Izložba Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna u KC Zrenjanina

U Kulturnom centru Zrenjanina do 19. maja otvorena je izložba Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna. Na njoj se predstavlja deo rumunske narodne nošnje, bogatog sadržaja koja predstavlja, između ostalog, značajan element rumunskog kulturnog identiteta. Izložbu čini 45 fotografija koje je uradila doktorka vizuelnih umetnosti Daniela Barbulov Popov u okviru svojih etnografskih istraživanja koje je realizovala u periodu od 2017. do 2019. godine.

– U nastavku  pročitajte osnovne informacije o izložbi i pogledajte video prilog, koji je urađen i na srpskom i na rumunskom jeziku i u kojem direktor Zavoda Todor Ursu, predstavlja postavku.

OPLEĆAK-RUMUNSKA TRADICIONALNA KOŠULJA IZ BANATA

(CIUPAGUL- CĂMAŞA TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ DIN BANAT)

Kulturni centar Zrenjanina do 19. maja 2021.

Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturni centar Zrenjanina do 19. maja organizuje izložbu OPLEĆAK-RUMUNSKA TRADICIONALNA KOŠULJA IZ BANATA (CIUPAGUL- CĂMAŞA TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ DIN BANAT). Postavku čini 45 fotografija doktorke vizuelne umetnosti Daniele Barbulov Popov koja je do sada svoje radove izlagala na oko 20 samostalnih i kolektivnih izložbi. Na izložbi se predstavlja etnografska baština, bogata ornamentalna kompozicija rumunske narodne nošnje Banaćana, Krišano-Erdeljaca i Oltenaca sa ovih prostora,  koje je autorka istraživala i zabeležila u periodu od 2017. do 2019. godine.

Više o izložbi možete pronaći i na sajtu Kulturnog centra

– O ovogodišnjoj postavci razgovarali smo sa direktorom Zavoda Ursu Todorom.  Razgovor možete pogledati na srpskom i na rumunskom jeziku.

–          Izložba je otvorena svakog dana od 8 do 21h i organizuje se uz sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

Izvor: KCZR

Related posts

Leave a Comment