Svečano otvaranje izložbe od „Od bidermajera do Mediale“ u Istorijskom muzeju Srbije

U utorak, 19. oktobra 2021. godine u 16 časova u Istorijskom muzeju Srbije, nakon uvodne reči dr Dušice Bojić, direktorke Muzeja, gospođa Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, svečano će otvoriti izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”. Po svečanom otvaranju, već od 18 časova zainteresovani građani će moći da posete izložbu.

Izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, autorke Tijane Jovanović Češke, muzejske savetnice, po prvi put publici predstavlja, isključivo iz umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja. Muzej je tokom gotovo 60 godina postojanja, putem poklona, otkupa i porudžbina obogatio svoju Likovnu zbirku, koju danas čini oko 4.000 različitih umetničkih radova, do sada povremeno prezentovanih javnosti samo kao prateći, ilustrativni muzejski materijal.

Zbog prirode izložbenog prostora, koncepcija izložbe je zasnovana na posebnim, slobodnije kombinovanim celinama, u kojima su prikazani hronološki i stilski razvoj srpskog slikarstva tokom 19. i 20. veka. Segmenti izložbe su i tematski uslovljeni istorijskim zbivanjima na ovim prostorima i naslovljeni su: „Portret kao istorijski izvor”, „Dinastija Karađorđevića i ratovi za oslobođenje Srbije”, „Drugi svetski rat u delima umetnika”, „Likovno stvaralaštvo u zarobljeničkim oficirskim logorima Drugog svetskog rata”, „Umetnost u vreme socijalizma”, „Portretno i pejzažno slikarstvo” i „Umetnička grupa Mediala”.

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

Izložba obuhvata više od stotinu originalnih slika, kao i skica i kopija gotovo svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Aleksića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala” i mnogih drugih.

Iako izložba prati i promoviše Katalog („Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“) dela Likovne zbirke nastao u tehnici ulja, i to onih radova koji su kolekcionirani do 2019. godine, na njoj se prikazuju i dela koja su nabavljena do 2021. godine, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora. Po prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941”, koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Autorka izložbe je Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke osmislila je Izabela Martinov Tomović, a dizajn kataloga je uradila Iva Jotić Lubura.

Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: IMS

Related posts