Priznanja u Rimu za poeziju i karijeru Maje Herman Sekulić

Našoj uglednoj pesnikinji Maji Herman Sekulić su 14. oktobra u Rimu na svečanoj ceremoniji uručene dve internacionalne nagrade („Citta del Galateo – Antonio de Ferraris“) pod pokroviteljstvom predsednika republike Italije. Dr Maja Herman Sekulić je tom prilikom dobila specijalnu nagradu kritike za „Najbolju stranu knjigu “ za svoju pesničku zbirku „Veliki plan“ koja je pod istim naslovom prethodno izašla u dva izdanja na engleskom, a potom na francuskom, nemačkom i sada na italijanskom. Ova knjiga prvobitno je izašla 2017. pod naslovom „Poezija“ u okviru njenih Izabranih dela.

Pored nagrade kritike, Maja Herman Sekulić je odlukom žirija dobila i nagradu za „Izvrsnost u karijeri“ u prisustvu najviših predstavnika dve naše ambasade, ministra savetnika ambasade u Italiji, Tatjane Garčević, i dr Sime Avramovića, našeg ambasadora u Vatikanu, kao i mnogobrojnih italijanskih verodostojnika. Ceremonija predaje nagrada je održana u sedištu Društva Dantea Aligjerija u prelepoj palati Firence Rimu u vreme proslave 700 godina od njegove smrti što je dalo dodatni značaj ovim priznanjima našoj književnici kao vrhunskom ambasadoru naše kulture u Italiji i svetu.
Pesme Maje Herman Sekulić su se nedavno pojavile i u tri svetske antologije – u izboru 21. srpskog pesnika „Bezglasno nas spaja zvono srca“ prvoj antologiji srpske poezije na hebrejskom, zatim u antologiji „Pesma je most među nacijama“ u izdanju 40. Svetskog kongresa pesnika u Budimpešti koji je održan krajem septembra, i u antologiji „Kosmičke poezije“ u izdanju Svetske literature iz Indije.

Related posts