Besplatne projekcije filma „Sezona mira u Parizu“

Nakon digitalne restauracije u okviru projekta „A1 Kinoteka“, film “Sezona mira u Parizu“ gledaoci u Beogradu će imati priliku besplatno da pogledaju u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1, 15 i 16. oktobra u 20:30 časova, dok će 15. oktobra film biti prikazan i uživo na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija u istom terminu.

Film Predraga Golubovića “Sezona mira u Parizu“, u produkciji Centar filma, značajno je ostvarenje domaće kinematografije, u kojem su glavne uloge ostvarila poznata imena domaće i evropske kinematografije poput Dragana Nikolića, Predraga Mikija Manojlovića, Marije Šnajder, Alide Vali, Raf Valonea i drugih.

Ovaj anti-ratni film, snimljen pre 40 godina, pored ljubavnog odnosa glavnih likova u centar pažnje postavlja društveno-političku situaciju u Evropi u to vreme. Glavno pitanje koje prožima glavne likove, a i samu radnju ovog ostvarenja je da li se društvo nakon Drugog svetskog rata zaista promenilo i da li su fašizam i nasilje i dalje prisutni i koliko. 

Ostale uloge u filmu ostvarili su Alan Nuri, Erland Josefson, Danijel Želan, Paskal Peti, Džejn Čaplin i Saša Darvin.

Ovo je dvadeset prvi film koji je digitalno restauriran u okviru projekta „A1 Kinoteka“ čijom je nedavnom projekcijom ispred beogradskih Silosa najavljen nastavak saradnje Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 na projektu očuvanja filmske baštine, u okviru kojeg će za naredne generacije biti sačuvano, pored dosadašnjih 20,  još 10 ostvarenja od izuzetnog značaja za domaći i evropski film.

Izvor: A1 Srbija

Related posts