Svečano otvaranje izložbe „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“

SVEČANO OTVARANjE IZLOŽBE

„POVRATAK GENERALA – 145 GODINA OD DOLASKA

RUSKIH DOBROVOLjACA U SRBIJU”

Od 22. do 24. septembra o.g. u Beogradu će se održavati Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, u okviru kojih će biti upriličene manifestacije povodom 145. godišnjice početka Srpsko-turskih ratova i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju.

Jedna od glavnih manifestacija biće izložba posvećena glavnom komandantu srpske armije, ruskom general-majoru Mihailu Černjajevu, „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, čiji je autor profesor doktor istorijskih nauka Aleksej Timofejev. Posetiocima će biti pružena mogućnost da saznaju o jedinstvenom događaju u istoriji ruskog naroda, koji se desio pre 145 godina, kada se po prvi put pojavio fenomen vojnih dobrovoljaca, nezavisnih od države, a koje se podržalo građansko društvo, kao i istaknuti predstavnici vojne, poslovne i naučne elite. Srpskoj naučnoj javnosti i publici će po prvi put biti predstavljene fotografije iz albuma „Uspomene o Srbiji“, nagrade dobrovoljcima, lične zabeleške i prepiska generala Černjajeva sa organizatorima pokreta Ivanom Aksakovim i Nikolajem Rajevskim (digitalne kopije obezbedio Državni istorijski muzej u Moskvi).

Izložbu organizuju Istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej (Moskva, Rusija) i Ruski dom u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Svečano otvaranje održaće se 24. septembra u 16.00 u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11).

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti Olga Sergejevna Jarilova, zamenik ministra kulture Ruske Federacije, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Molimo sve zainteresovane redakcije da svoje ekipe akredituju na adresu nenad.beljinac@imus.org.rs, najkasnije do 12.00 časova u petak, 24. septembra 2021. godine.

Za javnost izložba će biti otvorena u Istorijskom muzeju od 25. septembra do 7. oktobra, nakon čega će biti predstavljena u regionima Srbije.

Ne propustite i autorsko vođenje sa prof. dr Aleksejem Timofejevim početkom oktobra!

Ulaz je slobodan.

Izvor: Istorijski muzej Srbije

Related posts

Leave a Comment