Izložba “Terrestrial oddities 2” u Galeriji Doma omladine Beograda

Od 12. do 29. oktobra 2021.// Galerija Doma omladine Beograda

Umetnice/i: Marija Avramović i Sam Twidale / Gorana Bačevac / Nadežda Kirćanski / Martina Petrović / Slavica Obradović / Igor Ripak / Jana Vasiljević / Nebojša Yamasaki-Vukelić

“Terrestrial Oddities” je multimedijalni entitet započet rezidencijalnim boravkom na relaciji između Zarbrikena i Folklingena (Nemačka) u toku 2019. godine na inicijativu vizuelne umetnice i kustoskinje More Obradović.

Mesto boravka je bio skrajnut, izolovan prostor HBKsaar akademije (Hochschule der Bildenden KUnste Saar) u okviru Weltkulturerbe Vólklinger Hljtte, nekadašnje fabrike gvožda koja je bila aktivna za vreme II svetskog rata. Zajednički život i rad, deljenje intimnog i studijskog prostora, omogućili su kontinuiranu diskusiju i refleksiju koji su umetnicama/ima pružili uvid u mehanizme sopstvenih umetničkih praksi i time im omogućili specifičnu vrstu dijaloga.

Spontana razmena u toku zajedničkog boravka otvorila je prostor za drugu fazu projekta koja je koncipirana kroz još jedan rezidencijalni boravak koji se odvio u toku avgusta 2021. godine u saradnji sa Novom galerijom vizuelnih umetnosti koja je umetnicama/cima ustupila rezidencijalni prostor u selu Dodoši na Skadarskom jezeru, a zatim i prostore ateljea u njihovoj galeriji u Beogradu. Specifičan pejzaž Skadarskog jezera, njegova mutacija usled letnjeg povlačenja vode, odnos urbanog i ruralnog, istorije i budućnosti, ljudske i ne-ljudske inteligencije, obogatili su već započet dijalog o idejama sveta nakon čoveka, ličnim i kolektivnim odnosima prema onome što nestaje, formama otpora i eskapizma.

Na ovom horizontu fabulacija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovaj projekat traži sigurna mesta u Antropocenu, šalje signale, anticipira kraj nefunkcionalnih sistema i početak uspostavljanja novih formi međuzavisnosti. Radovi nastali u okviru “Terrestrial oddities 2” postoje samostalno u različitim tehnikama i gravitiraju oko zvučne instalacije i teksta, čineći zajedno ambijentalnu izložbenu celinu kojom će se predstaviti u Galeriji Doma omladine Beograda od 12. do 29. oktobra 2021. godine.

Marija Avramović (Beograd, 1989.) i Sam Tvajdejl (Sam Twidale, Hereford, 1988.) počinju umetničku saradnju 2017. godine. Koristeći se estetikom video igrica i veštačkom inteligencijom, zajedno prave svetove koji se, u realnom vremenu, samostalno obnavljaju ispred posmatrača. Kroz zajednički rad, optimizam nalaze u kolektivnim praksama, transformaciji, simbiozi, tehno-animizmu, objektno orijentisanoj ontologiji i kršenju narativa o ljudskoj izuzetnosti. Uporedni rad na akvarelima i 3D modelovanju\animaciji, kao i na prostornim instalacijama, čini da se estetike fizičkih i digitalnih svetova međusobno preklapaju, zaboravljajući na razlike izmedu ‘stvarnog’, ‘veštačkog’, ‘pravog’, ‘fiktivnog’, ‘fantastičnog’.

Gorana Bačevac je rođena 1992. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Ona stvara koristeći medije skulpture, crteža i instalacije, pružajući posebnu pažnju svakom od ovih medija kroz koje prikazuje očaravajući prostor na ivici javnog i intimnog. Istovremeno širi i ograničava svoje svetove, stvarajući akvarele sačinjene od nadrealnih pejzaža nad kojima vlada imaginacija. Samostalno je izlagala u Beogradu i učestvovala na grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) je vizuelna umetnica. Osnovne i master studije završila je 2017. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek vajarstvo. Njena umetnička praksa angažuje širok raspon medija uključujuói crtež, objekte i site-sensitive prostorne instalacije. Jedan od ključnih fokusa u njenom radu je sudar socio-političkih realnosti i savremenog jezika mladih, čijom se analizom filtrira skriveni emotivni, fizički i intelektualni rad.

Martina Petrović je multimedijalna umetnica rodena 1987. godine u Beogradu. Trenutno radi i živi na relaciji Antverpen i Beograd. Trenutno je na postdiplomskim studijama na a.pass-u Istraživačkom Centru u Briselu. Njena samostalna praksa se uglavnom fokusira na istraživanje društveno generisanih emocionalnih stanja kao što su tuga, ali i nesigurnost, pritisak, uznemirenost, animozitet itd. u odnosu na gubitak vrednosti, štetu nanetu životnoj sredini i osećaj izmeštenosti. Deo je kolektiva School of Love i Garden Of Delights. Trenutno radi na umetničkom projektu The Last Straw koji se bavi ekološkom tugom, koju istražuje kroz pet faza žalosti (poricanje, pregovaranje, tuga, bes i prihvatanje) posvetivši svakoj od ovih faza participativni ritual.

Slavica Obradović (1990, Beograd) je diplomirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu na odseku za sklupturu 2015. godine. Kroz fizičku i virtualnu sklupturu Slavica se u svom radu bavi predstavama ljudskog tela u specifičnim procesima fragmentacije, hibridizacije i srastanja, ispitujuói kompleksnost međuljudskih odnosa i emotivnih stanja. Slavičini radovi često proističu iz povezivanja mitoloških priča i bajki sa savremenim društvenim trenutkom istražujući na taj način očekivanja koja u realnosti uspostavljamo u odnosu na konstruisanu stvarnost fiktivnih narativa. Učestvovala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala četiri samostalne izložbe u Beogradu.

Igor Ripak (1982, Zrenjanin) je umetnik i fotograf. U svom radu se koristi transformativnim procesima transmedijalne adaptacije sa akcentom na sociopolitičke teme koje oblikuju našu realnost. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču 2020. godine.

Jana Vasiljević je multidiscpilinarna umetnica bazirana u Belgiji. U svojoj praksi bavi se stvaranjem prostora za podcenjeni i svakodnevni život kroz medium slike i grafike, i paralelno aktivira i učestvuje u komunalnim projektima za koje smatra da su od šireg značaja za društvo. Član je kolektiva Tieten Met Haar i Les VoiZines, čiji fokusi leže u alternativnom stripu i mikro-izdavaštvu, i Garden Of Delights, koji istražuje skrivene strukture i dinamike moći koja leži u osnovi nepriznatog i nevidljivog rada.

Nebojša Yamasaki-Vukelić roden je 1986. u Beogradu gde živi i radi. Završio master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. Svoj rad uglavnom bazira na mediju crteža, kroz koji tematizuje pitanje ličnih i kolektivnih kapaciteta za društvenu imaginaciju.

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi

.www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts