U KC Zrenjanina otvaranje izložbe posvećene KUD-u GIK „Banat-Pionir“

–       IZLOŽBA

–       45 GODINA KUD “PIONIR”

–       Od 12. do 21. avgusta

U Kulturnom centru Zrenjanina od 12. do 21. avgusta publici se predstavlja izložba posvećena Kulturno-umetničkom društvu GIK „Banat-Pionir“. „Pionir“ ove godine obeležava 45 godina od osnivanja, rada i delovanja na zrenjaninskoj muzičkoj sceni. Kao vodeće kulturno-umetničko društvo uz koje stasavaju generacije mladih negujući folklornu pesmu i igru, sa velikim brojem nastupa, celovečernjih koncerata, putovanja i takmičenja predstaviće se i nizom folklornih eksponata – narodnih nošnji, stečenim nagradama i pohvalama kao i velikim brojem fotografija.


– Otvaranje izložbe zakazano je u četvrtak, 12. avgusta u 19 sati.
 –  Program otvaranja predviđeno je da se emituje i na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.

Više o „Pioniru“
Navod iz KUD-a

KUD GIK „BANAT-PIONIR“ – Zrenjanin osnovan je 1976. godine. Od samog početka radi amaterski i kroz muziku, igru, pesmu, razvija i propagira folklor svih naroda i narodnosti koji žive na našim prostorima. Zadnjih godina okuplja oko 120 članova svih uzrasta koji u sastavu muzičkog orkestra i igračkih sastava učestvuju na raznim manifestacijama širom zemlje i sveta.
GIK „BANAT-PIONIR“ je učestvovao na koncertima, smotrama i festivalima kako u Srbiji tako i u Rumuniji, Mađarskoj, Španiji, Ibici, Nemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Venecueli, Kostariki, Argentini, Panami…. Program KUD-a je izvoran, raznovrstan, dinamičan i popularan. Dugogodišnju saradnju ostvarujemo sa našim prijateljima iz Kostolca, Aranđelovca, Čačka, Kosovske Mitrovice, Šapca, Novog Sada, Bašaida, Sečnja, Kleka i drugih mesta, sa kojima već 25 godina organizujemo festival pod nazivom „Oni koji dolaze“ a učesnici su deca do 12 godina.
Uvek nam je drago da nastupamo pred našom publikom – kako zrenjaninskom tako i publikom u mestima zrenjaninske opštine.
Orkestar svira isključivo uživo, bez električnih instrumenata sve žanrove izvorne muzike.
Izvorni sastav u svom repertoaru ima igre iz Vojvodine, svih delova Srbije, Rumunije, Makedonije…
KUD može samostalno da izvede celovečernji program u trajanju do tri sata.
Pored četiri  folklorna ansambla i orkestra u društvu radi aktivno – ženska pevačka grupa, nekoliko pevača (solista), kao i glumac. Društvo aktivno radi na školovanju sopstvenih stručnih kadrova kako za igračke ansamble tako i za grupu pevača, orkestar i soliste. Njihovo obrazovanje je putem seminara viših škola i fakulteta.
Učesnici smo festivala „Deca igraju za mir u svetu“ koji se održava jedne godine u nekoj od Evropskih država a sledeće domaćin festivalu je neka od država Latinske Amerike. Takođe već osam godina učesnici smo na festivalu „Slovenske muzike“ koji se održava u Moskvi.
KUD je dobijao vredna priznanja na smotrama i festivalima na kojima je učestvovao. KUD je i organizator folklornog festivala „LALA“ u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom Zrenjanina u okviru poznate gradske manifestacije Dani piva.

 Podsetnik

–          Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

–          Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i  držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.

Izvor: KC Zrenjanina

Related posts

Leave a Comment