„Nova muzeologija za stari muzej: Izložbe mode pro et contra“ u MSUB

„Nova muzeologija za stari muzej: Izložbe mode pro et contra“– 

tema poslednjeg stručnog vođenja kroz izložbu 

“Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“ u Muzeju savremene umetnosti

Beograd, 25. februar 2021. godine  – Poslednje stručno vođenje istoričara mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, održaće se u subotu (27.februar) u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. 

Tema poslednjeg stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano 27. februar u 12:00 sati, je – „Nova muzeologija za stari muzej: Izložbe mode pro et contra“

„Zamišljeno kao svojevsrtan otvoreni masterclass iz uvoda u muzeologiju mode, poslednje tematsko vođenje – predavanje – u ciklusu tematskih vođenja istoričara mode Stefana Žarića za cilj ima da na iszvestan naćin „zaokruži“ izložbu Žan-Pol Gotjea u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu kao kompleksan narativ. Postavljajući pitanje sa samog početka ciklusa vođenja – da li je modi mesto u muzeju? – Žarić će se osvrnuti na istorijat izlaganja mode u muzejima u zemlji i inostranstvu, od pionirskog prikupljanja kulture odevanja tokom prve polovine 20. veka do najposećenijih izložbi u istoriji čovečanstva, odnosno savremenih modnih blokbastera poput izložbi Aleksandera Mekvina i Kristijana Diora. Publika će se upoznati sa osnovnim konceptima muzealizacije mode kao i tehničkim aspektima izlaganja mode i postavljanja modne izložbe, od oblačenja manekina do funkcionisanja modne galerije. Uvažavajući različite stavove za i protiv izložbi mode u (umetničkom) muzeju, završnim vođenjem želi da se ukaže na različite potencijale izlaganja mode te da se ikustva percipiranja i konzumiranja jedne modne izložbe u Srbiji dalje problematizuje, ali i demokratizuje.“ – ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn preko servis sajta Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju po vremenskim slotovima.

Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje  je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke. 

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

Izložba traje do 1.marta 2021.

Izvor: Muzej savremene umetnosti Beograd

Related posts

Leave a Comment