Aleksandra Jovanović i Srđan V. Tešin dobirnici nagrade „Maleni cvet“

Žiri u sastavu: Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (predsednica), Dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar i Dejan Aleksić, pesnik i urednik (članovi), na sednici održanoj 27. maja 2021. godine u Nišu, jednoglasno je doneo odluku da „Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade“ („Maleni cvet“) za najbolju knjigu u 2020. godini dodeli Aleksandri Jovanović za knjigu „Crna ptica“ (izdavač „Kreativni centar“, Beograd) i Srđanu V. Tešinu za knjigu „Luka kaže“ (izdavač „Arhipelag“, Beograd).

Na konkurs objavljen decembra 2020. godine konkurisala je 48 knjiga iz produkcijske 2020. godine. U uži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađenih, i sledeće naslove: Violeta Jović, „Vila rosa“ (Svici, Niš), Zlatko Vasić, „Jedrenjak u kukuruzu“ (Kreativni centar, Beograd), Peđa Trajković, „Da li laje morski pas“ (Kreativni centar, Beograd), Sanja Domazet i Slavko Krunić, „Male boginje“ (Službeni glasnik, Beograd) i Uglješa Šajtinac, „Biće jednom“ (Pčelica, Čačak)

Nagrada se ove godine dodeljuje peti put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom juna 2021. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

U Nišu, 28.05.2021.

  • * *
    Obrazloženje žirija:

Roman „Crna ptica“, autorke Aleksandre Jovanović, dirljiva je pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja, koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije. Autorka znalački razvija pripovedački plan, dramaturški dinamizuje osetljivu i bolnu temu mešanjem stvarnosnog i oniričkog, realnog i onostranog. Posebno uverljivo su predstavljeni psihološka ravan i unutrašnji sukobi i lomovi kojima je izložena devojčica Želja u kategoričkom odbijanju da se suoči sa istinom o očevom tragičnom kraju. Stereotipna predstava o socijalnom povlačenju svojstvenom deci čije detinjstvo duboko obeleži nesreća, izbegnuta je uvođenjem likova kroz koje se situaciono ukazuju ,,korektori“ emocionalnog skliznuća – ljubav, prijateljstvo, poverenje…

Knjiga kratkih proznih zapisa „Luka kaže“, pisca Srđana Tešina, svojevrsna je hronika porodične svakodnevice, oblikovane prožimajućim odnosom između oca i sina. Autor je modelovao posebnu ponavljajuću formu, idealnu da ponese sažeti sadržaj dijaloškog karaktera zasnovanog na dvema različitim percepcijama stvarnosti – iz pozicije deteta i sa stanovišta odrasle osobe. U širokom registru od lirizovanih i sentimentalnih do anegdotskih i nonsensnih pristupa brojnim temama, svet viđen kroz zapitanost deteta prelama se u ,,objektivnoj“ optici roditelja, da bi se prozveo poseban zaključak. Lepota saznajnog procesa i dolaska do naročitih istina ogleda se u oneobičavanju svakodnevnih iskustava. Koristeći tehniku zamene perspektiva, Tešin u naivnu mudrost i dečju logiku unesi momenat ,,zrelog“ promišljanja, a u krute deduktivne obrasce odraslih uvodi lekovitost infantilne mašte, što često rezultira neočekivanim humornim efektima.

Specifičnost ovogodišnjeg izbora za nagradu vidljiva je u podatku da su i Jovanovićevoj i Tešinu ovo prve knjige u žanru literature za decu i mlade, što treba posebno da raduje, budući da smo u ovoj oblasti književnog stvaranja dobili dvoje novih, izrazito samosvojnih autora.

Izvor: NKC

Related posts

Leave a Comment