Program SKC Kragujevac od 10. do 16. maja 2021. godine

Utorak, 11. maj u 2000
Kontakt galerija
Filmska projekcija Samo napred – Continuer

Režija: Hoakim Lafos
Žanr: drama
Trajanje: 84 minuta
Proizvodnja: Belgija, Francuska

Rastrzana između potrebe za sopstvenom slobodom i želje da bude dobra majka, Sibil uspeva da nagovori svog već odraslog sina Semjuela da krenu na dugo putovanje u nadi da će tako povratiti nekadašnju bliskost.

Izazovi samo vrebaju – kako zbog njihovih karaktera, tako i zbog visoravni Kirgistana po kojima jašu, tako da se film polako pretvara u napeti psihološki triler. Od početka je jasno da je atmosfera između njih napeta, ali uz detalje koje nam najznačajniji belgijski reditelj Lafos pruža „na kašičicu“ počinjemo da se pitamo da li je ovo putovanje majke i sina prava ili pogrešna stvar. Film je sniman po motivima bestseller romana „Keep Going“ Loren Movinjea.

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19. Nošenje maske obavezno.
Ulaz slobodan. Rezervaciju možete izvršiti putem telefona 060/033-50-52

Sreda, 12. maj u 1900
Kontakt galerija SKC, Facebook live
Razgovor o knjizi – Kćeri, zar ne vidiš da gorim – Ivana Maksić

Poezija Ivane Maksić je poziv na klasnu pobunu, davanje glasa osujećenima i prekarnima, koji su glavni junaci ove knjige. Ulazeći u dijalog s različitim društvenim konstruktima, ali i literarnim tradicijama i tzv. univerzalnim vrednostima – kao prećutnim partnerima u održavanju postojećeg poretka – čitalac, zajedno s pesnikinjom, prepoznaje smisao borbe, ali i ishodište teksta, u mogućnosti za stvaranje nove društvene zajednice. Idejno i ideološki nedvosmislena poezija poput ove mogla bi na tom putu poneti baklju.

Ivana Maksić. Rođena 1984. Objavila knjige poezije: O telo tvori me (2011), Izvan komunikacije (2013), La mia paura di essere schiava (ital; 2014), plaketa Jaz sem tvoj propagandni film (srp-slo; 2018). Knjiga poezije Kćeri, zar ne vidiš da gorim objavljena je u ediciji 12/19 Trećeg Trga.

Prevodi s engleskog jezika. Piše prozne crtice, eseje i kritičke tekstove.

Sreda, 12. maj u 2100
Radio televizija Kragujevac
Tempus projekat

• Kako otići na stipendiranu studentsku razmenu na osnovne, master ili doktorske studije kroz Erazmus+ i CEEPUS programe?
• Šta su Erazmus Mundus zajednički master programi?
• Koji resursi i alati su na raspolaganju pri potrazi za navedenim, kao i drugim vrstama mobilnosti?

Odgovore na ova pitanja možete saznati iz prve ruke u novoj emisiji serijala SKC kvArt, Tempus projekat, koja prezentuje rad Fondacije Tempus, organizacije zadužene za promociju i sprovođenje programa Erazmus+ i CEEPUS u Republici Srbiji.

Takođe imaćete prilike i da čujete studente-učesnike ovog programa koji će podeliti svoja iskustva sa studentskih razmena.

Četvrtak, 13. maj u 2100
YouTube kanal SKC
SKC KvArt Bugi-vugi predgrađa – Mirko Kekić

Bugi-vugi predgrađa je pesnička knjiga koju karakteriše motiv odrastanja u malom gradu, kao i originalna, mladalačka energija oličena u neobičnoj sintaksi i odnosu prema jeziku.
O pesničkom identitetu, ironijskom otklonu od njega i pesničkom univerzumu Mirka Kekića govori se u emisiji KvArt koja će premijerno biti emitovana u četvrtak, 13. maja u 21 sat na YT kanalu SKC Kragujevac

Petak, 14. maj u 2000
Kontakt galerija
Izložba Point of perception – Nada Arnaut

Procesualnost u radu Nade Arnaut je dominantna umjetničko-teorijska praksa kojom se služi u projektu Point of perception. Zbir svih radova na izložbi jeste vrsta postkonceptualne prakse, kojom autorka preispituje navike pogleda, status umjetničkog djela kao i perspektivne tačke, te pozicije percepcije. Praksa Nade Arnaut unaprijed preispituje prirodu datog i kreiranog umjetničkog djela. Procesualna umjetnička praksa se razvija iz dadaističkih i neodadaističkih akcija i performansa tokom šezdestih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Procesualna umjetnost u radovima Nade Arnaut zasnovana je na transfomaciji umjetničkog djela kao predmeta u prostorno vremenski događaj. Ovakva procesualnost jeste performativna i post – objektna zato što ovakvi radovi uglavnom mogu da se shvate i sagledaju kroz dokumentaciju procesa, jer su nestabilni tj. na neki način oni nisu tu i nisu prezentabilno eksponirani.

Post-objektnost kao dominantna metodologija i diskurs u procesu rada jeste vidljiva u skoro svim radovima. Post-objektna umjetnost je naziv za umjetničke radove konceptualne umjetnosti zasnovane na materijalno – energetskim procesima, ponašanju umjetnika i strategijama zamjene predmeta, instalacije, ambijenta i akcije tekstualno – dijagramskom analizom, opisom i dokumentacijom. Za post-objektnu umjetnost karakteristično je opređeljenje za izvan umjetnička ili prirodna stedstva i materijale čije formulacije i način korištenja tj. metodologija ne dovode do izvedbe – dovršenih objekata, nego iniciraju događaje u kojima je vremenski i prostorni status umjetničkog djela temeljno transformisan i doveden u pitanje. Rečenica ne može biti transparentna kao prozor ili vjerna kao ogledalo, ona uvijek proizvodi nova značenja u procesu čitanja. U tom smislu, riječi uvijek sadrže tragove drugih riječi, uvijek ih prizivaju u značenjski, nikada dovršeni proces. Rečenice i stejtmenti u radovima Nade Arnaut, postaju ikoničkim znakovima i uvezivanjem stvaraju nova i nezavisna značenja. One upućuju jedne na druge, a znakovi uvijek upućuju na druge znakove, te zbog toga možemo zaključiti da je upotreba ovakve jezičke prakse osuđena na „nedovršenost“ u prikazivčko-formalističkom kontekstu, na mozaičnu rekreaciju u svakom posmatraču ponaosob u kontekstu savremene umjetnosti danas.

Igor Bošnjak

Nada Arnaut, rođena 1981. godine u Metkoviću, Jugoslavija.

Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine na odseku za slikarstvo, gdje je i magistrirala 2013. godine. Radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Izlagala samostalno i grupno na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Trebinju (Bosna i Hercegovina).

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment