Izdvajamo sa Beldocs-a: Pet rediteljki čije filmove ne smete propustiti

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo pet rediteljki čije filmove ne smete propustiti:

Fejt i Branko

Velika Britanija, Srbija, 2020, 84′

Režija: Catherine Harte

Selekcija: Posebne projekcije

Ovaj intimni dokumentarac prati kulturološke razlike u odnosu između muzičara Fejt i Branka. Sniman tokom sedam godina, njihov brak stavljen je na test usled uočavanja različitosti i shvatanja da je muzika možda jedino što imaju zajedničko.

Holgut

Belgija, 2021, 75’

Režija: Liesbeth De Ceulaer

Selekcija: Međunarodni takmičarski program

Unutar otopljenog permafrosta, scene iz naučne fantastike postaju stvarnost, a stvarnost postaje mit. Sibirski permafrost se topi. Trojica Jakućana kreću u potpunu divljinu: seljak Roman i gradski momak Kim idu u lov na retkog irvasa, a naučnik Semjon istražuje permafrost kako bi pronašao ćelije mamuta pomoću kojih bi mogao da klonira ovu izumrlu životinju. Dok se Roman, Kim i Semjon približavaju svojim ciljevima, i smrznuta zemlja po kojoj hodaju i sama realnost počinju da se tope i preobražavaju u nešto novo.

Koreni

Srbija, 2021, 80’

Režija: Tea Lukač 

Selekcija: Srpski takmičarski program

Senzorno – etnografsko iskustvo o ljudima i prirodi zarobljenim u vremenu.

Različiti putnici voze se putem po obodu prostrane šume. Sa sobom nose priče o gnezdima stršljena, peticijama protiv nuklearnog otpada, samoći, vašarskim poslasticama, folklornim tradicijama, posetama grobljima i putevima koji vode ka domu. Spokojna dok je okupana suncem, misteriozna u magli i divlja iznad reke, šuma pruža okvir za sedam priča koje prolaze pored nje.

Leteti, venuti

Mađarska, Belgija, Portugalija, Finska, 2020, 20’

Režija: Hanna Hovitie

Selekcija: Vatromet

Film ispituje mitsku isprepletanost života i smrti, preko neobične veze između jedne devojke i njenih vrana.

Mlada preparatorka je fascinirana vranama i mnogo pažnje posvećuje njihovim mrtvim telima. Baveći se ovim pticama, ona pažljivo proučava njihove anatomske spojeve i istovremeno pokušava da vrati ovo mitsko biće iz carstva koje se nalazi između života i smrti. Kroz detaljne, žive crno-bele slike i muzičku podlogu umerenog intenziteta, gradi se napeta atmosfera između zanatske veštine, mašte i poezije.

Moj teča Tudor

Belgija, Mađarska, Portugalija, Moldavija, 2020, 20’4’’

Režija: Olga Lucovnicova

Selekcija: Naslovna strana

Poetično putovanje u nesrećnu prošlost u potrazi za dugo očekivanim odgovorima.    

Nakon dvadeset godina tišine, rediteljka putuje nazad u kuću svoje prababe i pradede, gde je doživela traumatična iskustva koja su ostavila dubok trag u njenom sećanju. Dugo očekivano porodično okupljanje odvija se suprotno od njenih pokušaja da prevlada traume iz prošlosti koje joj je ujak prouzrokova.

Izvor: KomunikArt

Related posts

Leave a Comment