Realizovan projekat „Mladi iz drugačijeg ugla“

U period od 12. do 16. aprila Grupa ,,Hajde da…“ je  u okviru projekta ,,Mladi iz drugačijeg ugla“ realizovala trening za srednjoškolce iz Sombora, Bora, Užica i Beograda. Događaj je realizovan u prostorijama lokalnih Kancelarija za mlade.

Trening je imao za cilj da pospeši medijsku i digitalnu pismenost mladih, unapredi njihovu angažovanost i  omogući da do šire javnosti posredstvom različitih medija dopre poruka mladih o problemima sa kojima se suočavaju u njihovim lokalnim zajednicama.

U prvom delu treninga, mladi su identifikovali probleme sa kojima se suočavaju u njihovoj lokalnoj zajednici poput: nezaposlenost mladih, predrasude stanovništva prema pripadnicima marginalizovanih grupa, nedostatak aktivnosti za mlade, zagađenost  životne sredine, problemionlajn nastave itd. Pored diskusije, mladi su imali priliku pomenute probleme prikažu putem meme plakata i stikera, odnosno formi koje oni koriste u svojoj svakodnevnoj komunikaciji. Ova forma im je omogućila da poruku prenesu kroz ironiju, sarkazam, kao i društvenu i političku kritiku.

Učesnici treninga su kroz pismene evaluacije istakli: ,,Malo je prilika u kojima, nas mlade, pitaju o tome šta mislimo i sa kojim problemima se suočavamo“. Takođe, naveli su i sledeće: ,,Potrebno je organizovati još sličnih aktivnosti, gde imamo priliku da komuniciramo kroz forme koje su nama bliske“.

Grupa “Hajde da…” je uz podršku Media Literacy Alliance and Digital Importance realizovala projekat “Mladi iz drugačijeg ugla” finansiran od strane Evropske unije, a u narednom periodu će na osnovu rezultata projekta i evaluaciju nastaviti rad u ovoj oblasti.

Učesnici projekta iz Užica: Milka Gračanac, Jana Pavić, Milena Kostić, Bogdan Đurović i Milica Jovičić, Miroslav Stričević, Milan Šešum, Tea Savović, Milana Kandić, Miloš Gaćeša,  Jovana Popović, Milica Lečić, Sanja Zdravković, Bojana Urošević, Sara Krstić, Verica Janković, Milica Stevanović, Lazar Milutinović i Anja Jašarević.

Izvor: Hajde da

Related posts

Leave a Comment