Premijera monodrame o Nadeždi Petrović „Nenapisana pisma“ u Domu kulture Čačak

„Ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način  na koji će živeti.”- Vanja Milačić 

U ponedeljak, 11. oktobra, na velikoj sceni Doma kulture Čačak biće  premijerno izvedena monodrama „NENAPISANA PISMA “ u znak obeležavanja 148 godina od  rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović. Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić  jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije  Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, predstavila  zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea. 

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim  nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica  Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu Nenapisana pisma, koji  je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji  sa beogradskom kućom FAME Solutions. Natašu Radulović, pozorišna publika prepoznaje po  režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza,  Hanovera, a među predstavama izdvajaju se „Ključevi od Leraha“ u Beogradskom dramskom  pozorištu, „Duet za solistu“ u Narodnom pozorištu Sombor, „Božji ljudi“ u Pozorištu „Bora Stanković“ Vranje, i „Mala crna haljina“ u Domu Jevrema Grujića. 

Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog Pozorišta u Beogradu koja je tim  povodom izjavila: “Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana, da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim  generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji  život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene  današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.”

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić samo predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove  predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić Shabby Chic Design iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na dizajnu i oblikovanju tekstila na univerzitetu u Ljubljani, a originalnu muziku  napisala je Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara, dok dizajn  potpisuje Ana Krbanjević dizajnerka iz Beograda. Inspicijent predstave je Sanja Mimica.  

Predstava je u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i izvršnoj produkciji beogradske kuće FAME  Solutions, realizovana uz svesrdnu pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke  Galerije Nadežda Petrović, Nacionalne platforme Srbija Stvara i Doma Kulture Čačak. Ulaz je  slobodan.  

Foto: Nebojša Babić

Izvor: FAME Solutions

Related posts