Vodjenje kroz izlozbu „Angst“ Milice Ružičić

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Subota, 30. oktobar 2021. od 13.00
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom
Učestvuju: Milica Ružičić, umetnica i Lav Mrenović, istoričar umetnosti

O tome u kakvom svetu živimo najdoslednije u svom stvaralačkom opusu prikazuje multimedijalna umetnica i sindikalna aktivistkinja Milica Ružičić. U novom ciklusu slika i objekata ona se bavi društveno angažovanim temama koje se odnose na ljudska prava građana, privatnu svojinu, korupciju i kriminal u društvu, represije autoritarne vlasti. Aktuelni narativ u najnovijim radovim bavi se analizom konfliktnih društvenih situacija iz perspektive straha koga opservira iz različitih aspekata.

…Slike i crteži Milice Ružičić seku kroz sve neoliberalne vradžbine i magijska razmišljanja direktno pokazujući socioekonomske korene anksioznosti – predatorski državni neoliberalizam („Strah od izvršitelja“) na periferiji globalnog kapitalističkog sistema („Strah od gubitka posla“) sa nadziračkim represivnim državnim aparatom koji se stara za održavanje ovakvog poretka („Nadzor“). Njene skulpture, na drugoj strani, vizuelizuju negativne zdravstvene posledice anksioznosti – od dugoročno smrtonosne srčane aritmije do motorne tenzije. Zajedno, ovi umetnički radovi pozivaju na zasnivanje pogleda na anksioznost iz perspektiva socijalne, političke, komunalne i kritičke psihologije, koje za objašnjenjima tragaju u društvenim odnosima i strukturama…

Milica Ružičić (Beograd, 1979) bavi se konceptualnom, kritičkom, ineteraktivnom umetnošću u različitim medijima, skulpture, slike, fotografije, performans, video radovi i ulične akcije. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao govornik i moderator na tribinama i razgovorima iz oblasti umetnosti i politike.
Dobitnica je nagrade za mlade umetnike Mangelos 2004, zlatne palete na Prolećnom analu u Čačku 2015. i tri nagrade tokom studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu

Više o izložbama možete videti ovde.
Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i tokom državnih i verskih praznika, od 12:00 do 20:00.
Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski i održavanje bezbedne razdaljine.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: KCB

Related posts

Leave a Comment