„Partizanska knjiga“ objavila nagrađeni roman „Zdravo druže nedostajao si nam“ R. O. Robersta

Izdavačka kuća Partizanska knjiga nedavno je objavila roman „Zdravo druže nedostajao si nam“ velškog pisca mlađe generacije Ričarda Ovejna Robertsa. Roberts je za ovaj roman osvojio prestižnu alternativnu „Not The Booker“ nagradu koju dodeljuje časopis Guardian. Njegova književnost već je poznata srpskim čitaocima, koji su u izdanju Partizanske knjige već mogli da čitaju njegovu zbirku priča „Sva mesta na kojima smo živeli“, koju je Roberts i lično promovisao na turneji u Srbiji.

Nakon smrti partnerke, Hil dolazi u svoju rodnu kuću, gde se njegov stari i bolesni otac sprema da sat-kulu, koja za Hila predstavlja vezu sa detinjstvom i majkom koju je prerano izgubio, pretvori u smeštaj za iznajmljivanje. Tamo ga dočekuje očeva negovateljica Trudi, veganka i vlasnica psa, večito obučena u preveliki teget džemper s pletenicama. Trudi, po svemu sudeći, vodi glavnu reč u životu njegovog oca, i Hilu se to ne sviđa. U stvari, on se ne oseća dobro, ne želi ni sa kim da komunicira, ne želi ni sa kim da se druži. Njegova mantra je: Ništa se loše ne dešava kada se ništa ne dešava. Nežnost koju oseća prema svom mačku će, ipak, uskoro početi da oseća i prema Trudi, mada već zna da će ih njeni planovi brzo razdvojiti.
Idiosinkratičnim, eliptičnim stilom i pripovedanjem u prezentu, savršeno prilagođenim temi, Ričard Ovejn Roberts ispisuje jednu savremenu ljubavnu priču, priču bez pravog početka i kraja, priču koja nije čak ni prava ljubavna priča, ali čije junake volimo i onda kada nas nerviraju, i koje ćemo teško zaboraviti.

Izvor: PK

Related posts

Leave a Comment