Izložbom otpočeo rad galerije na otvorenom „Pristan“

Na šetalištu uz Begej, u zaleđu grafičke kuće „Diginet“ u Zrenjaninu, pored novoizgrađenog pristana, 7. jula u 20 sati, otvorena je izložba sa Prve međunarodne kolonije karikature, pod nazivom „Život na reci“. Otvaranjem izložbe iniciran je rad galerije na otvorenom „Pristan“, koja će u narednom periodu, različitim kulturnim sadržajima, oživeti i oplemeniti ovaj deo javnog prostora. Na otvaranju su govorili selektor i koorganizator Konstantin Grosu i istoričarka umetnosti – viši kustos Olivera Skoko. Izložbu je, uz Gorana Nešića, direktora „Digineta“, otvorio Borislav Umićević, privrednik i zaljubljenik u umetnost.

Grafička kuća “Diginet” i organizacija “Portret” organizovali su od 11. do 13. oktobra 2019. godine u Zrenjaninu, prvu Međunarodnu koloniju karikature u Srbiji. Osam eminentnih karikaturista impresivnih biografija, iz Srbije i inostranstva, uzelo je učešće u ovom događaju. Umetnici su, u toku trodnevnog boravka, karikaturom odgovorili na temu “Život na reci“. Koloniju je podržalo i “Udruženje karikaturista Srbije”. Selektor i koorganizator, likovni pedagog Konstantin Grosu, želeo je da okupljanjem, stvaralaštvom i druženjem karikaturista – čiji je rad u savremenom diskursu, uglavnom, zapostavljen – popularizuje ovaj umetnički izraz i približi ga novim generacijama. Kao rezultat rada i međusobne saradnje na ovoj koloniji, nastala je izložba “Život na reci“, koju čine 24 odabrana dela, značajne umetničke i kulturne vrednosti. Izloženi su radovi Milana Alaševiča (Slovenija), Konstantina Grosu (Srbija), Ištvana Kelemana (Mađarska), Kire Radenkova (Srbija), Vladana Nikolića (Srbija), Nikole Štiklice (Srbija), Jakše Vlahovića (Srbija) i Jugoslava Vlahovića (Srbija). Radovi će u galeriji na otvorenom “Pristan” moći da se pogledaju do kraja avgusta. Organizatori najavljuju i Drugu međunarodnu koloniju karikature, koja će se održati početkom oktobra ove godine. Takođe, nameravaju proširenje liste učesnika i saradnika, kao i nastavak saradnje sa mladima putem organizovanja radionica i predavanja iz oblasti karikature, fotografije i ilustracije.

Galerija na otvorenom Pristan, kao što joj i ime kaže, biće sigurno pristanište za sve umetnike, fotografe, arhitekte i druge vizuelne umetnike. Organizatori nameravaju da manje afirmisane mlade ljude i početnike u svom umetničkom izrazu, približe javnosti i na taj način pomognu njihovo stvaralaštvo. Prijave za naredne izložbe će biti moguće poslati tokom cele godine, putem obrasca koji će biti postavljen na novootvorenom sajtu diginet.rs. Takođe, na istom mestu umetnici će moći dodatno da se informišu o izložbenom prostoru i načinu organizacije njegovog rada.

Foto:

Izvor: Galerija na otvorenom „Pristan“

Related posts

Leave a Comment