Izložba „Hrišćanska umetnost duboreza u minijaturi“ otvorena u Manakovoj kući

Sinoć je u Manakovoj kući, u prisustvu preosvećenog episkopa topličkog gospodina Jerotija, izabranog episkopa hvostanskog gospodina Justina, vikarima Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, i mnogobrojne publike, otvorena izložba Hrišćanska umetnost duboreza u minijaturi, autora Branislava Đerkovića, Branka Stankovića, Despine Crnčević i Gorana Ristovića Pokimice čiji je stvaralački stil formiran je po ugledu na minijaturne radove srednjovekovnih svetogorskih majstora.

Izložbu je otvorila Biljana Cincar Krstić, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve, uz pojanje Prijatelja Kareje, pojaca koji neguju svetogorsko pojačko predanje.

Izložba Hrišćanska umetnost duboreza u minijaturi je dopunjena predmetima iz Spomen-zbirke Hristifora Crnilovića i nadahnuta njegovim kolekcionarskim i sabiračkim radom predstavljenim putem odabranih komada duboreza, livenih predmeta, kalupa i alata. Tu su i novinski isečci koje je Crnilović prikupio i pridružio rukopisnoj građi, a koji svedoče o tome koliko su umetnički zanati duboreza i kujundžiluka bili razvijeni na tlu Srbije.

Izložba će biti otvorena do 1. 9. 2021.

Izvor: Etnografski muzej Beograd

Related posts

Leave a Comment