Oktobar 2021. u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Subota, 9. oktobar u 12 časova
Početak Izložbe Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i ono što smo zaboravili

Izložba Usponi i padovi, domašaji i promašaji…i ono što smo zaboravili (9 – 27. oktobar 2021.) jeposvećena kompleksnosti i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD i Jugoslavije/Srbije, sagledanim kroz umetničke i kulturne saradnje, razmene i uticaje.

U centru pažnje je sedam rаzličitih disciplinа ili kulturnih pоlја posmatranih krоz istоriјskе studiје slučаја u domenu  sаvrеmеnе umеtnоsti, stripa, pozorišta, muzike, urbanizma, filmа i poezije, kao i prezentacija na temu prvih uticајa аmеričke pоpulаrnе kulturе u rеgiоnu i u svetu.

Izložba nastaje kao završna faza dugogodišnjeg istraživačkog projekta koji okuplja brojne stručnjake i praktičare, naučnike i umetnike iz zemlje i sveta. Raznoliki disciplinarni pristupi i diskusije pružaju podršku empirijskim istraživanjima i oživljavanju interesovanja kako za poznate, tako i za nove (tj. zaboravljene) priče koje su dokaz razmene i međusobnih umetničkih i kulturnih uticaja u vremenima uspona i padova zvanične saradnje. Istraživanje je tako usmereno i na neformalne mreže, andergraund pokrete i lične veze – stvarajući nove genealogije i priče o tim odnosima.

Prva faza istraživanja prikazana je na internet stranici, gde se nalazi više informacija o studijama slučaja, kao i video snimci prezentacija i diskusija vođenih u periodu maj – jun 2020. godine.

U uslovima pandemije, zamišljena izložba i prateći program će biti predstavljena procesno, na način koji omogućava sprovođenje i  poštovanje svih zdravstvenih mera, kao i fizičku distancu u prostoru postavke. Sa početkom 9. oktobra u podne, izložba je otvorena radnim danima i subotom od 12 do 18 časova, u etapama predstavljanja materijala i eksponata segmenata izložbe, i od 23. oktobra, postavka u celini, od 12 do 19 časova, uključujući i dane vikenda.

Subota_9.10 _ 12:00 Izložba grupe za sećanje na umetnost Roberta Smithsona

Neodređena izvesnost i određena neizvesnost

Kao nastavak istraživanja o okolnostima održavanja retrospektivne izložbe Roberta Smithsona održane u beogradskom Muzeju savremene umetnosti na jesen 1983, (Uticaji i ne-uticaji: Rekolekcije i refleksije izložbe Roberta Smithsona) okupljena je grupa koja se seća ove izložbe i za koju je Smithson jedna od najuticajnijih figura u savremenoj umetnosti. Iako je opseg Smithsonovog uticaja na ovdašnju scenu bio srazmerno mali, ova izložba pronalazi u njegovom radu i mišljenju – a pre svega u njegovov dijalektici “lokacije” i “ne-lokacije”, kao i u njegovom istraživanju entropije – mentalnu i materijalnu tačku oslonca i razlog za intervenciju u savremenosti. Izložba se sastoji kako iz fizičkih radova nastalih za ovu priliku, tako i iz prikupljene dokumentacije iz arhiva MSUb, a u njoj sudeluju:
diSTRUKTURA, Darija Radaković, ŠKART, Slobodan Trajković, Branislav Dimitrijević i Ana Miljanić.

Sreda_13.10__18:00 Razgovor, predstavljanje materijala istraživanja i umetnička prezentacija

Secret agent „underground strip”

Predstavićemo rezultate istraživanja strip-segmenta projekta (Kako se kalio Miki Maus: tragovima kontakta američkog i jugoslovenskog stripa), ono do čega smo došli i ono što smo potvrdili. U razgovoru učestvuju dva glavna aktera studije slučaja – strip-autori Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf, i Danilo Milošev Wostok, kao i autorka istraživanja, Marija Samardžić. Ovom prilikom ćete moći i da pogledate prezentaciju dokumentarnog materijala prikupljenog u toku istraživanja. U nastavku ćemo predstaviti i autora Jugoslava Vlahovića, a ovog puta se bavimo uskom nišom njegovog velikog umetničkog opusa – radom inspisanim američkim underground stripom, koji je bio deo njegovog mladalačkog traganja kada je isprobavao koja vrsta stvaralaštva odgovara njegovom izrazu. Početkom sedamdesetih je boravio u Americi, gde je putovao auto-stopom, sretao zanimljive ljude i upoznavao se sa savremenim tendencijama kao što je bio underground strip.
 

Petak_15.10_18:00Vođenje i otkrivanje još jednog prostora postavke, promocija fanzina
 

Ukrštanja, uticaji i inspiracije: američko-jugoslovenski/srpski kulturni odnosi u oblasti scenskih umetnosti

Autorka istraživanja Milena Šešić Dragićević će voditi posetioce kroz izložbenu postavku sa akcentom na dugotrajne pozorišne veze američke i jugoslovenske/srpske avangardne scene i predstaviti prateću postavku izložbe posvećenudevedesetim godinama prošlog veka, kao i dokumentaciju i razgovore sa jugoslovenskim/sprskim pozorišnim umetnicima i upravnicima koji su studirali ili radili u SAD, i uticaje srpske pozorišne prakse i umetnika na pozorišnu scenu u SAD nastale u saradnji sa istraživačicom Natašom Vučurović Dukić. Po prvi put, za ovu postavku, posetioci će moči da vide prostore Paviljona i pratećih objekata u kojima nije do sada izlagano u CZKD-u.

More than music: pogledi na/kroz beogradski hardkor pank (1990-2012)

Paralelno sa gore navedenim vođenjem kroz postavku i prateće materijale iz oblasti scenskih umetnosti, autori istraživanja (Miloš StošićSrđan Kuzmanović i Ljubica Slavković) predstavljaju izložbenu postavku iz oblasti muzike i prateći program – fanzin publikaciju, specijalno izdanje Out of the Darkness novosadskog fanzina upriličenog za prilike izložbe i istraživanja
 

Subota_16.10_12:00 Stručno vođena šetnja gradom

Promišljanje Američko-jugoslovenskog projekta, sa uvidom u lokalne perspektive           

Tačno u podne okupljenim posetiocima jedna od autorki istraživanja iz oblasti urbanizma, Jelica Jovanović, predstaviće perspektive i zaključke u okviru postavke izložbe nastale u dijalogu sa autorkom Nikom Grabar. Nakon okupljanje i predstavljanja u CZKD-u kreće se 
u stručno vođenje – šetnju do Savskog amfiteatra (na engleskom jeziku).
 

Petak_22.10_18:00 Filmske projekcije i razgovor

Treća (filmska) internacionala u Jugoslaviji
 

P. Adams Sitney, jedan od prvih pisaca o Novom američkom filmu i njegov zvanični predstavnik, pozvan je prvi put u Jugoslaviju leta 1967. godine. Tom prilikom, organizovao je improvizovanu filmsku projekciju u svojoj hotelskoj sobi u Puli, koja je, gledajući unazad, predstavljala prvi direktni kontakt između američke (SAD) i jugoslovenske filmske avangarde. Ova inicijalna kino-seansa predmet je ovog istraživačkog projekta Grega de Kjura koji će voditi razgovoru sa svedocima vremena i ekspertima, Božidarom Zečevićem i Mikijem Stojanovićem, nakon dve filmske projekcije.

23rd Psalm Branch (Stan Brakhage, 1966-67)

Fuses (Carolee Schneemann, 1964-67)

 

Subota_23.10_12:00 Kustosko vođenje kroz izložbu          
Kroz izložbu vode kustosi Ana Miljanić i Branislav Dimitrijević.
 

Sreda_27.10_18:00Prezentacija i performans

Američka poezija u polju jugoslovenskih i postjugoslovenskih pesničkih kultura               

U kontekstu predstavljanja istraživanja iz oblasti poezije, istraživačica Dubravka Đurić će predstaviti, zajedno sa ko-urednicom Biljanom D. Obradović najnoviji broj Atlantic Review časopisa Proleće-Leto 2021. uz učešće pozvanih gostiju. Razgovor će se odvijati onlajn sa prenosom u postavci izložbe. Nakon ove prezentacije i razgovora biće izveden performans posvećen istraživanju i temama izložbe.

Performans izvodi pesnikinja, performans umetnica i glumica Katalin Ladik kao čin zatvaranja izložbe.
 

Istraživači na projektu: Greg de Kjur, Nika Grabar, Jelica Jovanović, Milena Dragićević Šešić, Nataša Vučurović Đukić, Marija Samardžić, Branislav Dimitrijević, Miloš Stošić, Srđan Kuzmanović, Ljubica Slavković, Dubravka Đurić, Radina Vučetić. Na istraživanja su odgovarali i sarađivali:Pavle Levi, Prota Škart, Silvija Jestrović, Aleksandar Zograf, Zoran Đukanović, Igor Todorović Zgro, Vladislav Bajac i Vladimir Arsenijević.


Autori projekta i kustosi: Ana Miljanić i Branislav Dimitrijević
Ko-autorka projekta i rukovoditeljka: Ljubica Slavković


Dizajn: Jelena Pejović (I faza) / Metaklinika (II faza)
Produkcija: Centar za kulturnu dekontaminaciju, 2020 – 2021.

Projekat je podržan od strane Ambasade SAD u Srbiji.


Nedelja, 10.oktobar

10 godina CZKD Bioskopa
Proslavljamo desetu godišnjicu CZKD Bioskopa specijalnim programom iz dva dela, u 18h i 20h!

18h Tema festivala u Oberhauzenu:
 „Solidarnost kao disrupcija“
Kustoskinje: Branka Benčić i Aleksandra Sekulić
2019. godine smo sastavile program Teme festivala u Oberhauzenu „Solidarnost kao disrupcija“, sa namerom da inspirišemo promišljanje solidarnosti kao disruptivnog događaja rekonstituisanja društva, koji je umesto u 2020, realizovan u 2021. godini na digitalnoj platformi festivala kratkog filma u Oberhauzenu, a nastaviće se 2022. godine u festivalskim bioskopima. Osvrnućemo se na koji način možemo tumačiti našu sopstvenu poruku iz daleke 2019. godine, odnosno ovaj THEME program koji je nameravao da reaktivira resurse kinematografije u potrazi za jednom novom infrastrukturom soldarnosti, i kako je to izveo posle globalnog, ma koliko delimičnog, ukidanja okrutnog toka koji traje 24 sata dnevno sedam dana u nedelji. Pozivamo vas da upotrebite vaša sećanja iz 2019, 2020 i 2021. godine da bi ste učestvovali u igri višestrukih perspektiva kako bismo istražili kako se ideja soldarnosti izmenila između nas.
Program projekcije:
Salvatore Insana: Zapalio sam večnu vatru (I Stared Fire Forever) (2020), 23min
Nika Autor: Filmske novosti 63 (Newsreel 63) (2017) 30 min

20h Predavanje i projekcija
Katrin Munt: Losing Touch
Program koji je kurirala Katrin Munt (Katrin Mundt) donosi četiri filma koji se bave telima koja svedoče, i percepcijom kao otporom. U filmu Untitled Sequence of Gaps Vika Kiršenbauer reflektuje granice onoga što se može opažati: kako možemo pokazati ono što ne vidimo, i kako možemo pristupiti iskustvu onoga što nismo doživeli? U filmu Ears, Nose and Throat Kevina Džeroma Eversona mlada žena se priseća tragedije kojoj je svedočila, dok se preispituje sposobnost njenog tela da opaža i da se izrazi. Film Losing Sleep Daga Portera bavi se borbom kompjuterskog hakera sa hroničnom insomnijom i njegovim pokušajima da se ponovo poveže sa fizičkim svetom. Film Walled Unwalled je performance pred kamerom zasnovan na dokazima koji su doživljeni ili slušani kroz zidove, čime se promišljaju političke dimenzije zvuka i percepcije.
Program projekcije:
Untitled Sequence of Gaps, Vika Kirchenbauer, DE 2020, 12‘30‘‘
Ears, Nose and Throat, Kevin Jerome Everson, US 2016, 11‘
Losing Sleep, Doug Porter, CA 1996, 15‘
Walled Unwalled, Lawrence Abu Hamdan, UK/DE 2018, 21‘



Više o autorkama programa i istorijatu CZKD Bioskopa
CZKD Bioskop se u 2021. godini realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Subota, 16. i nedelja, 17. oktobar od 14 do 17časova

LIKOVNI PROGRAM CZKD
Tanja Ostojić
Vikend performansa i okupljanja Mis(s)placed Women? zajednice



Misplaced Women?, performans Tanje Ostojić, 2013, La Grand Escalier de la Gare du Saint Charles Marseille železnička stanica u Marseju. Performerke: Jane Kay Park, Emma-Edvige Ungaro, Alix Denambride, Kim Mc Cafferty, Robyn Hambrook, Helen Averley, Patricia Verity i Tanja Ostojić, Préavis de Désordre Urbain, Marseille. Foto: Anne Carles. Autorska prava: Tanja Ostojić

Mis(s)placed Women? je kolaborativni umetnički projekat započet 2009. godine, koji se sastoji od performansa, radionica performansa, a uključuje doprinose od preko 160 pojedinki i pojedinaca. U velikoj meri radi se o umetnicama koje sebe identifikuju kao žene koje potiču iz različitih sredina. U okviru projekta mi otelovljujemo i izvodimo neke od svakodnevnih aktivnosti koje se tiču raseljavanja, poznatog migrantima, izbeglicama i umetnicima koji putuju po svetu kako bi zaradili za život.  Ovi performansi se bave pitanjima migracija, odnosa moći i ranjivosti, posebno u vezi sa ženskim i transrodnim telima, aspektom koji je zauzeo važno mesto u mojoj umetničkoj praksi. Ovim projektom, s jedne strane, istražujemo privilegije praveći razliku između radne mobilnosti, prisilne ili željene migracije i načina na koji se zakoni mogu arbitrarno primenjivati, a s druge strane istražujemo različite javne prostore i nevidljivost određenih grupa unutar njih. U okviru ovog projekta, u kojem primenjujem metodologiju feminističke emancipatorske umetničke prakse i rada sa zajednicom, realizovala sam brojne  radionice širom sveta gde su se učesnici birali putem otvorenih javnih poziva. Na taj način su se stvarala pojedinačna i grupna umetnička dela i intervencije u okviru projekta. Razvoj saradnje unutar grupe i formiranje zajednice veoma su dragoceni procesi, kao i dalja komunikacija sa širokom publikom koju srećemo na ulicama, te i ciljanom publikom na mestima gde se održavaju prezentacije, izložbe i diskusije. (T. Ostojić)
U dva izložbena prostora, Tanja Ostojić izlaže fotografije, priče, video zapise, zvuk, crteže i opise performansa iz bogatog arhiva MIS(S)PLASED WOMEN? kolaborativnog umetničkog projekata u obliku multimedijalne instalacije, uključujući i radove iz zbirke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, uključujući i intervencije u javnim prostorima u Beogradu, kao i okupljanje zajednice projekta kroz diskusije i razgovore koji će se održavati u CZKD Centru.
 
U CZKD-u, tokom vikenda performansa, najaktivnije domaće i međunarodne članice Mis(s)placed Women? zajednice će se sastajati, razmenjivati ideje i razmišljanja, izvoditi performanse, ali i biti prisutne na otvaranjima izložbi. Učesnice programa biće: Tanja Ostojić, Teresa Albor, Lidija Antonović, Nela Antonović, Dagmara Bilon, Mia Bradić,  Ines Borovec, Paula Chambers, Jia Chen Xu, Jelena Dinić, Hieu Hanh Hoang Tran, LADY GABY, Mad Kate, Susan Merrick, Alexandra Tatar, Bojana Videkanić, Sunčica Šido, Katarina Kostandinović i Dejan Vasić.
Više o autorki i programu izložbe

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Goethe-Institut Belgrad, ifa: Institut für Auslandsbeziehungen, Nemačka i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad


Sreda, 20. oktobar u 19 časova

Hor „Naša pesma“ poziva vas na glasnu i borbenu proslavu Dana oslobođenja Beograda!
Potvrđeni učesnici: Naša pjesma, Hleb teatar i Džezbolah
Ceo događaj organizuje se isključivo donacijama i volonterskim radom.
Ulaz je slobodan, donacije dobrodošle! SFSN
 
VAŽNO: Muzički događaji, a posebno pevanje, predstavljaju visokorizične situacije za prenos respiratornih infekcija. S tim u vezi, hor Naša pjesma, je u dogovoru sa CZKDom doneo odluku da poseta događaju bude moguća samo ako ste vakcinisani od Kovida19. Molimo vas da ponesete svoje potvrde o vakcinaciji. Izuzetak će biti moguć samo za drugarice i drugove koji imaju medicinske kontraindikacije za vakcinu, a koje molimo da nam se unapred jave da uredimo brzo testiranje na Kovid19

Četvrtak, 28.oktobar u 19h
Međunarodni sajam Biblioteke XX vek



                         Međunarodni sajam Biblioteke XX vek  2010.godine

Subota, 30.oktobar u 20h

KONDENZ FESTIVAL
Kako se telo pokreće kada se odnos između tela i onoga što ga okružuje pojavljuje kao fundamentalno nesiguran, ranjiv odnos? U radu „Nesigurni pokreti“ Mihael Turinski (Michael Turinsky) nastavlja istraživanje o otpornim koreografskim pozicioniranjima kroz osmišljavanje političke estetike. U središtu ovog solo performansa, koji je podjednako biografski koliko i konceptualni, leži preispitivanje njegovih ličnih, ali i urgentnih kolektivnih zahteva i potreba u pogledu pokretljivosti i mobilizacije, toliko značajnih, posebno kada posmatramo tenziju između kretanja i okruženje, između gesta i sredine. Oscilirajući između organskog i organizovanog, „Nesigurni pokreti“ se odvijaju kao ironična i angažovana čudna petlja koja povezuje telo sa čulnim svetom kroz koji se kreće; kao pokret traganja u kojem odstupajući gest otkriva svoju traganja u kojem odstupajući gest otkriva svoju koreografsku sredinu, a istovremeno otvara našu osetljivost izvan nje same.
Predstava Nesigurni pokreti – Precarious Moves (Mihael Turinski – Michael Turinsky)
Kako se telo pokreće kada se odnos između tela i onoga što ga okružuje pojavljuje kao fundamentalno nesiguran, ranjiv odnos? U radu „Nesigurni pokreti“ Mihael Turinski (Michael Turinsky) nastavlja istraživanje o otpornim koreografskim pozicioniranjima kroz osmišljavanje političke estetike. U središtu ovog solo performansa, koji je podjednako biografski koliko i konceptualni, leži preispitivanje njegovih ličnih, ali i urgentnih kolektivnih zahteva i potreba u pogledu pokretljivosti i mobilizacije, toliko značajnih, posebno kada posmatramo tenziju između kretanja i okruženje, između gesta i sredine. Oscilirajući između organskog i organizovanog, „Nesigurni pokreti“ se odvijaju kao ironična i angažovana čudna petlja koja povezuje telo sa čulnim svetom kroz koji se kreće; kao pokret traganja u kojem odstupajući gest otkriva svoju traganja u kojem odstupajući gest otkriva svoju koreografsku sredinu, a istovremeno otvara našu osetljivost izvan nje same.

 




tekst i stihovi: Mihael Turinski
muzika i stihovi: Tian Rotvel
scena i kostim: Dženi Šlajf
fotografija i video: Mihael Lojzenbauer
dramaturška saradnja: Gabriele Kram
produkcija: Ana Grezel // groundworks.at
produkcija Mihael Turinski Verein für philosophische Praxis
koproducenti: Tanzquartier Wien, HAU Hebbel am Ufer


Izdvajamo iz tekućih CZKD projekata:



U okviru projekta Mapiranje strategija za zaštitu braniteljki i branitelja ljudskih prava, u julu 2021. godine, CZKD je organizovao konsultativnu konferenciju sa braniteljima i braniteljkama ljudskih prava pod nazivom Ko brani branitelje? na kojoj su učestvovali učesnici u istraživanju koje je CZKD sproveo u prethodnom periodu. Glavni fokus konferencije bio je na napadima i pritiscima na novinarke i novinare koji svojim radom u javnosti otvaraju pitanja poput tranzicione pravde i suočavanja sa prošlošću i korupcije na lokalnom i nacionalnom nivou; pritiscima i pretnjama koje braniteljke i branitelji trpe zbog tema koje  zagovaraju u svojim zajednicama, poput traženja odgovornosti za počinjene zločine u ratovima devedesetih, ljudskim pravima i pravima manjinskih zajednica u Srbiji, pravima LGBT zajednice, kao i institucionalnim  i vaninstitucionalnim mehanizmima zaštite koji su im na raspolaganju u Srbiji. CZKD upravo priprema izložbu za novembar 2021. koja, između ostalog, treba da pokaže zašto je ono što rade braniteljke i branitelji važno za sve nas, šta je to što im pomaže da opstanu, da se odupru i istraju….
 „..od tada sam prvi put prestala da se pitam da li sam ja aktivistkinja ili nisam, i da li sam ja to dovoljno ili nisam. Ja sam to što jesam.“ (S.T. Beograd, 2020)
Projekat podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR)




Broj projekata od proklamovanog javnog interesa se u Srbiji eksponencijalno povećava, i to se ni u kontekstu pandemije nije promenilo.  Ipak, ono što se menja je sužavanje prostora za učešće građana i različitih zainteresovanih strana u tim procesima – oni najčešće za projekte saznaju kada se pojave mašine u njihovom parku ili na reci, a tada je za institucionalno delovanje već kasno. Nacionalnom Strategijom održivog urbanog razvoja RS do 2030. godine prepoznato je da je uloga participacije u oblasti urbanog razvoja u Srbiji još uvek uglavnom formalna, da je pravičan i jednak tretman pluralistličkih interesa upitan, i istaknut je problem niskog nivoa participacije građana. Istovremeno, primetan je porast građanskih i komšijskih inicijativa, neformalnog udruživanja i delovanja organizacija civilnog društva po pitanju izgradnje, odnosno urbanističkog planiranja i prostornih politika u Srbiji.
Iz navedenih razloga, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Polekol i Tačka komunikacije, uz podršku ekspertske organizacije Nova planska praksa – baza za urbanistička istraživanja i razvoj planiranja, sprovele su istraživanje i analizu procesa javnih uvida i usvajanja planova u Beogradu, u periodu od godinu dana od početka mera usmerenih na suzbijanje pandemije COVID-19.
Celokupno istraživanje i izrađene preporuke za unapređenje participacije objavljene su u publikaciji Javnost na distanci – demokratija u krizi, dostupnoj na unapređenoj online platformi za razumevanje problema prostornog razvoja. Rezultati istraživanja predstavljeni su 14. septembra 2021. u CZKD, a video snimak predstavljanja je dostupan na CZKD veb-sajtu.
Istraživanje je podržano je kroz program Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Helvetas Srbija i Građanskih inicijativa.
 
Napomena: CZKD se pridržava postojećih mera vezanih za COVID-19 pandemiju i ulaže sve napore da planirane formate programa u Paviljonu prilagodi okolnostima tako da omogući fizičku distancu za publiku i izvođače, te će broj gledalaca u publici će biti ograničen. Verujemo da će se mere, isto tako menjati tokom ovog „radnog“ programa i CZKD će se tome prilagoditi.

Izvor: CZKD

Related posts