Promocija romana „Nedužni“ Hermana Broha u UK „Parobrod“

Promocija romana ’’Nedužni’’ Hermana Broha ( preveo Relja Dražić, Nojzac, Novi Sad, 2021) austrijskog pisca jevrejskog porekla, održaće se u četvrtak15.jula od 19 časova u UK Parobrod.

O ’’Nedužnima’’ koji su objavljeni prvi put na srpskohrvatskom jeziku, govoriće Relja Dražić, novosadski prevodilac i izdavač i Miroljub Stojanović, filmski i književni kritičar, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. 

Reč je o Brohovom poslednjem romanu, od jedanaest priča, koje se kritički odnose na decenije od 1913. do 1933. u Nemačkoj, kojim Nojzac iz Novog Sada obeležava 70-godišnjicu od smrti, ovog rodonačelnika evropskog savremenog romana.

Avangardni polifonijski roman ’’Nedužni’’ iz 1950. godine, bavi se temom krivice ’’nedužnih’’ ljudi, onih kojima su otete vrednosti,u sebe izolovanih ljudi, kao i propastima vrednosnog sistema, koja je velika zajednička tema Brohove trilogije ’’Mesečari’’ i ’’Vergilijeve smrti’’ …

Inspirisan Mocartovom operom ’’Don Đovani’’, od uvodne ’’Parabole o glasu’’ kojom rabin ukazuje da su ćutanje i zvuk, čujnost, jedinstvo vremena, kojom se otvara prva priča ’’Jedriti sa povetacem’’, Broh stihovima sa brojevima, uvodi istorijsku dimenziju u svoju pripovest…

Poznanstvo sa bečkim pesnikom Gustavom (Gusto) Gräser (1879-1958) poslužilo mu je za ’’lik pčelara’’ u ’’Baladi o pčelaru’’. Legendarnu ’’Priču služavke Cerline’’, koju je prilikom objavljivanja romana Hana Arent označila jednom od najlepših ljubavnih priča svetske književnosti, izvodila je u Parizu od 1986. godine Žana Moro.

 Herman Broh – Hermann Broch (Beč 1886  – 1951. Njuhejven, Konektikat) austrijski pesnik, pisac, filozof, studirao je tehniku i mašinstvo u Austriji. Iz judaizma prelazi u katoličanstvo. Nakon ’’anšlusa’’ 1938. godine, proveo je 18 dana u zatvoru. Za odlazak u Veliku Britaniju pomažu mu Džejms Džojs i Stiven Hadson. Uz podršku Tomasa Mana i Alberta Anštajna odlazi u New York. Broh se u emigraciji bavio ljudskim pravima i totalitarizmom. Posthumno je predložen za Nobelovu nagradu za književnost.

Izvor: UK Parobrod

Related posts

Leave a Comment