Program SKC Kragujevac od 18. do 24. oktobra 2021. godine

Utorak, 19. oktobar u 2000
Kontakt galerija SKC
Izložba DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon – Anja Tončić

IZLOŽBU ĆE OTVORITI DR BOJAN OTAŠEVIĆ, REDOVNI PROFESOR FILUM KRAGUJEVAC.

DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon
Umetnost Anje Tončić bavi se tehnološkom preciznošću, neizvesnostima i greškama – područjima relevantnim za proučavanje osnovnih svojstava, struktura i kretanja materije u naučnim oblastima, kao i svih oblika kreativnog izražavanja.

Njeno trenutno seciranje likovnih raspona se ne zasniva na digitalnim intervencijama (što bi u ovom slučaju bilo „linija manjeg otpora“), već isključivo na crtačkoj vizualizaciji podataka čiji je cilj prevođenje svojstava snopa čestica – sa fokusom na njegove nepreciznosti i kolebanja – izazivajući granice izdržljivosti praznog platna i belog papira.

Njena praksa je osobito uočljiva u ideji da se dobrovoljno graniči s područjem mogućeg stvarnog kretanja, međutim, u meri u kojoj vizuelno kretanje može izazvati u oku recipijenta određenu promenjivu oscilaciju, poznatu kao nistagmus, gde se destabilizacija proteže na celo polje vida. To je zato što faktori percepcije intervenišu kako bi ukazali na održivu vrstu kretanja – pomerajem ili deformacijom celog objekta ili jednostavno njegove površine.

Max Wertheimerov fenomen phi (φ) i mnoge njegove varijacije su korišćene u Anjinim kompozicijama stvaranjem naizgled stabilnih oblika, dok se u isto vreme jedno od pojavnih prikaza pojavljuje ubrzo nakon što se drugo razložilo – menjajući dimenzije, ali ostajući na istoj površini. Anomalan odraz i refrakcijske fenomene ona posmatra u ovom režimu u optički tankim linijskim nizovima. Fazni diskontinuiteti pružaju veliku fleksibilnost u modelovanju iluminatornih snopova, što Anja koristi u cilju konceptualnog izazivanja inertne pozicije klasičnog crteža i slikarstva, koji se na formalno-stilskom planu generišu kroz prikaz formi koje su flukturne i ubrzavajuće, iako omeđene konvencionalnim okvirom statičnog medija.

Interferencijski vrtlog preispitane ritmičnosti predvodi celinu prikaza apsorbujući okolne vizuelne elemente u sopstvenu organizaciju mase, volumena i vibracija, istovremeno koristeći iluzornu pokretnost crtačkog manira kao sredstvo oblikovanja i izraza stava o fenomenu pomeraja kao i aerodinamike svetlosti u likovnim odnosima.

Isidora Hawrot

Anja Tončić (1996, Beograd) diplomirala je na osnovnim akademskim studijama 2018. god., kao i na Master studijama 2019. god. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića.

Proglašena je za najuspešnijeg studenta generacije na Fakultetu likovnih umetnosti 2019. godine.
Od 2013. godine aktivan je učesnik na preko 70 grupnih i 11 samostalnih izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je 12 nagrada, od kojih se izdvajaju otkupna nagrada Galerije Fabriano u Italiji, Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za slikarstvo “Rista i Beta Vukanović – slikari” i Stevan Knežević nagrada za crtež.
Od 2019. god. je predstavnik Saveta Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Od 2018. godine aktivno sarađuje sa galerijom X Vitamin u Beogradu.
Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2020. godine, kao i u statusu samostalnog umetnika.

Likovna praksa Anje Tončić obuhvata niz medija, uključujući crtanje, slikarstvo, grafičke tehnike, instalacije, objekte, animaciju i mozaik.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama galerija X Vitamin, OSTEN Galerije u Skoplju, Galerije Fabriano u Italiji, Degen Galerije u Bazelu, galerije Steps u Tokiju, kompanije Deloitte u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Austriji, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, SAD, Australiji i Indiji.

Trenutno živi i radi u Beogradu.

Sreda, 20. oktobar u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Dušan i Vasil DUO

U novoj epizodi emisije SKC kvart osvrćemo se na koncert Dušana Jevtovića i Vasila Hadžimanova koji se održao ovog leta u prelepom ambijentu Botaničke bašte. Povod koncerta bila je promocija njihovog najnovijeg muzičkog izdanja pod nazivom DUO a u razgovoru sa Dušanom Jevtovićem saznali smo kako je došlo do ove saradnje, o toku muzičkog procesa, kao i o poziciji samostalnog umetnika na svetskoj muzičkoj sceni.

Četvrtak 21. oktobar, u 2000
Galerija SKC
Stalna galerija antiratne digitalne umetnosti – Mail art

Već 15 godina SKC Kragujevac na dan 21. oktobra lokalnoj publici prikazuje arhivu različitih dela iz oblasti likovnih umetnosti koje je posvećena borbi protiv rata i njegovih razarajućih posledica. Dan najveće kragujevačke tragedije i dan oslobođenja grada predstavljaju pravi povod za odašiljanje humanističke i antiratne poruke koju šalju umetnici sa svih meridijana.

Četvrtak 21. oktobar, u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Mimart− u potrazi za novim kodovima
Gost nove emisije serijala SKC KvArt je Nela Antonović, osnivač, direktor i reditelj Alternativnog teatra performansa Mimart.
Tajna četvorodecenijskog kontinuiteta u radu jednog od najstarijih teatara performansa na ovim prostorima, fenomeni koje istražuje kroz performativne strukture, scenska potraga za novim komunikacijskim kodovima, odnos publike prema ovoj umetničkoj formi – tematski su fokus ove emisije.

Petak, 22. oktobar, u 1800
Kontakt galerija SKC
Tribina – Priča o kineskoj medicini

Tradicionalna kineska medicina (TKM) ima istoriju dugu oko 5.000 godina.
Osnovni principi tradicionalne kineske medicine predstavljaju sublimaciju filozofskog stanovišta da je čovek primarno energetsko biće.

Kako tradicionalna i moderna kineska medicina posmatra ljudsko telo ?
Koji su glavni elementi energije KI i od čega se ona sastoji ?
Šta su meridijani u našem telu kojima vitalna energija neprekidno teče ?
Na kojim mestima se nalaze akupunkturne tačke ?
Koja je uloga akupunkture u terapiji bola ?
Zašto nastaju bolesti i kako se one tretiraju prema tradicionalnom kineskom učenju ?
Tradicionalna kineska medicina i savremena zapadna medicina- tačke spajanja i razmimoilaženja
( samoisceliteljske moći svakog pojedinca, uloga lekara, čovek kao celina, lečiti uzrok ili posledicu,lekar kao učitelj, preventiva).
Efekat tradicionalne kineske medicine u odnosu na aktuelna farmakološka rešenja u prevenciji i suzbijanju bolesti…
Na sva ova pitanja odgovoriće Filip Manja, lekar kineske medicine i diplomirani filolog kineskog jezika koji je svoj život posvetio izučavanju kineske medicine.

Dr Filip Manja

Nakon završenih studija kineskog jezika i književnosti na Filološkom Fakultetu u Beogradu odlazi u Kinu gde završava 5-godišnje studije na Fakultetu za tradicionalnu kinesku medicinu u gradu Tjenđin nekdaleko od Pekinga. Kako sam kaže imao je veliku privilegiju da kinesku medicinu izučava u samoj Kini, na kineskom jeziku. Inspiraciju i osnovne principe nalazi čitajući originalne drevne tekstove, a zanat je usavršio radeći sa lekarima u kineskim bolnicama, ali i sa praktičarima zapada (kao što je Andrew Nugent Head) koji su duboko ušli u kinesku medicinu.

SKC Kragujevac, uz poštovanje svih mera protiv COVID19 virusa.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts