Program SKC Kragujevac od 12. 4. do 18. 4.

Utorak, 13. april u 1900
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – U slavu kraljici

Režija: Tatia Skirdladže, Ana Khazaradže
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 82’
Proizvodnja: Gruzija

Priča o Noni Gaprindašvili koja je pokorila svet šaha i njene tri koleginice/konkurentkinje Nani Aleksandriji, Maji Čiburdanidže, i Nani Joseliani . Četiri Gruzijke vladale su svetskom šahovskom scenom godinama i smenjivale se na njenom tronu. U eri hladnog rata četiri sovjetske žene postaju ikone svetske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje uvid u njihov sadašnji život kao i isečke iz života u samom vrhuncu njihovih karijera. Žene po kojima su cele generacije devojčica u nekadašnjem SSSR-u dobijale imena i danas su aktivne u svojim školama šaha, na seniorskim turnirima i takmičenjima.
Kako kaže Nona Gaprindašvili je od najranijeg detinjstva imala takmičarski duh trudeći se da pobedi stariju braću i sve dečake u komšiluku i to je ono što joj je i posle pomagalo tokom turnira na kojima je igrala i protiv muškaraca, a prvu titulu je osvojila kada je imala samo 21 godinu.

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19. Nošenje maske obavezno.Ulaz slobodan. Rezervaciju možete izvršiti putem telefona 060/033-50-52

Sreda, 14. april u 1900
Zoom platforma
Granična i naricisistička organizacija ličnosti – Andreja Bošković

PREDAVANjE IZ OBLASTI PSIHOLOGIJE
Granični poremećaj ličnosti je mentalno stanje koje se karakteriše bezobzirnim i impulsivnim ponašanjem kao i ispoljavanjem nestabilnosti raspoloženja i turbulentnih odnosa sa drugim osobama.Osobe pokazuju tipične brze promene raspoloženja. Osobe sa oovim poremećajem obično pate i od drugih poremećaja uključujući depresiju, anksioznost, zloupotrebu psihoaktivnih suspstanci, poremećaje ishrane i suicidno ponašanje.

Osobe koje pate od ovog poremećaja ličnosti imaju povećan osećaj važnosti i superiornosti, iako zapravo pate od nesigurnosti i imaju krhko samopoštovanje. Najvažnija karakteristika je nedostatak empatije za druge osobe. Statistički podaci ukazuju da se narcistički poremećaj ličnosti češće dijagnostikuje kod osoba muškog pola. Ove osobe se ponašaju arogantno, superiorno, dominantno, i nemaju ematiju za duge.

O povezanosti i razlikama između ovih poremećaja i kako se sa njima suočavati govoriće Andreja Bošković, diplomirani psiholog, master Univerziteta u Beogradu. Dijagnostički i psihoterapijski je radio kao psiholog u Kliničkom centru u Kragujevcu. Psihoterapeut je teorijskog pravca psihodrama. Stručni je saradnik i predavač u Istraživačkoj stanici Petnica.

Sreda, 14. april u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – 25 godina Pevačke grupe Studenac – I deo

Nova u serijalu emisija SKC kvArt nastala je povodom 25 godina postojanja Pevačke grupe Studenac i predstavlja osvrt na njen rad od samih početaka davne 1995. godine sve do danas. O Studencu kao o nosiocu i reprezentu našeg vokalnog tradicionalnog nasleđa, nastupima, audio izdanjima, važnosti očuvanja autentičnih oblika i izvornosti stila tradicionalnog pevanja razgovarali smo sa nekadašnjim umetničkim rukovodiocima grupe – Draganom Milanovićem, Marijom Sarić, Aleksandrom Krstić, stručnim saradnikom etnmuzikologom – doktorkom Sanjom Ranković, kao i aktuelnim umetničkim rukovodiocem Aleksandrom Veljović. Takođe, razgovarali smo o ljubavi i entuzijazmu kao ključnim za uspeh jedne ovakve grupe, ali i o prijateljstvima i pripadanju.

Četvrtak, 15. april u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – 25 godina Pevačke grupe Studenac – II deo

Drugi deo emisije nastale povodom 25 godina postojanja Pevačke grupe Studenac predstavlja nastavak priče o ovoj pevačkoj grupi i njenoj ulozi u očuvanju i promovisanju pevačkog nasleđa danas.
O Studencu kao o nosiocu i reprezentu našeg vokalnog tradicionalnog nasleđa, nastupima, članovima, važnosti očuvanja autentičnih oblika i izvornosti stila tradicionalnog pevanja, u drugom delu emisije razgovarali smo sa aktuelnim umetničkim rukovodiocem Aleksandrom Veljović. Takođe, razgovarali smo o ljubavi i entuzijazmu kao ključnim za uspeh jedne ovakve grupe, ali i o prijateljstvima i pripadanju.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment