Program „Svetovi veštačke inteligencije“ u okviru manifestacije „art+science“

U susret šestom izdanju manifestacije art+science predstavljamo radove inspirisane veštačkom inteligencijom, koji su deo izložbe u Muzeju nauke i tehnike, Galeriji Institutu Servantes i CPN Mikrogaleriji, od 23. septembra do 23. oktobra 2021.

Na nekoliko beogradskih lokacija, od 23. septembra do 23. oktobra, šestu godinu zaredom, održava se manifestacija art+science. Tokom manifestacije, biće predstavljeni radovi domaćih i stranih umetnika nastali pod mentorstvom ili u saradnji sa naučnicima, sa ciljem uspostavljanja novog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti.

Teško je precizirati gde se sve veštačka inteligencija danas nalazi i gde se sve s njom možemo sresti, ali jedno je sigurno: ona više ne predstavlja pitanje budućnosti. Duboko je involvirana u raznorodne tehnologije novije generacije kojima smo svakodnevno okruženi, posedujući istovremeno i neverovatan potencijal za dalji razvoj i primenu.

Sjajan trenutak u raskoraku.jpg

Ideja programa Svetovi veštačke inteligencije u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI Lab, podržanog kroz EU program Kreativna Evropa, jeste suštinsko, kritičko i kreativno sagledavanje veštačke inteligencije, koja svojom pojavom i primenom stvara i pobuđuje i uzbuđenje i strepnju, u zavisnosti od perspektive, znanja i razumevanja posmatrača. Široki pristup ovom fenomenu moguć je zahvaljujući učešću velikog broja domaćih i međunarodnih umetnika i naučnih istraživača koji deluju na širokom polju ukrštanja nauke i umetnosti, sa fokusom na veštačkoj inteligenciji.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I DRUŠTVENI PROBLEMI
Ovogodišnja selekcija donosi radove koji analiziraju veštačku inteligenciju i bave se odnosom ljudi i mašina, kao i one koji su posvećeni klimatskim promenama korišćenjem veštačke inteligencije: svi oni su fokusirani na neka od gorućih planetarnih i društvenih problema.

Vođen kao iskustvo koje stvara umetnički interfejs između podataka i ljudskog pokreta, rad Co(AI)xistence vizuelne umetnice iz Pariza Žistin Emar, kreira iskustvo u kome ljudsko biće i robot pokušavaju da definišu nove modele koegzistencije u svetu.  
Više dela je posvećeno kritičnim i moralnim apsektima savremenih društvenih problema, pa se tako rad Anatomija Fatberga grupe autora bavi zagađenjem Dunava, osvešćujući naš kompleksan odnos sa otpadom i njegovim posledicama po okolinu. Sa druge strane, rad Skeens španske umetnice Elise Kveste predstavlja pokušaj da izađemo na kraj sa ogromnom količinom podataka koje algoritmi veštačke inteligencije generišu kao naš digitalni identitet.

Skeens_Foto_Ivan Zupanc.JPG

BINEMA autora Marka Milića je pobednički projekat nacionalne art+science AI Lab selekcije za 2021, realizovan u saradnji sa projektom veštačke inteligencije Clean CaDET, finansiranim od strane Fonda za nauku Republike Srbije. BINEMA je dugoročni projekat proučavanja savremenog plesa kao pojave u naučnom kontekstu, koji kombinuje umetnički, naučni i lični interes u istraživanju savremenosti i temporalnosti plesa.

 „Umetnici, autorski multidisciplinarni timovi i brojni eksterni saradnici predstavljenih projekata nam omogućavaju alternativne, ali istinske poglede. Istinske, zato što su zasnovani na činjenicama, rezultatima i postojećem znanju, a alternativne zato što teže kritičkom promišljanju i doživljaju sveta iz nenametnute već otvorene i nezavisno kreirane perspektive“, navodi Dobrivoje Lale Erić, selektor art+science programa. Želja nam je da inspirišemo posetioce i virtuelne pratioce na razmišljanje o supertehnologiji koja nas stalno prati, ali i koja je korak ispred u mnogo čemu, dodaje Erić.

Publiku očekuje i raznovrstan prateći program koji čine edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce, masterklas predavanja za studente, performansi, vođene ture, razgovori i javne debate. Svi navedeni programi su besplatni i otvoreni za javnost, uz praćenje i poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

Više o programu videti na: http://artandscience.rs i https://ars.electronica.art/ailab/en/

Francuska umetnica Žistin Emar če boraviti u Beogradu od 14-17.oktobra i u petak 15. oktobra održaće predavanje u Muzeju nauke i tehnike.

Više o njenom radu

Co(AI)xistance photo-Mike Patten.jpg

Primitivna inteligencija u interakciji sa ljudskim bićem. Egzistencija pretpostavlja da smo u realnosti i/ili da smo živi. Kroz iskustvo, ljudsko biće i robot pokušavaju da definišu nove perspektive o koegzistenciji u svetu.

Ovaj rad vođen je kao iskustvo koje stvara umetnički interfejs između podataka i ljudskog pokreta. Akter je licem u lice u interakciji sa robotom koji je animiran oblikom primitivne inteligencije bazirane na neuronskom sistemu, sistemu veštačkog života programiranom u laboratoriji Ikegami na Univerzitetu u Tokiju.

Veštačka inteligencija oličava drugačiji način razumevanja stvari, ne-antropomorfno, suštinski kroz donošenje odluka. Rad se fokusira na nestrukturiranu komunikaciju između dva entiteta koji su u interakciji putem signala; telo i govorni jezik sa svojim drugačijim inteligencijama. Koristeći sistem dubokog učenja, robot može da uči iz svog iskustva sa Mirai Morijamom, japanskim glumcem i plesačem.

Humanoidnu inkarnaciju veštačke inteligencije kreirala je laboratorija Išiguro sa Univerziteta u Osaki. Njen svedeni izgled omogućava emotivnu projekciju i otvara prostor za imaginaciju. 

Žistin Emar je vizuelna umetnica iz Pariza. Njena dela istražuju nove veze koje se uspostavljaju između naše egzistencije i tehnologija. Kombinovanjem različitih slikovnih medija – od fotografije do videa ili virtuelne realnosti – situira svoj rad na raskrsnici neuronauka, predmeta, organskog života i veštačke inteligencije.

Njen rad je u velikoj meri izlagan širom cele planete, uključujući NRW Forum u Dizeldorfu, Nacionalni muzej u Singapuru, Bijenale savremeni umetnosti i Muzej moderne umetnosti u Moskvi, Institute Itaú Cultural u Sao Paulu, Cinémathèque Québécoise u Montrealu, muzeje Mori Art i MOT u Tokiju, Irski muzej moderne umetnosti u Dablinu, Barbikan u Londonu i Svetski muzej u Liverpulu.

Izvor: art+science

Related posts