Izdvajamo sa Palić film festivala: 5 filmova o ženama koje ne smete propustiti

Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o ženama koje ne smete propustiti:

PLAVI CVET

Hrvatska, Srbija 2021 / 01:25
Selekcija: Glavni takmičarski program
Režija: Zrinko Ogresta

Sredovečna Mirjana službenica je u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji. Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i podstiče da dobro promislimo o sebi.

NAJGORA OSOBA NA SVETU

Norveška 2021 / 02:01

Selekcija: Glavni takmičarski program

Režija: Joachim Trier

Film beleži četiri godine života tridesetogodišnje Džuli koja plovi smutnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put, što je navodi da realno sagleda ko ona zapravo jeste. Film, nakon Reprise i Oslo, 31. avgusta, zaokružuje Oslo trilogiju.

PROLEĆNA PESMA

Srbija 2021 / 01:12

Selekcija: Paralele i sudari

Režija: Natalija Avramović

Petra, mlada samohrana majka, nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog.

NUN OF YOUR BUSINESS 

Hrvatska 2020 / 01:11

Selekcija: Paralele i sudari

Režija: Ivana Marinić Kragić

Dve časne sestre upoznale su se u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana.

NEĆU DA BUDEM LUZERKA

Slovenija 2018 / 01:28

Selekcija: Zemlja u fokusu

Režija: Urša Menart

Špela ima skoro trideset godina. Diplomirala je istoriju umetnosti – znači da nikada nije imala stabilan posao; zarađuje samo povremenim poslovima. Za razliku od svoje dve najbolje drugarice koje su se odselile nekoliko godina ranije i ne planiraju da se vrate, Špela insistira na ostanku u Ljubljani, iako joj se većina društvenog života odvija preko Skajpa. Kada završi na kauču svojih razočaranih roditelja bez novca, posla i prijatelja, shvata da će biti mnogo teže odrasti nego što je mislila.

Izvor: KomunikArt

Related posts

Leave a Comment