Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u filmu „Nečista krv – Greh predaka“ po delima Bore Stankovića

Predstavljamo prvi trejler dugoočekivanog filma baziranog na delima Bore Stankovića NEČISTA KRV – GREH PREDAKA, u režiji Milutina Petrovića. Film je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija Voje Nanovića (adaptaciju je radila Milena Marković). Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i Nela Mihailović. 

Milutin Petrović, reditelj filma je ovim povodom izjavio: “Poslednjih godina kružile su glasine o fenomenalnom izgubljenom scenariju koje je sedamdesetih godina prošlog veka napisao jedan od najvećih scenarista Jugoslavije, Vojislav Voja Nanović. Sve informacije su bile nepotpune i niko nije mogao da kaže sa sigurnošću da li je priča stvarna ili je samo reč o nekoj urbanoj legendi. Onda trideset godina kasnije, uz pomoć Bojane Andrić, u prašnjavom arhivu odbačenih ugovora i zastarelih radnih knjižica pronalazim poslednji primerak scenarija na požutelom peliru. Voja Nanović je jedan veliki, u potpunosti zapostavljen genije naše kinematografije, i mnogo sam ponosan što sam u prilici da naslikam tu grandioznu figuraciju na bazi njegovih skica.” 

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Za potrebe snimanja izgrađena je scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, a koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvzite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa. Za potrebe snimanja pored domaćih, angažovani su i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke. Iz This and That produkcije koja stoji iza filma kažu da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od jednog veka napisao čuveni Bora Stanković, a pre skoro pola veka u filmske junake oblikovao veliki Voja Nanović.

Film je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Media potprogram Kreativne Evrope. Regionalnu bioskopsku distribuciju krenuće iz Srbije, počev od 26. avgusta. 

Trejler filma možete da pogledate putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=-iFqVz-zhC0 

Fotografije iz filma možete da skinete sa ovog linka: https://we.tl/t-NnycTDiBZB 

PODACI O FILMU:

Originalni naslov: Nečista krv, Greh predaka

Žanr: istorijska drama

Scenarista: Vojislav Nanović

Autor adaptacije scenarija: Milena Marković

Režija: Milutin Petrović

Uloge:

Hadži Trifun: Dragan Bjeloglić

Tašana: Anđela Jovanović

Cona, Trifunova sestra: Katarina Radivojević

Kolj: Feđa Štukan

Kata, Trifunova žena: Nela Mihailović

Direktor fotografije: Erol Zubčević

Originalna muzika: Aleksandar Ranđelović

Montažer: Đorđe Marković

Scenograf: Milenko Jeremić

Kostimografkinja: Marina Medenica

Maskerka: Dušica Vuksanović

Snimatelj zvuka: Petar Stojičić

Dizajner zvuka: Miloš Drndarević

Producent: Snezana van Hauvelingen

Produkcija: This and That Productions

Izvor: FAME Solution

Related posts

Leave a Comment