Promocija kataloga izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

Promocija kataloga izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.” 

Četvrtak 15. april 2021. godine u 17 časova
Muzej savremene umetnosti Beograd, Sala Protić

Učesnici:
Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa
dr Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSUB
doc. dr Nikola Krstović, docent na Seminaru za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Miroslav Karić, kustos MSUB

Promociji će takođe prisustvovati autorke izložbe i kataloga mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković

Katalogom su obuhvaćeni tekstovi autorskog tima izložbe (Svetlana Mitić, Rajka Bošković, Žaklina Ratković, Mišela Blanuša i Miroslav Karić) kao i detaljan spisak akvizicija u periodu od 26 godina.

Urednici kataloga su autori izložbe, a dizajner je Monika Lang.

Izložba koja je otvorena prošle godine za jedan od povoda je imala i činjenicu da je  muzejski fond u pomenutom periodu uvećan za preko 1.400 dela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umetnosti. Dela su nabavljana putem otkupa i poklona, većinom od umetnika, sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u Muzeju i drugih reprezentativnih samostalnih i grupnih izložbi, kao i putem poklon zbirki i legata.

Na izložbi je predstavljeno  preko dve stotine reprezentativnih umetničkih dela — slika, grafika, crteža, skulptura, instalacija, fotografija i video radova od kojih su neka po prvi put postavljena u izložbenom prostoru Muzeja, što je jedan od glavnih imperativa ovakvog tipa muzejskih izložbi, koje se u cikličnim periodima priređuju kako bi Muzej javnosti prikazao dela kojima obogaćuje svoju kolekciju. Kroz predstavljen izbor može se pratiti politika otkupa Muzeja koja je sprovođena tokom poslednjih dve i po decenije, a koja pokazuje dve osnovne linije kolekcioniranja. Prva je istorijska linija, koja prati razvoj modernizma, postmodernizma, avangardi i neoavangardi na jugoslovenskom umetničkom prostoru, dok je druga linija kolekcioniranja vezana za kretanje i dinamiku savremene umetničke scene i nastojanja da se pravovremeno kolekcioniraju značajna dela savremenih umetnika.

Prateći širok dijapazon različitih jezičkih specifičnosti, ali i raznovrsnih fenomena prisutnih u sferi moderne i savremene umetnosti od početka dvadesetog veka do danas, izložba je koncipirana u četrnaest tematsko-problemskih celina  koje se mogu iščitati kao neka vrsta mikro narativa. U okviru ovih svojevrsnih manjih izložbi prepoznaju se tematske i problemske relacije ali i novi dinamični odnosi u koje su pojedini autori postavljeni, što reflektuje dinamiku heterogenosti muzejske građe koja je bila polazište za rad na ovoj izložbi.

Prema poslednjim propisanim epidemiološkim merama maksimalan broj posetilaca u Sali Protić je dvadeset.

Molimo Vas da unapred najavite svoje prisustvo putem mejla: info@msub.org.rs.

Tokom promocije katalog možete kupiti po 50% nižoj ceni.

Izložbu “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti od 1993 – 2019.”  možete pogledati u Muzeju savremene umetnosti do 3. maja, a u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića do 27. aprila 2021. godine.

Izvor: MSUB

Foto: Bojana Janjić

Related posts

Leave a Comment