Uručenje „Zlatnih pečata“ Kinotke uoči otvaranja Festivala nitrata

Dan Jugoslovenske kinoteke biće obeležen 6. juna otvaranjem 23. Festivala nitratnog filma i uručenjem Zlatnog pečata, najvišeg priznanja Kinoteke, a ovogodišnji dobitnici su Slobodan Šijan, Milorad Jakšić Fanđo i Radoslav Zelenović.
Na godišnjicu prve filmske projekcije u Beogradu, i na Balkanu (6. juna 1896.), biće uručene i Plakete Jugoslovenske kinoteke, najavio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić 2. juna na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i nekadašnji dugogodišnji direktor Kinoteke Zelenović, pozdravljen aplauzom novinara i članova kolektiva.
Pantelić je istakao da su dobitnici priznanja „ljudi koji su svojim stvaralaštvom i dugogodišnjim radom zaslužili da i na ovaj način skrenemo pažnju na te ličnosti i da im se dodelom Zlatnog pečata i Plaketa odužimo za sve ono što su činili kako za svetski i srpski film, tako i za našu Kinoteku“.
Proslavljeni reditelj, filmski autor i jedno vreme direktor Jugoslovenske kinoteke Slobodan Šijan nagrađen je za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji.
Za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji Zlatni pečat dobio je i čuveni direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo.
Radoslav Rale Zelenović, kulturni poslenik i filmski radnik, dobio je Zlatni pečat za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke.
Dobitnici Plakete Jugoslovenske kinoteke su:
Miona Kovačević, novinar – za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima na način koji podrazumeva istraživanje, tačnost i novinarsku etiku.
Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i filmski kritičar – za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Jugoslovenske kinoteke i dugogodišnju afirmaciju sedme umetnosti.
Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra u Nišu i filmski kritičar – za dugogodišnju saradnju na izdavačkoj delatnosti Kinoteke, kao i afirmaciji sedme umetnosti.
Petar Durović, kinooperater Arhiva Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u ustanovi.
Priznanja će biti svečano uručena neposredno pred otvaranje Festivala nitratnog filma, 6. juna u sali „Makavejev“.
Pantelić je podsetio da prethodni, 22. Festival nije održan u junu, zbog pandemije korona virusa, nego tek krajem 2020. godine, ali je ipak omogućio zaljubljenicima da pogledaju filmove koji se retko mogu videti ne samo na našim prostorima nego i globalno. Direktor Kinoteke je izrazio zadovoljstvo što Festival sada ponovo u svom tradicionalnom terminu nudi publici 36 filmova iz velikog broja arhiva i kinoteka iz čitavog sveta.
„Zavidim onima koji će imati vremena da pogledaju što je moguće više naslova. Za ne mali broj filmova sa programa ovo je jedinstvena prilika da u njima uživate. U tome i jeste draž i značaj Nitratnog festivala“, izjavio je Pantelić.
Umetnički direktor i selektor Festivala Aleksandar Saša Erdeljanović istakao je da je u kratkom roku, samo šest meseci posle prethodnog izdanja, pripremljen program pod naslovom „Nitrat 23“.
„U deset dana, od 6. do 15. juna, videćemo 36 filmova iz 26 arhiva iz Ervrope, Amerike i Azije. Nadamo se da će program biti zanimljiv jer su filmovi zaista raznoliki po žanrovima i po drugim karakteristikama. Ima tu filmova s početka kinematografije, tu su neka od najznačajnijih dela nemog filma, a i klasici zvučnog filma, sve do 60-ih, 70-ih godina prošlog veka“, rekao je Erdeljanović.
Kako je objasnio, program je stvaran „tako što smo kontaktirali prijatelje iz drugih arhiva, pratili šta se dešava na najznačajnijim svetskim festivalima nemog i arhivskog filma, kao što su oni u Pordenoneu, Bolonji i San Francisku, saznavali koji su filmovi u međuvremenu pronađeni i koji su restaurisani da bi sada ponovo u punom sjaju izašli pred publiku“.
Festival će otvoriti američki avanturistički film „Moran sa broda Lejdi Leti“ (1922), u kojem je igrao slavni Rudolf Valentino, ali ne kao obično ulogu latino ljubavnika, već heroja koji se bori na brodu protiv zlikovaca i krijumčara, spasavajući devojku Moran.
Erdeljanović je skrenuo pažnju i na verovatno najbolju među mnogim ekranizacijama romana „Jadnici“ Viktora Igoa. Francuski film iz 1934. godine u režiji Rejmona Bernara traje čak 285 minuta i biće prikazan u tri dela, a krase ga veličanstvene uloge Harija Bora kao Žana Valžana i Šarla Vanela kao inspektora Žavera.
Tu je i egipatski super spektakl „Saladin“ (1963) Jusufa Šahina, koji prikazuje arapsko viđenje krstaških ratova, a po oceni selektora može da izađe na megdan s bilo kojim američkim istorijskim spektaklom.
„Za nas je značajan program filmova koje smo poslednjih godina pronašli i identifikovali u našem Arhivu. Naime, neki filmovi, naročito s početka kinematografije, nemaju špice, pa je teško utvrditi ko ih je i kada radio. Mi smo uspeli da pronađemo osam filmova koje do sada nismo prikazivali. Među njima je za nas svakako najznačajniji „Prvi Vukov sabor u Tršiću“ 1933. godine. Od delova negativa koji se čuvaju u jednom davnom depozitu Etnografskog muzeja uspeli smo da rekonstruišemo i sastavimo taj film o Vukovom saboru, najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji kod nas“, naglasio je Erdeljanović.
„Videćemo i Svetislava Ivana Petrovića u filmu „Lekar za žene“ (1928) Jakoba i Lujze Flek. U poslednje vreme gotovo svake godine se otkrije neki novi film naše velike zvezde, decenijama zaboravljenog Petrovića, koji je snimio preko 110 filmova u svetu. Pre par godina u Danskom filmskom institutu je pronađen „Lekar za žene“, jedan od četiri filma bračnog para Flek u kojima je igrao Petrović. Zadovoljstvo je da smo od Austrijskog filmskog arhiva uspeli da dobijemo kopiju, koja posle Bijenala nastavlja da se prikazuje po Evropi“, rekao je Erdeljanović.
Na zatvaranju Festivala, kako je najavio, imaćemo premijeru američkog filma „Tri žene“ (1924) Ernsta Lubiča, koji tek što je digitalno restaurisan u kinoteci u Ročesteru, dok će jedan od najboljih portugalskih nemih filmova „Marija od mora“ (1930) Hosea Leitaoa de Barosa biti prikazan samo dan posle premijere u Lisabonu.
Erdeljanović je pomenuo i film „Gde sveće tmurno gore“ (1921), u kojem je glavnu ulogu igrao japanski glumac Sesue Hajakava, zvezda nemog filma (kasnije poznat po ulozi u filmu „Most na reci Kvaj“). „To je jedina kopija na svetu. Pronađena je u našem Arhivu. Mi već godinama imamo saradnju s nacionalnim arhivom u Tokiju. Skenirali smo za njih taj film, a digitalna restauracija urađena je u Bolonji. Premijera je bila lane u Pordenoneu, koji je bio onlajn. Sada ćemo taj „naš“ film videti na velikom platnu“.
O kvalitetu festivala, istakao je selektor, govore imena autora. Među njima su, pored pomenutih, i Mihail Rom, Žilijen Divivije, Ištvan Gal, Alan Dvan, Vitorio Kotafavi, Vilhelm Diterle, Žan Epštajn, Otakar Vavra, Dziga Vertov.
Festival nitratnog filma imaće i goste, predstavnike kinoteka, istraživače i teoretičare filma, uglavnom iz regiona, ali i Evrope, mada u manjem broju nego ranijih godina zbog situacije s pandemijom.
NITRAT 23

Festival nitratnog filma svoje 23. izdanje otvara u tradicionalnom terminu, na Dan Kinoteke – 6. juna, nakon što je prošle godine zbog pandemije korona virusa bio pomeren na decembar. Do 15. juna u sali Makavejev biće prikazano 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.
U bogatom programu posebnu pažnju privlači francuski film „Jadnici“ iz 1934. godine u režiji Rejmona Bernara. Ova gotovo petosatna ekranizacija čuvenog romana Viktora Igoa biće prikazana 9. juna iz tri dela, kao što je bilo i u francuskim bioskopima: „Oluja ispod lobanje“, „Tenardijeovi“ i „Sloboda, slatka sloboda…“. „Jadnici“ su doživeli na desetine filmskih adaptacija, a glavnu ulogu Žana Valžana, dugogodišnjeg osuđenika nadljudske snage, koji je prosvetljen, po izlasku iz zatvora postao filantrop, igrali su mnogi veliki glumci – Žan Gaben, Lino Ventura, Žan Pol Belmondo, Liam Nison, Hju Džekmen… Ali, niko od njih se ne može porediti sa Harijem Borom, koji je prometejski vaskrsao Valžana u ovoj, po mnogima najboljoj, verziji „Jadnika“, koja se potpuno približila duhu knjige i zapamćena je po fenomenalnoj rediteljskoj evokaciji razdoblja (prve polovine 19. veka), maestralnoj scenografiji i kostimima, impresivnoj muzici Artura Onegera i fotografiji Žila Krigera, kao i podjednako značajnoj ulozi Valžanovog suparnika, inspektora Žavera, koga je na platnu ovaplotio legendarni Šarl Vanel. Posle mnogo decenija zaborava, film čiji su pojedini delovi izgubljeni, ponovo je izašao na svetlost dana u verziji od 280 minuta, zahvaljujući trudu kompanije „Pate“ i „Kriterion kolekciji“.
Festival, po rečima upravnika Arhiva kinoteke i selektora ovog festivala Aleksandra Saše Erdeljanovića, otvara zabavna drama “Moran sa broda Ledi Leti“ reditelja Džordža Melforda iz 1922, sa Rudolfom Valentinom posebno značajan jer ne glumi latinskog ljubavnika nego heroja koji se bori na brodu protiv zlikovaca i krijumčara i spasava devojku Moran. Egipatski super spektakl “Saladin”, reditelja Jusefa Šahina iz 1963, može na megdan sa bilo kojim najvećim američkim superspektaklom. Reč je o arapskom viđenju Krstaških ratova. Zanimljiv je, i film “Gde sveće tmurno gore“ sa popularnim japanskim glumcem Sesuom Hajakaveom, koji je bio zvezda američkog nemog filma, a pamtimo ga po ulozi u ostvarenju “Most na reci Kvaj“ gde je glumio upravnika japanskog logora.
-To jedina kopija na svetu koja je pronađena u našem arhivu, a mi već godinama imamo saradnju sa Nacionalnim arhivom u Tokiju, pa smo za njih digitalizovali i skenirali taj film – kazao je upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Publika će moći da vidi i ostvarenje “Lekar za žene“ rediteljsko-bračnog para Flek u kojem glumi Svetislav Ivan Petrović, velika internacionalna zvezda srpskog porekla, učesnik oko 110 svetskih filmova. Film je od nedavno u Danskom filmskom institutu.
Festival će premijernim prikazivanjem kod nas, zatvoriti film „Tri žene“ reditelja Ernsta Lubiča. Nedavno je restaurisan, kao i film „Marija od Mora“, jedan od najboljih portugalskih nemih filmova koji će dan pre nego što bude prikazan kod nas imati premijeru u Lisabonu. Značajan deo programa čine filmovi pronađeni kod nas u Arhivu kao neidentifikovani. Među osam filmova, koji do sada nisu prikazivali, najznačajniji je film „Prvi Vukov sabor u Tršiću“ iz 1933. Delovi negativa pronađeni u depozitu Etnografskog muzeja, sastavljeni su u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.
Filmovi su raznoliki po žanrovima, ima nekih sa početka kinematografije, nekih najznačajnijih dela nemog filma, tu su i klasici zvučnog filma, sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Publika biti u prilici da vidi vrhunska filmska ostvarenja. Ernsta Lubiča, Mihaila Roma, ŽilijenaDivivjea IštvanaGala AlanaDvana Vitorio Žana Epštajna i drugih.
Projekcije nemih filmova pratiće muzika pijanista i profesora Miloša Krstića i Miloša Stanojevića. Festivalske goste čine kolege iz filmskih arhiva i kinoteka iz okruženja i Evrope.
Festival nitratnog filma jedinstven je u svetu jer se na njemu filmovi koji pripadaju kinotečkim fondovima puštaju sa zapaljivih, nitratnih traka.

PROGRAM

Nedelja, 6.6.

16:00 GDE SVEĆE TMURNO GORE…68′
Where Lights Are Low (US, 1921)
R/Dir:Colin Campbell
Ul/Cast: Sessue Hayakawa, Togo Yamamoto
17:30 NEVIDLJIVA VOJSKA87′
Den usynligehaer (DK, 1945)
R/Dir: Johan Jacobsen
Ul/Cast: Bodil Kjer, Ebbe Rode
20:00 MORAN SA BRODA „LEDI LETI”89′
Moran Of The Lady Letty (US, 1922)
R/Dir:George Melford
Ul/Cast: Dorothy Dalton, Rudolph Valentino

Ponedeljak, 7.6.

15:00 ATINSKI APAŠI90′
Oi apahides ton Athinon (GR, 1930)
R/Dir: Dimitris Gaziadis
Ul/Cast: Petros Epitropakis, Mery Sagianou-Katseli
16:45 PROGRAM JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: PONOVO OTKRIVENI FILMOVI

MAĐIONIČARSKI FILMOVI 7’
Kouzellnicke filmy (FR, cca 1908/10)
Pp. Pathe Freres

KUPIDON BACA CIGLU 8’
Cupid Throws A Brick (US, 1913)
R/Dir:Allan Dwan
Ul/Cast: J. Warren Kerrigan, Jessalyn Van Trump

PILULA15’
The Pill (US, 1922)
R/Dir: Joe Rock
Ul/Cast: Joe Rock, Billie Rhodes

U DOLINI ŠPREJE (ŠPREVALDU). PRIKAZ NEMAČKE DOMOVINE KROZ GODIŠNJA DOBA10’
Im Spreewald. Ein Bild deutscher Heimat im Wechsel der Jahreszeiten (GE, 1927)
Pp/Pc: Naturfilm Hubert Schonger

PAZI DOLE16’
Look Out Below (US, 1929)
R/Dir:Stephen Roberts
Ul/Cast: Raymond McKee, Thelma Todd

PRVI VUKOV SABOR U TRŠIĆU (JUG,1933) 3’
R/Dir. Petar Ž. Petrović, Čeda Popović

DEČAK U PLAVOM7′
Little Boy Blue (US, 1936)
R/Dir: Ub Iwerks
Ul/Cast: Sara Berner, Billy Bletcher

JESEN19′
Listopad (CS, 1935)
R/Dir: Otakar Vavra
Ul/Cast: Fritz Klippel, Jirina Čermakova

18:30   SALADIN / SALADIN VELIČANSTVENI 186'

Al Nasser Salah ad-din (EG, 1963)
R/Dir:Youssef Chahine
Ul/Cast: Ahmed Mazhar, Salah Zulfikar

Utorak, 8.6.

15:00 ŽUDNJA 57′
The Craving (US, 1918)
R/Dir:Francis Ford
Ul/Cast: Francis Ford, Mae Gaston

MALI SVEŠTENIK 68′
The Little Minister (US, 1921)
R/Dir:Penrhyn Stanlaws
Ul/Cast: Betty Compson, George Hackathorne
17:30 ZATOČENO JATO 81′
Pleneno jato (BG, 1962)
R/Dir:Dučo Mundrov
Ul/Cast: Petar Slabakov, Kiril Kovačev
19:00 DITA SAKSOVA103′
Dita Saxova (CS, 1967)
R/Dir: Antonin Moskalyk
Ul/Cast: Krystyna Mikolajewska, Bohuš Zahorsky

Sreda,9.6.

16:00 JADNICI: OLUJA ISPOD LOBANJE116′
Les miserables: Une tempete sous un crane (FR, 1934)
R/Dir: Raymond Bernard
Ul/Cast: Harry Baur, Charles Vanel
18:00 JADNICI: TENARDIJEOVI 86′
Les miserables: Les Thenardier (FR, 1934)
R/Dir: Raymond Bernard
Ul/Cast: Harry Baur, Charles Vanel
20:00 JADNICI: SLOBODA, SLATKA SLOBODA… 87′
Les miserables: Liberte, liberte cherie… (FR, 1934)
R/Dir: Raymond Bernard
Ul/Cast: Harry Baur, Charles Vanel

Četvrtak, 10.6.

16:00 KINO-PRAVDA, Prvi deo, NO. 13-17 (SU, 1922-1925)117′
R/Dir: Dziga Vertov
18:00 KINO-PRAVDA, Drugi deo, NO. 18-23 (SU, 1922-1925) 122′
R/Dir: Dziga Vertov
20:00 RAJ ZA DAME 89′
Au Bonheur des dames (FR, 1930)
R/Dir:Julien Duvivier
Ul/Cast: Dita Parlo, Pierre deGuingand

Petak, 11.6.

16:00 DEVOJKA U FRAKU 121′
Flickan i frack (SE, 1926)
R/Dir:Karin Swanstrom
Ul/Cast: Magda Holm, Karin Swanstrom
18:15 ADMIRAL UŠAKOV 101′
Admiral Ušakov (SU, 1953)
R/Dir:Mihail Romm
Ul/Cast:Ivan Perverzev, Boris Livanov
20:15 BRODOVI NAPADAJU UTVRĐENJA 92′
Korabli šturmujut bastioni (SU, 1953)
R/Dir:Mihail Romm
Ul/Cast:Ivan Perverzev, Gennadij Judin

Subota, 12.6.

16:00 ŠEST I DESET I PO86′
Six et demi onze (FR, 1927)
R/Dir: Jean Epstein
Ul/Cast: Edmond Van Daele, Nino Costantini
18:00 LEKAR ZA ŽENE / DOKTOR ŠEFER, GINEKOLOG86′
Frauenarzt Dr. Schäfer (GE, 1928)
R/Dir: Jacob Fleck, Luise Fleck
Ul/Cast: Leopold Kramer, Evelyn Holt

20:00 KOFERI GOSPODINA O.F. 79′
Die Koffer des Herrn O.F. (GE, 1931)
R/Dir: Alexis Granowsky
Ul/Cast: Alfred Abel, Peter Lorre

Nedelja, 13.6.

16:00 GOSPODAR I NJEGOVE SLUGE 83′
Herren og hans tjenere (NO, 1959)
R/Dir:Arne Skouen
Ul/Cast: Claes Gill, Wenche Foss
18:00 ARIANA85′
Ariane (GE, 1931)
R/Dir:Paul Czinner
Ul/Cast: Elisabeth Bergner, Rudolf Forster
20:00 ĐAVO POTPIRUJE95′
Le diable souffle (FR, 1947)
R/Dir: Edmond T. Greville
Ul/Cast: Charles Vanel, Helena Bossis

Ponedeljak, 14.6.

16:00 LUDVIG DRUGI, KRALJ BAVARSKE111′
Ludwig der Zweite, Konig von Bayern.
Schicksal eines unglucklichen Menschen (GE, 1930)
R/Dir: Wilhelm Dieterle
Ul/Cast: Wilhelm Dieterle
18:00 MARIJA OD MORA 105′
Maria do Mar (PT, 1930)
R/Dir: Jose Leitao de Barros
Ul/Cast: Rosa Maria, Adelina Abranches
20:00 VIR82′
Sodrasban (HU, 1964)
R/Dir: Istvan Gaal
Ul/Cast: Maria Fogarasi, Istvanne Zsipi

Utorak, 15.6.

16:00 NEUGASIVI PLAMEN100′
Fiamma che non si spegne (IT, 1949)
R/Dir: Vittorio Cottafavi
Ul/Cast: Gino Cervi, Maria Denis
18:00 SPALJENA KOŽA109′
La piel quemada (ES, 1967)
R/Dir:Josep Maria Forn
Ul/Cast: Antonio Iranzo, Marta May
20:00 PAD KUĆE AŠER 14′
The Fall Of The House Of Usher (US, 1928)
R/Dir:James Sibley Watson, Melville Webber
Ul/Cast: Herbert Stern, Hildegarde Watson

    TRI ŽENE73'

Three Women (US, 1924)
R/Dir:Ernst Lubitsch
Ul/Cast: May McAvoy, Pauline Frederick

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment