Počinje 30. izdanje Međunarodnog festivala etnološkog filma pod sloganom “Tragovi iskona“

Trideseto izdanje Međunarodnog festivala etnološkog filma, pod sloganom “Tragovi iskona“, održaće se od 4. do 8. oktobra 2021. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu i Jugoslovenskoj kinoteci. Filmovi s raznih strana sveta takmičiće se za Gran pri „Dragoslav Antonijević“ i druge nagrade. Ove godine Takmičarski program broji 24 filma u međunarodnoj konkurenciji, 6 u domaćoj, a 7 u studentskoj.

Uz 12 filmova u Informativnom programu, kao i uz specijalne projekcije pet jermenskih dokumentarnih filmova i dva filma Maks Plank instituta za socijalnu antropologiju u Nemačkoj, biće prikazano ukupno 56 filmova. Za odabir izuzetno raznovrsnih ostvarenja zaslužan je selektor, višestruko nagrađivani reditelj Vladimir Perović. Žiri koji će odlučivati o nagradama, čine Piter I. Kroford , norveški antropolog i autor antropoloških dokumentarnih filmova, Vlado Zrnić, filmski reditelj i univerzitetski profesor iz Hrvatske, kao i Maja Novaković, istoričarka umetnosti iz Srbije čiji je rediteljski debi „A sad se spušta veče” (2019) učestvovao na više od 120 svetskih i domaćih festivala, osvojivši 42 nagrade. Festival će otvoriti međunarodno priznata rediteljka dokumentarnih filmova Ivana Todorović.

Prateći deo Festivala čini izložba fotografija „Kulture koje nestaju“ autora Arnea Hodaliča i Katje Bidovec iz Slovenije.
Na ovogodišnje izdanje festivala dolaze gosti iz Hrvatske, Poljske, Severne Makedonije, Rumunije, Švajcarske, Irana, Nemačke i Jermenije. Festival će, osim zvaničnog programa, upotpuniti i Specijalni program: predstavljanje festivala „Drvo kajsije“ iz Jermenije i odabrani filmovi projekta „Čuvari krajolika koji rađa“, u produkciji Maks Plank instituta za socijalnu antropologiju. Specijalni gosti tim povodom biće prof. dr Garegin Zakojan (Jermenija), profesor emeritus Ruskog univerziteta u Jerevanu, kao i prof. dr Ivo Štreker, jedan od autora na projektu „Čuvari krajolika koji rađa“. Profesor Zakojan je sakupio, priredio i objavio knjige “Pisma iz zone“ i “Intermeco“ iz zaostavštine Sergeja Paradžanova. Publika će ovom prilikom moći da pogleda i dva kratka filma S. Paradžanova “Hakob Hovnatanjan“ i “Arabeska o Pirosmaniju“.

Izvor: Etnografski muzej

Related posts

Leave a Comment