Program SKC Kragujevac od 22. 2. do 28. 2. 2021.

Ponedeljak, 22. februar u 1900
Facebook live
Jazz Monday

Jazz Monday ovog ponedeljka predstavlja sjajnu lokalnu ekipu muzičara koji nastupaju pod imenom Soul Purpose. Uživaćete u zvucima soula-a, neosoul-a i R&B-a,a ovaj kvartet sviraće neke od hitova ovih žanrova.
Dok situacija ne dozvoli, družimo se online.
Live stream koncerta možete pratiti na FB stranici SKC-a, 22.februara od 19h dok će se koncert u to vreme emitovati i u Kulturnom centru UMMUS.

Soul Purpose su:

Iva Paunović – vokal
Aca Pejčić – keyz
Nemanja Ristović – bass
David Armuš – drums

Utorak, 23. februar u 1900
Galerija SKC
Izložba – Oni uopšte nijednu stvar neće smatrati realnom, osim ove senke…
Ivana Janković

Izložbu će otvoriti docent dr Jasmina Ćirić, istoričarka umetnosti

Serija grafika Oni uopšte nijednu stvar neće smatrati realnom, osim ove senke… u središte stavlja ulogu koju svetlost i njeno odsustvo imaju u stvaranju umetničkog dela. Polazište za istraživanje bile su umetnosti svetlosti – fotografija i fotogram, dok su dela izvedena u grafičkoj tehnici akvatinte.

Sprovođenje procesa koji se temelji na postupku izrade fotograma, zasnovanog na beleženju tragova predmeta, omogućilo je prikazivanje prirodnih tokova formi kroz grafički medij, dok je grafika omogućila da se takav fotogram multiplikuje. Trag predmeta povezuje fotogram dobijen grafičkim postupkom sa stvarnošću i obogaćuje ga crtom autentičnosti. Moglo bi se reći da se radi o vrsti hvatača senki. Otisci su, poput prirodnih svetlosnih fenomena, jednostavni, a višeslojni. Na njima ne postoji horizont, a njihovo ishodište je tajanstveni, aperspektivni, slikovni prostor.

Značenje serije grafika ogleda se u povezanosti sa Platonovom Alegorijom o pećini u kojoj senke nagoveštavaju istinu o stvarnosti. Alegorija je komentar o društvu i o razumevanju prirode sveta. Senke na otiscima su, kao i svet dostupan čulima, samo odraz stvarnog sveta. Obe pojave unapred su određene, skrojene i prilagođene ljudskoj percepciji. Ono što ih je stvorilo ostalo je skriveno, nedostupno oku. Ali činjenica da su nastale od stvarnosti navodi na razmišljanje kakva bi ona mogla biti.

I. J.
Ivana Janković rođena je 1996. godine u Kragujevcu. Studijski program Grafički dizajn završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Radi na istom fakultetu kao saradnik u nastavi na predmetima iz uže umetničke oblasti Grafika i grafičke tehnike. Izlagala je na petnaest grupnih izložbi. Dobitnica je Pohvale na XX Bijenalu studentske grafike Srbije, Dom kulture „Studentski grad“, Novi Beograd.
Izložbom Oni uopšte nijednu stvar neće smatrati realnom, osim ove senke… završava master studije na FILUM-u, na studijskom programu Likovne umetnosti, modul Grafika.

Izložba će biti otvorena do 8. marta 2021.

Sreda, 24. februar u 1900
Facebook live
Predstavljanje nove pesničke knjige iz edicije Novo Stablo – Ibera Gutjeresa Autoportret

Novi izdavački poduhvat Studentskog kulturnog centra Kragujevac jeste izbor iz stvaralaštva urugvajskog pesnika Ibera Gutjeresa koji je načinila Mirjana Andrić, kojoj je ovo istovremeno i prevodilački prvenac.
Ibero Gutjeres je rođen u Montevideu 1949. godine. Bio je aktivan u studentskom pokretu zbog čega je u vreme vojnih diktatura u Urugvaju bio krivično gonjen od svoje dvadesete godine i izložen nizu kafkijanskih procesa. Ubijen je od strane zloglasnih odreda smrti 28. februara 1972. godine, a izvršioci nikada nisu izvedeni pred sud.
Za života nije imao objavljenu knjigu, nego samo određeni broj pesama rasutih po periodici i nekoliko nagrada. Tek nakon okončanja kratkotrajnog dvadesettrogodišnjeg života počinje postupno da se otkriva njegovo delo, a taj proces još uvek traje.
Godine 1977. Mario Benedeti ga je uvrstio u antologiju Krnje poezije (Poesía trunca, Casa de las Americas, la Habana, Cuba) u kojoj je sjedinio dela raznih pesnika iz Latinske Amerike čiji su životi okončani pod tragičnim okolnostima, a koja je doživela ponovno izdanje u Madridu 1979. godine. Urugvaj je morao da pričeka kraj diktature kako bi imao kompletniji uvid poezije Ibera Gutjeresa. Od 1987. godine konstruisanje poetskog korpusa Ibera Gutjeresa ujedinjeno je pod okvirom duple kritike koju potpisuju Luis Bravo i Laura Oređoni. Najpre u dve antologije koje je objavila Arka: Bližnji – Daljnji i druge pesme, 1966-1970 (Prójimo-Lejimo y otros poemas, 1987) i Ronjenje divljinom i druge pesme (Buceando lo silvestre y otros poemas, 1992) i najskoriju sa ponovnim i proširenim izdanjem – Objedinjena dela (Obra junta, 2009) koje je izdala kuća Estuario. Ista izdavačka kuća je po prvi put izdala knjigu sa gotovo celokupnim zatvorskim spisima i crtežima Ibera Gutjeresa nastalim tokom 1970. godine.
Publikacije ovih tekstova i izložbe koje je organizovala Nacionalna Biblioteka i Umetnički Univerzitet Republike 2009. godine počinju sa izdavanjem nešto kompletnijeg dela multidisciplinarnog umetnika kakav je bio Ibero Gutjeres. U septembru iste godine Memorijalni muzej u Montevideu organizuje jednu takvu izložbu pod nazivom Mladost, Umetnost i Politika povodom 60. godine od rođenja Ibera Gutjeresa, kao dvojaki čin pravde za umetnika i mladog čoveka, kome treba dati mesto u istoriji urugvajske književnosti koje s pravom zaslužuje.
Pesme iz knjige Autoportret koju je priredila i prevela Mirjana Andrić, članica Književne radionice SKC je prvo samostalno izdanje knjige Ibera Gutjeresa van španskog govornog područja, a prethodnih godina su objavljivane u domaćoj književnoj periodici – Koracima i Sveskama. Osim pesama iz ove knjige, njeni prevodi sa španskog obuhvataju do sada neprevođene pesme Pabla Nerude i Gonsala Miljana.

Četvrtak, 25. februar u 1900
Zoom platforma
Masterklas Nevena Vukes – Studija lika

Akademsko pozorište SKC Kragujevac nastavlja sa svojim onlajn aktivnostim i poziva vas na Masterklas Nevene Vukes – Studija lika, a koji će se održati u četvrtak 25. februara, sa početkom u 19:00, putem Zoom platforme.
Na ovom masterklasu koji će voditi naša akademska pozorišna, televizijska i filmska glumica Nevena Vukes učesnici će imati priliku da, uz aktivno učešće, prate predavanje na temu Studija lika.
Koji su prvi koraci i pitanja koja glumac otvara pri analizi lika koji treba tumačiti, kao i šta mnogi odgovori tokom procesa istraživanja u nama menjaju ili ne menjaju, koliko utiču ili ne utiču, pitanje važnosti dubine saosećanja i kada smo lik ispravno pustili da oživi kroz nas – samo su neke od tema koje će biti otvorene na ovom masterklasu.
Učesnici su pozvani da aktivno učestvuju u okviru svih tema koje će biti otvorene.
Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 24. februara, putem imejla pozoristeskc@gmail.com. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, kao i dosadašnje glumačko iskustvo.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment