„Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ u Srpskom narodnom pozorištu

„Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ na sceni „Pera Dobrinović“, 27. februara u 12 časova

„Roz i Gil su mrtvi od samog početka. Njih pravilno oslovljava samo Prvi glumac, i Igor Pavlović ne greši kada ga prikazuje vrlo nalik Šekspiru samom, od maske do androginosti. Na taj način uspešno ponavlja možda najveći mit o Hamletu, a to je Šekspirova potreba da u svom komadu igra duha, kako bi svom rano preminulom sinu Hamnetu mogao da se obrati rečima ‘Ja sam oca tvoga duh’. Pozorište i nije drugo nego dijalog s mrtvima, barem tu i barem tada, za Šekspira.“ [Predrag Ivanović]

Stopardov „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“, u režiji Igora Pavlovića biće izveden 27. februara na sceni „Pera Dobrinović“, u 12.00 časova.

U predstavi igraju: Aleksandar Milković (Rozenkranc), Vukašin Ranđelović (Gildenstern), Aleksandra Pleskonjić (Prvi glumac), Sanja Mikitišin (Gertruda), Jovana Pleskonjić (Ofelija), Aleksandar Gajin (Klaudije), Igor Pavlović (Polonije), Danilo Milovanović (Hamlet) i Grigorije Jakišić (Alfred).

Kompozitor je Irena Popović, scenografi su Igor Pavlović i Željko Piškorić, kostimograf je Senka Ranosavljević, scenski pokret osmislio je Igor Greksa a dizajn svetla Zdenko-Ivan Medveđ.

Premijera ovog komada bila je 4. septembra 2020.

Video: https://youtu.be/zRBchjfYKjE?list=TLGG7DvFcUPCj5IyNDAyMjAyMQ

Izvor: SNP

Foto: Mila Pejić

Related posts

Leave a Comment