Program SKC Kragujevca od 24. 5 do 30. 5. 2021.

Utorak, 25. maj u 2000
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Pad kralja

režija: Rodrigo Sorogojen
žanr: triler
trajanje: 142’
proizvodnja: Španija, Francuska

Kritičari kažu da će vam ovaj film podizati adrenalin sve dok ne eksplodirate i tek tada će vam dozvoliti da ponovo prodišete! Manuel Lopez- Vidal je omiljeni političar u svom regionu. Jednom rečju – on ima sve: bogat je i uspešan, uživa društveni ugled, ima divnu porodicu, okružen je prijateljima i prirodno je harizmatičan. Međutim, on je i korumpirani čovek koji se godinama bogatio putem javnih fondova. Posle pokušaja da prikrije jednog od saradnika Manuel sam ostaje izložen otkrivanju zakulisnih radnji.
Na njegovo veliko iznenađenje, partijske kolege kuju zaveru da sve svale na njegova leđa. I hajka na njega počinje. Ali, Manuel se ne predaje.

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19. Nošenje maske obavezno.

Ulaz je slobodan. Usled poštovanja svih propisanih mera, broj mesta je ograničen, a svi zainteresovani mogu rezervisati svoje mesto putem telefona 060 0335052.

Sreda, 26. maj u 1900
Kontakt galerija SKC, Facebook live
Predavanje iz oblasti psihologije – Šizofrenija i paranoja
Andreja Bošković

O psihozama šizofreniji i paranoji govoriće Andreja Bošković, diplomirani psiholog, master Univerziteta u Beogradu. Dijagnostički i psihoterapijski je radio kao psiholog u Kliničkom centru u Kragujevcu. Psihoterapeut je teorijskog pravca psihodrama. Stručni je saradnik i predavač u Istraživačkoj stanici Petnica. Detaljnije o predavaču na sajtu: Online psihoterapija.

Šizofrenija je psihoza koja pogađa 1% stanovništva. Za šizofreniju su karakteristični povlačenje u sebe, nepovezane misli i oprečna osećanja. Odlika šizofrenije je i smenjivanje perioda remisije i relapsa. Raličiti su simptomi: iluzije, halucinacije (obično slušne), dezorganizovane misli, katatonija, apatija, bezrazložni smeh, solilokvijum (pričanje sa samim sobom) itd.

Paranoja je obilk psihoze koji se javlja u nekoliko oblika: iluzija interpretacije (sve se shvata lično), iluzija gonjenja, iluzija tvrdnji, iluzija ljubomore itd. Obično se razvija između 30. i 45. godine. Razvija se kod onih osoba čija ličnost ima paranoičnu tendenciju (sumnjičavost, precenjivanje sebe, osetljivost, nerealno rasuđivanje, nefleksibilnost). Za paranoju su karakteristična sistematska ubeđenja koja su dobro konstruisana, odnosno izvođenje nerealnih zaključaka o stvarnim događajima.

Sreda, 26. maj u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC KvArt Naked

U novoj epizodi SKC kvArt emisije predstavljamo bend Naked i razgovor sa njegovim članovima.
Sastav Naked već godinama uspeva da ostvari fuziju globalnih ritmova, balkanske muzičke tradicije i free jazz-a.
Mešavina folklornog nasleđa i slobodne improvizacije vodi bend na putovanje i potragu za vlastitim muzičkim identitetom.
Grupa Naked je do sada objavila četiri albuma, ostvarujući zavidan uspeh na brojnim pozornicama u zemlji i inostranstvu a uskoro očekujemo i njihovo peto studijsko izdanje.

Četvrtak, 27. maj u 2100
YouTube kanal SKC
SKC KvArt Nekad su ovde bile sve same njive – Aleksa Gajić
Razgovor povodom izložbe Nekad su ovde bile sve same njive

Aleksa Gajić je strip crtač, ilustrator, filmski autor… „Aleksa Gajić stvara čuda“, piše Uroš Petrović za Desnu knjigu – deo jednog od Aleksinih čuda – knjigu nazvanu Leva knjiga / Desna knjiga. Politikin Zabavnik (evo prilike da se pomene da su Aleksa i Zabavnik drugari već nekoliko decenija) beleži reči Dejana Stojiljkovića – Aleksa Gajić je, „čovek koji može da vam nacrta (ili naslika) bukvalno šta god poželite“.

Aleksa Gajić
Rođen u Beogradu 20.05.1974. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića , kolor strip albumom ”Technotise”. Od 1996. do 2006. stalni saradnik Politikinog Zabavnika (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću ”Soleil” iz Francuske , i od tada objavio 6 kolor albuma (objavljenih u još 8 zemalja).U Srbiji je osim ovih albuma objavio i album ”Technotise” kao i kolekciju kratkih stripova ”U Šrafovima”, ”Skrepbuk” i ”Pljosnati strip”. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Sarađivao takođe sa brojnim časopisima i magazinima kao ilustrator.
Autor nekolicine ekonomsko propagandnih spotova kao i više muzičkih video spotova, i niza reklamnih pamfleta, flyer-a, novinskih oglasa i reklama, kalendara, plakata, storyboard-ova, itd … Učesnik više kolektivnih izložbi, i autor četiri samostalne (najznačajnija 2005. u Muzeju primenjene umetnosti).
Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu ”Technotise – Edit i ja”. Film je prikazan na preko 20 festivala , i višestruko je nagrađivan. U naredne dve godine ponovo radi za Francuskog izdavača, ovaj put ”Quadrantes Solaire” sa dvodelnim albumom ”Drakko”. 2013. još jednom se okušava u animaciji, ovaj put sa kratkometražnim filmom ”Uspon i pad umetnosti”.
U međuvremenu radi na konceptualnom projektu ”Čudesni stripovi”, u okviru kog su nastali i ”U šrafovima”, ”Skrepbuk”, ”Pljosnati strip”, objavljeni od strane System Comics-a , kao i nagrađeni ”Kameni strip” i ”Premotavanje”.
Od 2015. sa istom skupinom ljudi radi svoj drugi dugometražni animirani film ”Technotise – Prorok 1.0 ”.

Nedelja, 30. maj u 2100
Letnja scena SKC
Predstava Afterlife party with Evergreen Eve, Isidora Stanišić

Afterlife party with Evergreen Eve je savremena plesna predstava u solo izvedbi same autorke, koja se odvija u grow box šatoru za gajenje biljaka. Prostor je limitiran, uslovi za rast i razvoj su veštački, sredina je bezbedna, cilj je trajanje. Pinus longaEva je vrsta borova koja se ubraja u najdugovečnije žive organizme na planeti. Naša Eva je zimzelena, ukrasna i večno mlada u nastojanju/nastajanju. Brižljivo je sebe uzgajala i sačuvala. Od svega. Ima karakter puzavice. Tu je sukob. I poreklo. Podseća na svog budućeg avatara u digitalnom zagrobnom životu. Možda i nema razlike, ne znamo. Oseća se miris uboda četinarke, naježene i same. U sopstvenom htenju. Voli sve što vole mladi.

Koreografija i izvođenje: Isidora Stanišić
Muzika: Darja Janošević
Kostim: Jasmina Panić Samsara
Produkcija: Udruženje građana Gorgone, Olivera Kecojević, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Stanice Servisa za savremeni ples, KC MKM
Fotografija: Miloš Janjić

Ulaz je slobodan. Usled poštovanja propisanih mera, broj mesta je ograničen, a svi zainteresovani mogu rezervisati svoje mesto putem telefona 060 0335027.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment