Izložba Mladena Miljanovića „Smrt (na) ekranu – Death ON/OF Screen“ u MSUB

Izložba Mladena Miljanovića 
Smrt (na) ekranu – Death ON/OF Screen
Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd
Otvaranje: petak 5. novembar 2021. godine u 19 časova
Kustoskinja izložbe: Mišela Blanuša
Izložba traje do 31. januara 2022. godine


Ambijentalna instalacija Smrt (na) ekranu na autentičan način predstavlja umetničko istraživanje Mladena Miljanovića na temu smrti sprovedeno kroz raznovrsne forme umetničkog izražavanja isprepletane različitim antropološkim, sociološkim, žanrovskim, kritičkim i ontološkim aspektima. Izložba obuhvata dela nastala u periodu 2020 – 2021. godine, u kojem se umetnik intenzivno bavio istraživanjima slika smrti i smrti slike, gde se prepoznaje jasan tematski fokus na pandemiju Covid 19. Istraživanje modela reprezentacije slika smrti, kao i posmrtne reprezentacije umetnički opredmećenih formi industrijskih produkata savremenih tehnologija komunikacije, reflektuje se kroz delove ambijentalne instalacije – pomenute produkte: računare, mobilne telefone i digitalne televizore. Miljanović ih oblikuje tehnikom obrade kamena u  materijalu koji se najčešće koristi za obeležavanje smrti, odnosno za forme večnog pomena, stvarajući, u semantičkom smislu, svojevrsne spomenike ovim uređajima kao tehnološkim dostignućima savremene civilizacije koji su bili, a kroz novoproizvedene modele su i dalje, osnovni instrumenti medijske prezentacije društvene svakodnevice – života i smrti.
 
Umetnikova namera je da ovom izložbom pokrene teme, ali i da pokuša dati neku vrstu odgovora – umetničke izjave – na pitanje koji su to društveni, politički ili kulturološki medijski prostori smrti koji svojom definicijom više govore o golom životu, te koliko je život kao takav (nag) prožet idejom ili strahom od smrti. Zatim, kako se smrt artikuliše posredstvom kanala savremenih komunikacija i na koji način se ona distribuira kroz medije? Takođe, u izloženim radovima očigledno je propitivanje pozicije smrti kao potencijala ili resursa, ali i toga koliko je smrt kao i riža postala roba u svetu kapitala. Celokupna ambijentalna instalacija teži da istraži predstave, reprezentacije ili slike života koje postaju ekstenzije smrti, s pretpostavkom da tamo gde život prestaje, slika, odnosno reprezentacija, nastavlja da živi.

Na ovom linku možete preuzeti fotografije: https://we.tl/t-1K50shbMK9
Fotografije dela: Mladen Miljanović
 
Mladen Miljanović rođen je 1981. u Zenici. Srednju školu završio je u Doboju, posle čega je pohađao Vojnu školu rezervnih oficira. Po završetku vojnog roka, radio je u klesarskoj radionici na izradi nadgrobnih spomenika. Diplomirao je 2005. na smeru slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, a magistrirao 2010. godine gde danas predaje umetnost novih medija. Trenutno je u procesu izrade doktorskog umetničkog rada na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer novi mediji. Živi u Banja Luci.
 
Miljanović je jedan od autora srednje generacije umetnika koji trasiraju regionalnu umetničku scenu kroz internacionalno i regionalno delovanje. Svoju umetničku praksu zasnovao je na konceptualnom pristupu kojim dovodi u pitanje sopstvenu okolinu i uslove života: na njegovu praksu, s jedne strane, utiče iskustvo odrastanja tokom rata i suočavanja s njegovim posledicama u uništenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podeljenoj i izolovanoj zemlji i, s druge strane, formalno obrazovanje (Vojna škola rezervnih oficira i rad u radionici nadgrobnih spomenika). Posledice rata kao i znanja stečena u vojnoj školi čine osnovno referentno polje njegove umetničke prakse. Nadograđujući svoje osnovno slikarsko obrazovanje, kombinuje novomedijske i konceptualne strategije u pluralistički, angažovan i često subverzivan pristup savremenoj umetnosti. U okviru takvog pristupa, umetnost najčešće nije cilj, već alat.
 
Izlagao je na 55. Venecijanskom bijenalu, 15. Video-bijenalu u Busanu i nedavno na 13. Bijenalu u Kairu, pored ostalih grupnih izložbi. Njegovi samostalni projekti predstavljani su širom sveta, a izdvajaju se nastupi: MUMOK, Beč (2010); Galerija MC, Njujork (2012); Galerija acb, Budimpešta (2014–2017); Galerija A+A,  Venecija (2012); Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka (2008); Neue Galerie, Grac (2007), te mnogi drugi.
 
Dobitnik je regionalnih i međunarodnih nagrada za umetničku praksu, kao što su: nagrada 30. Memorijala Nadežda Petrović 2020, Čačak (Srbija); „Beli Aphroid” 2019, Maribor (Slovenija); „Henkel Art Award” 2009, Beč (Austrija); nagrada „Zvono” 2007, SCCA Sarajevo (BiH).
 www.mladenmiljanovic.com

Izložbu su podržali: Grad Banja Luka, acb Galerija Budimpešta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.
 
Pomoć pri realizaciji: Aurora Fonda, Laura Raicovich, Angela Campos Fernandez, Feđa Klikovac, Sven Spieker, Pavel Braila, Amila Puzić, Wolfgang Lehrner, Uroš Čvoro, Doroshenko Konstiantyn, Tijana Mišković, Emira Krupić, Rona Kopecky, Sandra Bradvić, M studio Banja Luka, Zoran Todorović, Štrbac Mikula, Mladen Matović, Slobodan Vidović, Vladimir Klepić, Daniel Grujić, Renato Rakić, Draško Bošnjak, Miodrag Manojlović i Milijana Bojić.

Izvor: MSUB

Related posts