Program Serbian Showcase sedmi put na Beogradskom džez festivalu!

Dom omladine Beograda, na 37. Beogradskom džez festivalu, sedmu godinu za redom organizuje predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru programa Serbian Showcase.

Po ustaljenom formatu, 3 domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije izloženo je pažnji publike i brojnim domaćim i inostranim novinarima. To je prilika i da se, pored utisaka o kvalitetnoj programskoj selekciji najstarijeg srpskog džez festivala, širom sveta pronese glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu.

Ove godine Serbian Showcase biće održan 27. oktobra od 22.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a nastupiće: Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio (Srbija/Mađarska /Poljska), Drama Quartet i bend drumbooty. Subotička multiinstrumentalistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević ostvaruje svoje ideje i talente na raznim terenima. Osim izvođačke karijere, predavala je u brojnim institucijama u zemlji i inostranstvu, a trenutno radi u Visokoj školi za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici. Bavi se i obučavanjem joge, a vodi i nevladinu organizaciju ARTRUST, u okviru koje je realizovala niz zanimljivih projekata.

Prvi solo album Invented Reality objavila je 2008. godine (džez kvartet + gudački trio), a potom uporno menjala i okruženje i stilski okvir za svako novo izdanje. U njenom „glavnom“ opusu su zasad eksperimentalni solo album Zvuk ptica (2014), improv duo Dharma sa Armandom Mesarošem (2015), koncertni snimak big benda New Spark Jazz Orchestra (2017), studijsko izdanje Flow Vertical (sekstet, 2018), koncertni zapis trija Jovićević/Miklós/Wójcinski Informal Shapes (2019), te ostvarenje Sounding Solitude (2021), sa četvoro gudača. Bila je uključena u interdisciplinarni projekat Sedim i brinem za nju, kao i radila muziku za plesni performans Imago Sonus. Silvester Mikloš (Szilveszter Miklós – bubnjevi) i Ksaveri Vojčinski (Ksawery Wójciński – kontrabas), kao i Jasna Jovićević (alt i sopran saksofon, bas klarinet), imaju brojna iskustva u raznim domenima savremenog džeza i improvizacije, zajedno stvarajući svežu i originalnu muziku, ispunjenu slobodom. Prvi susret ostvarili su u Novom Sadu 2018, kada su snimili i zasad jedini album.

https://youtu.be/JTnrXfFWFto
Bubnjar i kompozitor Aleksandar Cvetković školovao se u rodnom Kraljevu i Beogradu, a zvanje mastera džez bubnjeva stekao u Gracu, pod mentorstvom Hauarda Kertisa. Među istaknutim džezerima sa kojima je sarađivao, džemovao ili pohađao seminare su Duško Gojković, Stjepko Gut, Mihailo Blam, Nikola Mimo Mitrović, Bili Hart, Bred Meldau, Dejv Kikoski, Džon Aberkrombi, Ron Meklur, Džimi Kob, Dejv Libmen, Džim Meknili, Džeri Bergonci, između ostalih. Bio je član sastava Serbian Jazz Bre! Project, sa kojim je snimio dva albuma, Woodcock Group (jedan album), Rambo Amadeus & Broken Swing Sextet, a danas je član sastava Marchelo & Napeti Quintet. Docent je za džez solfeđo i džez ritam na Katedri za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.
Drama Quartet ima svoju preteču u sastavu Drama Organ Trio, koji je Cvetković osnovao 2014. godine. Mada je format te postave – sa orguljama u funkciji basa – neumitno asocirao na soul džez šezdesetih, to je samo bila polazna tačka za oblikovanje autentičnog zvuka, zasnovanog na modernim principima džez komponovanja kroz raznovrsna harmonska rešenja, ritmove i metre. Za kratko vreme postali su jedan od omiljenih klupskih sastava i spremili diskografski prvenac, album Dramathology sa deset Cvetkovićevih numera. Album aktuelne postave (Luka Ignjatović – alt saksofon, Andreja Stanković – gitara, Milan Nikolić – bas, Aleksandar Cvetković Drama – bubnjevi) premijerno će biti predstavljen na 37. izdanju Beogradskog džez festivala.

https://youtu.be/BE70MKgTcl4
Bubnjar i kompozitor Peđa Milutinović rođen je u Kragujevcu, a na beogradskoj džez sceni aktivan je od 2010. godine, kao jedan od velikih heroja čuvenog kluba „Čekaonica“ na sedmom spratu BIGZ-a. Od 2012. svirao je u VH Bandu, a 2014. učestvovao na debi albumu Maksa Kočetova 13:30. Iz druženja sa Dejvidom Binijem na Beogradskom džez festivalu 2014. izašao je trio Avenija, a iz džemovanja u „Čekaonici“ uticajni QZAMA Quartet, sa Lukom Ignjatovićem, Filipom Bulatovićem i Perom Krstajićem. Po odlasku druge dvojice u SAD, Ignjatović i Milutinović su napravili Schime Trio sa Borisom Šainovićem (dva albuma), sa kojim će stići do finala Euroradio Jazz Competition na festivalu Jazz In Marciac, dva puta nastupiti na festivalu u Mersu (Nemačka), kao i dobiti odlične recenzije u DownBeatu i All About Jazz – u istom danu!

U proleće 2020. godine, Milutinović je objavio prvi solo album Veritas Vincit sa sastavom drumbooty (Dejvid Bini, Petar Krstajić, Luka Ignjatović, Ilija Nikolić, kao i brojni gosti iz SAD i Srbije), za američkog izdavača Orenda Records. Takođe vodi i cross-over bend Kablovi, sa producentom MKDSL-om, kombinujući džez, rejv, psihodeliju i pank rok. Glavne saradnje (pored pomenutih): Matija Dedić, Jure Pukl, Melisa Aldana, Žulijen Loro, Bojan Z, Sofija Knežević, Dušan Jevtović, Sanja Marković, između ostalih.

U okviru ovogodišnjeg programa Serbian Showcase na Beogradskom džez festivalu, bend drumbooty nastupa u sastavu: Peđa Milutinović – bubnjevi, Luka Ignjatović – alt saksofon, Stevan Milijanović – klavijature, Bojan Cvetković – klavijature, Luka Malko – gitara i Akoš Forgač – bas.
https://youtu.be/hlzzmcrMpY0
**********************************************

Ulaznice za koncerte 37. Beogradskog džez festivala se mogu nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda, kao i putem onlajn kupovine.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 37. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 37. BDŽF: LukoilSOKOJDPC Networks.www.bjf.rswww.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts