Goranka Matić „Iskustvo u gužvi” od 15. oktobra i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Gostujuća retrospektivna izložba Muzeja savremene umetnosti, Beograd
Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Otvaranje: petak, 15. oktobar u 19h
Trajanje: 15. oktobar – 12. novembar 2021.

Kustoskinja izložbe: Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd
Kustoskinja koordinatorka u MSUV: Gordana Nikolić, viša kustoskinja

Posle velikog uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” gostuje u Muzeju savremeneumetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 15. oktobra i trajaće do 12. novembra i u organizaciji je Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi” (kako tokom proleća u MSUB, tako i predstojeća u MSUV) kroz podelu na pet žanrosvkih ili tematskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe – Iskustvo u gužvi, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve.

U MSUV izložba će biti drugačije struktuirana, ali sa istovetnim već utvrđenim konceptualnim celinama kao u MSUB:

1. prva autorska izložba i radovi realizovani u mediju fotografije,
2. fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma),
3. portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.),
4. 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990–2000),
5. umetnički projekti (projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci).

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje. Njena izložba u Muzeju savremene umetnosti sa preko 500 fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) bila je veoma uspešna upravo zbog toga što se mogla interpretirati nezavisno od autorstva i tretirati kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih godina pa do početka dvehiljaditih. Osim toga, izložba „Iskustvo u gužvi” posredno teži da ukaže i na dinamične i mnogostruke pozicije i uloge medija fotografije.

Foto: Bojana Janjić

Izvor: MSUB

Related posts