Izložba „Srpski vojnici umrli u Holandiji“ u Narodnom muzeju Kruševac

Narodni muzej Kruševac vas poziva da prisustvujete otvaranju izložbe SRPSKI VOJNICI UMRLI U HOLANDIJI 1917–1919, kao i promociji istoimene knjige, koja će se održati u petak, 14. maja 2021. u 13 sati u svečanoj dvorani kruševačkog muzeja. Program, realizovan u saradnji sa Muzejom rudničko–takovskog kraja Gornji Milanovac, biće predstavljen u okviru ovogodišnje manifestacije Muzeji za 10 i XVII Evropske noći muzeja.

Dopunjeno dvojezično izdanje publikacije SRPSKI VOJNICI UMRLI U HOLANDIJI 1917–1919, autora Fabijana Vendriga, Tanje Vendrig i Džona Stinena, koju prati izložba autora Ane Jelić, kustosa istoričara umetnosti i Nenada Karamijalkovića, kustosa etnologa, nastalo je kao rezultat istraživačkog rada u okviru projekta koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej rudničko–takovskog kraja, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu i Udruženje potomaka ratnika 1912–20, Požarevac.

Sto godina nakon Versajskog mirovnog sporazuma, široj javnosti malo je poznata činjenica da je jedan broj srpskih zarobljenika boravio u neutralnoj Holandiji, kao i da je njih stotinak preminulo i pokopano na holandskom državnom tlu. Na Reformatorskom groblju u Garderenu, u regiji Veluve, nalazi se spomenik sećanja na srpske vojnike preminule od posledica španskog gripa 1919. Na spomeniku je ispisano 29 imena srpskih vojnika umrlih u Garderenu, 21 vojnika koji je umro u Najmegenu i njih 14 koji su umrli u Enshedeu. Spletom različitih okolnosti, posmrtni ostaci srpskih vojnika su 1938. godine, a u dogovoru sa vladom Kraljevine Jugoslavije, prebačeni u mauzolej u Jindrihovicama, u Češkoj, gde se i danas nalaze.

Izložbom su obuhvaćeni kako pravni aspekti i izbijanje Prvog svetskog rata, tako i zločini vršeni nad ratnim zarobljenicima, rad humanitarnih organizacija, repatrijacija preko Holandije, smrt i ekshumacija, opis spomenika u Garderenu i mauzoleja u Jindrihovicama, gde su srpski vojnici, umrli u Holandiji, našli svoje konačno prebivalište, kao i priče o porodicama tj. potomcima ovih vojnika.

Želja autora jeste da se rekonstrukcijom istorijske priče pomenutih vojnika, preko dvojezične publikacije i dvojezične dokumentarne izložbe, oda poštovanje vojnicima i njihovim potomcima te da se, na taj način, njihova imena otrgnu od zaborava.

Izvor: Narodni muzej Kruševac

Related posts

Leave a Comment