ARTE galerija predstavlja izložbu grafika Vladimira Veličkovića

VIZIJA GLEDANJA NEVIDLJIVOG

25. oktobar – 15.novembar 2021. godine, ARTE galerija, Svetogorska 29, Beograd 

ARTE galerija će u periodu od 25. oktobra do 15. novembra 2021. godine, na adresi Svetogorska 29, predstaviti izložbu grafika Vladimira Veličkovića pod nazivom ‘’Vizija gledanja nevidljivog’’. 

U protekle dve decenije ARTE galerija je imala izuzetno uspešnu i produktivnu saradnju sa Vladimirom Veličkovićem. Osvrt na izložbu grafičkih otisaka iz 2015. godine, kada je publici predstavljen mali deo grafičkog opusa, omogućio je bolje pozicioniranje grafike na ovim prostorima. Sublimacija prezentacije Veličkovićevog stvaralaštva ostvarena je na obimnoj retropspektivnoj izložbi Omaž Vladimiru Veličkoviću iz 2020. godine, kada su prezentovani radovi u dva galerijska prostora. 

Sada, dve godine nakon njegove smrti, izlaže se izbor grafičkog opusa umetnika svetskog kalibra koji se u svojoj višedecenijskoj plodnoj umetničkoj karijeri ostvario kroz različite stvaralačke medije. 

Među 30 grafika koje će biti prikazane na ovogodišnjoj izložbi, posebno mesto zauzima serija od 16 grafika koje predstavljaju ilustracije za izadanja iz 2003. godine, knjige ‘’Altenburški orasi’’, francuskog autora Andrea Malroa. 

’Stvaralaštvo Vladimira Veličkovića ističe kompaktnost, vernost tematskom okviru, sposobnost umetnika da pored svog poziva bude hroničar vremena, opominjač, ali i surovi realista koji je beskompromisno angažovan na oba polja, umetničkom i društvenom, prevazilazi barijere. 

U višedecenijskom stvaralačkom opusu Veličkovićevi grafički otisci prožeti su prepoznatljivim motivima: motivima obezglavljenih hodača, skakača, gavranova, pacova, 

porođaja, kutija, Vezalijusove anatomije, padova, leševa, izmučenih tela, žičanih ograda, vešala, požara, zgarišta, opustošenih pejzaža protkanih ništavilom i strahom. Oni nam kroz jasan i precizan potez ostaju urezani u okvire uma, pa i kada pokušamo da ih se oslobodimo, oni i dalje ostaju prisutni, baš kao i sam njihov kreator.’’ – kaže kustos izložbe Drago Rakočević. 

Veličkovićev grafički opus koji će publika biti u prilici da vidi od 25.oktobra do 15. novembra, od ponedeljka do subote od 10 do 18 časova, nam nudi širu sliku umetničkog delovanja autora u rasponu od četrdesetak godina.  

Izložbu prati katalog sa tekstom istoričara umetnosti Draga Rakočevića.

Izvor: Preventer

Related posts