Kompanija „Tiltproof“ donosi revolucionarni koncept treće sezone CSGO BiH lige

Inovativni koncept esport lige – Liga po uzoru na NBA

Treća sezona prve CS:GO lige BiH, u organizaciji kompanije “Tiltproof” koja počinje 20. februara, dobija potpuno novi koncept. Timovi, odnosno igrači Counter Strike: Global Offensive video-igre, imaju priliku da kupe učešće i osiguraju sebi mjesto u takmičenju narednih pet sezona, odnosno dvije i po godine. I ne samo to, već dobijaju i suvlasnički status, te mogućnost odlučivanja o toku i organizaciji same lige. Već pet timova obezbijedilo je sebi mjesto u takmičenju. Preostala dva mjesta, ostavljena su za timove koji će biti najbolji u predstojećim kvalifikacijama, koje počinju 03. februara. A svi timovi koji žele da se prijave, mogu to i uraditi na Faceit profilu Tiltproof-a.

Iako u regiji postoje mnoga esport takmičenja, ovakav koncept i organizacija su novina na našim prostorima. Cilj je stvaranje gejmerske, odnosno esport zajednice u Bosni i Hercegovini i regiji, gdje će upravo igrači odlučivati o svom angažmanu, rekao je Sergej Sliško, direktor kompanije “Tiltproof”.

“Timovi i zajednica napokon mogu razmišljati o aspektima takmičenja o kojima do sada nisu imali priliku. Liga pruža timovima siguran kontinuitet održavanja i pouzdanost kvaliteta, jer smo se vezali dugoročno za ovaj projekat, kao i dodatnu izloženost u medijima, što je svim brendovima u razvoju jako bitno. Pored toga, pružamo im i podršku u vidu naše kreativne ekspertize, izrada logotipa ili prezentacija za partnere, kreiranje sadržaja, itd., a možda i najvažnije, ono što je sigurno jedan od glavnih benefita je podjela profita lige sa partnerskim timovima. A zajednica dobija mogućnost da ostvari vezu sa jednim timom, jer sada sa sigurnošću znaju da će timovi biti prisutni u ligi narednih nekoliko godina, što u dosadašnjim takmičenjima u široj regiji uglavnom nije bio slučaj”, objasnio je Sliško.

Esport bi ubrzo trebalo da postane disciplina na Olimpijskim igrama, te se polako tanji debela linija povučena između esporta i klasičnih sportskih disciplina. Upravo zato, kažu u “Tiltproofu”, liga koja je poslužila kao primjer takmičenja je najpoznatija košarkaška liga na svijetu – NBA. Timovi mjesto obezbjeđuju kupovinom „slota“, ali i sam tok takmičenja je vrlo sličan. 

“Koncept je osmišljen kako bi riješio par izazova koji već duže vrijeme muče i usporavaju razvoj mlade esport industrije na našim prostorima. Nije tajna da je za jedno takmičenje na ovom nivou potrebna podrška partnerskih firmi koje ulažu i vjeruju u esport. Stvari koje su bitne svakoj firmi kako bi ulagala svoja sredstva jeste integritet i dugotrajnost proizvoda, a to su dve glavne stvari koje rješava franšizna liga. Činjenica da ćemo narednih 5 sezona gledati partnerske esport organizacije u našem takmičenju i da će zajedno sa nama raditi na afirmaciji esporta je definitivno benefit koji će privući nove kompanije koje su do sada bile nesigurne oko ove grane industrije”, istakao je suvlasnik kompanije “Tiltproof” Stefan Đokić. 

Sudeći po već zakupljenim mjestima u takmičenju, esport igračima se svidjela inovativna ideja.

“Tim koji ima osigurano mjesto u ligi može usmjeriti svoje treninge i igru na konkretne mečeve, bez straha od ispadanja u kvalifikacijama. Osim toga, timu se osigurava prepoznatljivost i stabilnost u organizaciji”, rekla je vlasnica tima “Immortal Balkans”, Tanja Putar.Ukupni nagradni fond iznosi 2.500 KM, a igrači i timovi imaju još vremena da naporno treniraju do početka samog takmičenja. Za preostala dva mjesta u takmičenju održaće se kvalifikacije, te će najbolji timovi imati priliku da zaigraju. Kompanija “Tiltproof” organizuje i drugu diviziju, drugu ligu, u CS:GO gdje će maksimalan broj timova biti 64, a prijaviti na Faceit profilu kompanije Tiltproof.

Izvor: Tiltproof

Related posts

Leave a Comment