Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke „O telu duše“ u izdanju Arhipelaga

Čudesno pripovedanje o ljubavi i prijateljstvu

Beograd, 5. oktobra 2021. – Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke O telu duše upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo i u prevodu s ruskog Nede Nikolić Bobić. Prava za ovu knjigu prodata su u velikom broju zemalja, a Arhipelagovo izdanje jedno je od prvih izdanja ove knjige izvan ruskog jezika.

Knjiga O telu duše donosi u dva ciklusa čudesno pripovedanje o ljubavi i sumnji, o životu i strahu, o prolaznosti i smrti, a najpre o prijateljstvu i, u okviru prijateljstva, o prijateljicama koje ispunjavaju stranice ove knjige nesvakidašnjom energijom i iskustvom, vitalnošću i dobrotom. Na početku oba ciklusa, kao neka vrsta uvoda u tokove pripovedanja u njima, nalazi se po jedna narativna pesma Ljudmile Ulicka. Te pesme su u funkciji strasnog i ispovednog sažimanja životnih iskustava.

Ljudmila Ulicka pripoveda u knjizi O telu duše o osnovnim iskustvima života: ljubav i smrt, bolest i čudo života, samoća i bliskost. Žene su u glavnim ulogama u praktično svim pričama u ovoj knjizi. Junakinje Ljudmile Ulicke u prosvetljujućim iskustvima svog života svedoče o trenucima kada se život menja ili kada, suočene s prolaznošću, sabiraju i oživljavaju sve ono što im je doneo život. Ulicka pripoveda jednostavno, ali u toj jednostavno budi najizrazitije elemente života i mišljenja, snažne emocije i strasnu zainteresovanost za sudbinu sveta koji nam predstavlja.

Slavna po romanima koje je napisala, Ljudmila Ulicka se još jednom potvrđuje kao možda najveći majstor savremene svetske pripovetke.

– O telu mi znamo mnogo više nego o duši. Niko nije u stanju da nacrta atlas duše. Mi ponekad uspevamo da ulovimo samo njeno pogranično prostranstvo. Tamo, na toj granici, u meri u kojoj smo joj se približili, nastaju takve vibracije, ukazuju se tako istančani detalji o kojima je gotovo nemoguće i govoriti na našem prelepom, ali ograničenom jeziku. Rizičan, veoma opasan pristup. To prostranstvo privlači – i to što duže živiš, utoliko snažnije… – kaže Ljudmila Ulicka povodom svoje knjige priča O telu duše.

Pre knjige O telu duše, Arhipelag je objavio i najpoznatije romane Ljudmile Ulicke: Slučaj Kukocki, Zeleni šator i Jakovljeve lestve, a prošle godine objavio je i njenu knjigu autobiografskih eseja i priča Sveto smeće.Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke O telu duše naći će se u prodaji u svim boljim knjižarama u Srbiji od srede 6. oktobra, a čitaoci mogu da je poruče i od Kluba čitalaca Arhipelag preko sajta www.arhipelag.rs.

Izvor: Arhipelag

Related posts