„Superimposed“ Nemanje Zlatareva u izdanju Lampshade Media

“Superimposed”
Nemanje Zlatareva i FunktastiCoalition Group 

Utemeljena 70-tih i 80-tih, pod uticajem funk i jazz muzike, ali sa delimično ili potpuno proširenim konceptom, kolekcija od pet pesama “Superimposed”, predstavlja drugi album Nemanje Zlatareva i FunktastiCoalition Group.

Instrumentalni funk i jazz sastav FunktastiCoalition Group 2012. godine okupio je Nemanja Zlatarev, trombonista  Big Band-a Radio Televizije Srbije kao i Beogradskog Diksilend Orkestra.

FunktastiCoalition Group  čine mlađe generacije muzičara pretežno novosadske i beogradske jazz scene, otuda i sam naziv  „koalicija“, koja izvodi svoje kompozicije u originalnim aranžmanima.

Inspiracija za naslov albuma “Superimposed”  predstavlja mnoštvo stvari u raznim sferama, raznih profesija i zanimanja, a po rečima Zlatareva, u muzičkom smislu ono predstavlja nešto što nadogradjuje i svakako obogaćuje harmoniju, a samim tim i celokupan muzički doživljaj i ugođaj.

Nemanje Zlatareva takodje dodaje:

– Forma kompozicija se menja od samih ekspozicija, preko solističkih deonica, pa do shout korusa i sve do završnih odseka. Duvačke deonice su tematske, pitke, melodijske i naravno efektne u dopunjavanju svih kompozicija.

Uticaj stila funk/jazz muzike se najviše ogleda u numerama “Roundabout”, “Zig Zag”i “Superimposed”. 

Posebna čast i zadovoljstvo jeste numera “Adriatica” Duška Gojkovića, prearanžirana, sa idejom da se prilagodi stilski celokupnom albumu ali da obavezno zadrži, koncept, formu, svoj duh i izražajnost koju je veliki umetnik i sam stvorio. O izboru ove pesme Nemanja Zlatarev kaže:

– Dugo sam smišljao i tražio pravu baladu koja mi odgovara u celokupnoj koncepciji albuma, a krajnje spontano se pojavila na jednom nastupu Big benda, kada sam odlučio da je prearanžiram.

Muzičari koji su dali svoj ogroman doprinos na albumu su jedni od iskusnijih i uveliko pozicioniranih izvodjača na srpskoj i beogradskoj muzičkoj sceni. Tu su Max Kočetov, Nemanja Banović, Gavrilo Nikolić, Miloš Grbatinić, Dejan Zec, Dušan Sarić , Nemanja Teovanović i mnogi drugi.
Najveći uticaji na muziku ovog sastava jeste stil bendova i izvodjača ‘70tih i ‘80tih godina kao što su “Jazz Crusaders”, “JB Horns”, Fred Wesley”, “Roy Ayers”, “Freddie Hubbard”, “Wayne Henderson” i “Joe Sample”.
Pored tradicionalnih nota i stilova kojem se u osnovi teži, muziku ove grupe čine i savremeni momenti koji pretežno prate i samo današnje izvodjaštvo. Bend funkcioniše pod parolom da vokal nije neophodan za potpuni muzički užitak, a audio izdanja  “For The First Time” i poslednji “Superimposed” to i dokazuju.

Izvor: Lampshade Media

Related posts

Leave a Comment