Otvaranje izložbe slika „Metanoja“ Aleksandre Ane Mikarić

ALEKSANDRA ANA MIKARIĆ – izložba slika „Metanoja“

25.6.2021. u 20:30 sati, Galerija SKUC-a Pula, Maksimijanova 12

Samostalna izložba Aleksandre Ane Mikarić, u galeriju Srpskog kulturnog centra u Puli,  velikim uljima na platnu energičnog poteza i intenzivnog kolorita, unosi jednu istovremeno egzotičnu, ali i blisku atmosferu. Egzotičnost je možda prvi dojam koji nas obuzima promatrajući ove snažne vrtloge boje koji podsjećaju na neke daleke drevne kulture, no nakon nekoliko trenutaka zasigurno ćemo početi prepoznavati impulse koji su nam odnekud poznati i prate nas od praiskona te kao da su kodirani u samu strukturu slike.  (Tina Širec Đodan)

„Na moj dosadašnji rad uticala je Bolivija, kada posmatrate moje slike možete osetiti kroz njihovo zelenilo Amazonu, jarke boje zrelog voća poput onoga kako miriše tamošnji vazduh. Možete primetiti živu nesputanu energiju koja se prelama i kosu koja nije jasno definisana baš po starom verovanju Indijanaca da je upravo kosa naš prijemnik energije i direktna spona sa svetim duhom. Oduševljena time, sve je to mom svetu dalo novu perspektivu, promišljanja i težnju da razumem i budem jedno sa prirodom, svojom duhovnošću i ljudima koji me okružuju.“

Aleksandra (Ana) MIkarić rođena je 26.01.1988. u Leskovcu. Od najranijeg djetinjstva otkriva čari umjetnosti uz majku akademsku slikaricu. Ono što ju je najviše odredilo kao umjetnika jeste likovna radionica Keiko Gonzalesa, umjetnika s kojim je surađivala tijekom boravka  u Južnoj Americi u Boliviji. Velika i cijenjena imena srpske likovne scene, Dušan Đokić i prof. Miodrag Elezović, koji je bio Anin mentor, isprovocirali su na neki način sve ono što se može vidjeti na njenim platnima, spoj promišljanja i stavova, kreativnosti i mistike, nevjerojatne unutarnje ljepote i energije koju je pretočila u svoja ulja na platnu.

Članica je Umjetničke komune KEJ iz Beograda, sudionica brojnih likovnih kolonija i međunarodnih projekata. Pulska publika imala ju je prilike upoznati prošle godine u sklopu prvog istarskog svemirskog projekta. Astronomska udruga Vidulini lansirala je bespilotne letjelice u svemir, koje su u svojoj unutrašnjosti, u  beskonačnost svemira ponijele 12 slika iz njezinog ciklusa „Alien“.

Foto: Mihajlo Ilić

Related posts

Leave a Comment