Javno vođenje kroz neke aspekte izložbe „Iskustvo u gužvi” Goranke Matić

Javno vođenje kroz neke aspekte izložbe „Iskustvo u gužvi” Goranke Matić – predavač Milanka Todić.

U subotu, 8. maja 2021. godine u 12 časova u Muzeju savremene umetnosti Beograd održaće se vođenje – predavanje istoričarke umetnosti i prof. dr. Milanke Todić u okviru jednog segmenta izložbe „Iskustvo u gužvi” a koje je posebno orijentisano na umetničku fotografiju Goranke Matić.

Milanka Todić ističe da su autoportreti, istraživanje vlastitog identiteta, oblikovanje porodičnog stabla po ženskoj liniji, samo neke od tema koje Goranka Matić stavlja u fokus unutar svojih umetničkih radova. „Ram autobiografskog i intimnog iskaza u njenim ciklusima proširen je i na porodičnu i socijalnu arhivu slika koja sugeriše posmatraču da otvori „folder” svojih vizuelnih uspomena.“ (M.T.) 

Od početka osamdesetih godina, kontinuirano i paralelno uz profesionalni angažman za novine, časopise, koncerte i muzičke grupe, tekao je i razvijao se značajan deo aktivnosti Goranke Matić u domenu umetničke fotografije. Peti sprat Muzeja u okviru izložbe imenovan je kao „Intimno ogledalo” i posvećen je autorskim, umetničkim ciklusima koji su, koncepcijski sasvim suprotno prirodi ekspresivnog delovanja fotografkinje javnih događaja i aktivne učesnice pri rok i uličnim, političkim gužvama i dešavanjima. Autorski radovi: ciklusi MoraviceMatrilinearno ogledalo i Memorabilije posvećeni su roditeljima, dok je ciklus Portreti sa prijateljicama posvećen drugaricama. Okrenutost ka sebi, zagledanost u intimu, autorefleksija u ciklusima Noćne beleške i osobeni znaciOžiljciAutoportreti imaju nameru propitivanja sopstvene biološke pozicije kao žene i identiteta kao žene – fotografa. 

Autor koncepcije i kustos izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“: Una Popović, viši kustos MSUB

Zbog epidemioloških mera vođenju – predavanju može maksimalno da prisustvoje 25 ljudi.
Potrebno je predhodno preko maila da najavite i zakažete svoje prisustvo na info@msub.org.rs
Ulaznica za izložbu se kupuje direktno na blajani MSUB ili preko ticket servisa.

Prijatelj izložbe: Two rivers

Izvor: MSUB

Foto: Bojana Janjić

Related posts

Leave a Comment