Promocija zbirke „Globus Hystericus“ Katarine Sarić u biblioteci „Dr Radovan Lalić“

„Globus Hystericus“, zbirka odabranih pjesama crnogorske književnice, Katarine Sarić, Balkanski književni glasnik, 2021. sabrana je ženski aktivna poezija sa kojom je autorka učestvovala u performansima: “A koja je tvoja dijagnoza?” biblioteka Branko Miljković, Beograd i Bulevar books, knjižara koja svira, Novi Sad, „Настaнување на жената – Од девојка до жена“ u organizaciji Makedonskog internacionalnog centra ITI/Produkcija, Skoplje, na osnovu kojih je ovogodišnja dobitnica rezidencije Reading’s Balkan, a pjesmom Kora (Shell) nastupila je i na Drugom međunarodnom festivalu u organizaciji Versopolis platforme i Kreativne Evrope: “Speaking up”kao predstavnica Alia Mundi, udruženja za kulturnu različitost iz Beograda.

Istom zbirkom, autorka će nastupiti na ovogodišnjem festivalu “Imperativ” u Banja Luci. 

„Globus hystericus” je klinički naziv za bolest u narodnu poznatu kao knedla u grlu – iz sintagmatike naslova, zbirka Katarine Sarić se grana u dva pravca, prvi je, individualni, ženski jer od pomenute bolesti uglavnom oboljevaju žene a drugi globalni koji se odnosi na majku zemlju, globus koji se podjednako histerično okreće i izbacuje sav represivno progutan sadržaj. U vrijeme kataklizmi i tektonskih poremećaja, frustracije, otuđenosti i izolacije, zbirka Katarine Sarić se našla u hijatusu između obje ose.“ – iz recenzije Mr Natalije Đaletić.

Zbirka će biti premijerno promovisana uoči projekcije poetskog filma sa I ženskog književnog festivala: I LITERATURA IMA ŽENSKO LICE pod sloganom ONE, koja će se održati 6. marta, 2021. u gradskoj biblioteci “Dr Radovan Lalić”. O festivalu će govoriti glavna i odgovorna urednica Rebeka Ćilović, asistentkinja na projektu Milena Bunanja, piar festival Alma Rastoder i prošlogodišnja učesnica Ljerka Petković. Program će voditi Milica Marković.

BIOGRAFIJA I BIBLIOGRAFIJA

Katarina Sarić, 10. 03.1976. živi i stvara između rodne Budve i Beograda.

Na FF-u Nikšić diplomirala je filosofiju a potom jezik i južnoslovenske književnosti a na FPN-u Podgorica završava postdiplomske studije iz socijalne politike i socijalnog rada. 

Piše društveno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku. Književnica je, poetska provokatorka i performans umjetnica.

Autorka je 13 samostalnih izdanja, zastupljena  u brojnim koautorstvima, antologijama, zbornicima, na svim važnijim regionalnim portalima. 

O njenoj su poeziji i prozi napisani naučni radovi. Djela su joj nagrađivana, prevođena i objavljivana u regionu ali i  na svjetskoj literarnoj sceni:

 “Seks i provincija” kolumna, Diogen, 2014. “Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva ” FF Nikšić, 2017.,“Minervinim tragom” – antologija crnogorskog ženskog proznog stvaralaštva, 2018. i “Minervinim tragom” antologija poetskog stvaralaštva crnogorskih književnica, 2021. “FKCJ”,“Personalni karusel – šizofrena zbirka” JU Narodna biblioteka Budva, 2018.

Ciklusom ženski aktivne poezije, osvojila je drugo mjesto na konkursu “Paf-poezija -Arto”, Podgorica, 2019.   

U prevodu na engleski jezik: “The Baffler” USA, “Balkan poetry today” UK, “The Wagon” Chennai, India, “ Pratik a magazine of contemporary writing” Nepal, međunarodnoj antologiji novih glasova “East  meet West Anthology“ India, “Epoque press”, Brighton i Cheltenham UK.  World Literature Today, 2020. 

Makedonski: “Revija Branuvanja” 2014. i “Sovremenost” 2019. Romski: “Savorre amen sam e Devleske čhave” 2017. “Ašunen RRomalen” 2018. Bengalski, “Atunis poetry”.

Na makedonski jezik joj se prevodi poetska zbirka “Smrt madam Bovari” nastala iz performansa izvedenih u  makedonskom internacionalnom teatru (Macedonian Center International Theater Institute), 2020. Istoimena zbirka, ušla je u uži konkurs Poetikum izdavaštva, 2021.

Izbor iz političko-erotske poezije objavljuje u specijalnoj izdavačkoj kući za avangardna i ekscentrična djela svjetskih umjetnika “ Black Scat Books” California. 

Uvrštena je izborom iz socijalne poezije u ediciju “Artifact Nouveau” kao materijal za čitanje na seminarima i kursevima Delta Koledža, Kalifornija za 2019. god. i World Literature Today, 2020. (work in progress).

Dobitnica je rezidencije “Reading Balkans” za 2021. u Qendra Multimedia centru, Priština.

Samostalna izdanja:

,,S one strane svjetlosti” – roman

 ,,Caligat in Sole” – filosofsko-fragmentarna trilogija

 ,,Nađa, uspori, zgazićeš pticu!” epistolarni roman

,,Amputirani” – roman

,,Akutna ženska sedmica” – zbirka priča

 ,,G-đice Teatralne” – zbirka poezije

,,SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale” – poetska zbirka

,,Kamijada i Kamiseja” – dvotomna savremena epika

,,Moja Indija” – OM journay – putopis

“Golo meso” – životopis

“Kakofonija” – roman

“Globus Hystericus” – odabrane pjesme

Glasswing F13 sl. Greta Otto” – halucinogeni dnevnik (work in progress)

Performansi:

“A koja je tvoja dijagnoza?” biblioteka Branko Miljković, Beograd i Bulevar books, knjižara koja svira, Novi Sad

“Gola i Bosa” UK Stari grad (bivši Parobrod), Beograd 

“A čije meso ti jedeš?” Kulturni centar Grad, Beograd

“Krpljenje golog mesa” Narodna biblioteka, Budva

“Smrt madam Dupin” Macedonian center ITI/Produkcija, Skoplje

“Poezija je na ulici” Amfiteatar, Budva

“Neko nas snima” Dodest, KIC, Podgorica

“Woman’s Courses” Međunarodni poetski festival “Speaking Up”, Versopolis poetska platforma, Kreativna Evropa i Evropska unija

.

Rezidencije:

Književna kolonija Čelobrdo i Zmuc “Doživotna sloboda”

Reading Balkan’s, Qendra, multimedia center, Prishtina

Aktivistkinja je Kulturne baze Kunst i umjetnička direktorica zajednice Vavilonska biblioteka.

Related posts

Leave a Comment