Poziv za učešće na projektu „History From Below“

Prijavi se za učešće u projektu History From Below, u organizaciji naših partnera Projekthaus Potsdam (Nemačka).

Ovaj projekat će podrazumevati zajednički istraživački rad o saveznićkom groblju na kome se nalaze posmrtni ostaci ratnih zarobljenika iz logora Stalag III A u Luskenvaldu, pedesetak kilometara južno od Berlina. Cilj projekta je da se na osnovu ovog istraživanja snimi kratki dokumentarni film sa fokusom na jugoslovenske zarobljenike.

Tokom Drugog svetskog rata Stalag III A bio je jedan od kampova u kojima su ljudi iz zemalja koje je napala nacistička Nemačka bili internirani i raspoređeni u radne logore, a upravo ove godine se obeležava 80 godina od napada na Jugoslaviju.

Danas od ovog radnog logora nije ostalo gotovo ništa, preostalo je samo groblje koje je skriveno iza industrijskog područja u šumi i do kojeg se može doći samo slepim putem. Na groblju postoji sovjetski, francuski, italijanski i jugoslovenski deo, koji se sastoji od 54 nadgrobna spomenika sa imenima preminulih.

Za učešće na projektu će biti odabrano 5 učesnika/ca iz Srbije koji će učestvovati u svim fazama realizacije. To će podrazumevati 4 pripremna online sastanka u periodu od maja do avgusta (po jedan mesečno) i istraživački rad između ovih sastanaka, zatim jednonedeljni boravak u Nemačkoj od 5. do 12. septembra, kao i učešće u snimanju dokumentarnog filma i njegovoj daljoj promociji i diseminaciji.

Jedan od ciljeva jednonedeljnog boravka u Nemačkoj biće da se očiste nadgrobni spomenici, jer većina imena više nije vidljiva. Kako je izvesno uklanjanje vidljivih delova jugoslovenskog groblja u bliskoj budućnosti, cilj je i da se ceo proces adekvatno dokumentuje.

Uslovi za prijavljivanje:

  • Starost iznad 18 godina
  • Komunikacija na engleskom jeziku
  • Spremnost na zajednički rad
  • Mogućnost učešća u svim fazama projekta

Svi putni troškovi i troškovi smeštaja i ishrane tokom boravka u Potsdamu će biti pokriveni. S obzirom na aktuelnu pandemijsku situaciju, postoji velika verovatnoća da će za put u Nemačku biti potrebna potvrda o vakcinaciji.

Možeš se prijaviti putem formulara koji se nalazi na ovom linku.

Rok za prijavljivanje je 12. maj, a svi prijavljeni će biti obavešteni o rezultatima do 19. maja.

Ovaj projekat je podržan od Fondacije EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft) iz Nemačke.

Izvor: CK13

Related posts

Leave a Comment