Podcast „Svakodnevno je političko: O izbeglištvu našeg doba“

Sagovornica: Frančeska Fornari

Na našem sajtu možete poslušati emisiju “Svakodnevno je političko”, posvećenu migrantima, izbeglicama, onima koji beže iz svojih rodnih država u potrazi za boljim mestom za život. Pričamo o migracijama o kojima svedočimo živeći paralelno ili pored onih koji su u begu, dakle o migracijama našeg doba.

Krhkost ljudskih prava odražava zapravo selektivnost prava koja se suspenduju svaki put u korist takozvane “sigurnosti”. Diskriminišući tretman Evropske unije prema migrantima je pokazao krizu demokratskog kapaciteta unije, koja ovu situaciju licemerno predstavlja kao “migrantsku krizu”. Kriminalizacija onih koji su žrtve opštih kriznih tokova, pout ratova, terorizma, političkih progona, siromaštva, klimatskih i ekoloških katastrofa, trebalo bi da nam ukaže na to da svet nije ni predviđen da bude bezbedan za sve.

Motiv za ovu emisiju je pre svega u nastojanju da se doprinese humanizaciji migranata, i da se njihova sudbina prepozna kao naša. Sa Frančeskom Fornari, omladinskom radnicom i aktivistkinjom, razgovarali smo o savremenim migracijama, a s obzirom na nepravdu sa kojom se suočavaju migranti na putu ka obezbeđivanju dostojanstvenog života u Evropi.

Urednik: Ozren Lazić

Tehnička realizacija: Aleksandra Pap

Produkcija: Omladinski centar CK13

Izvor: Omladinski centar CK13

Related posts

Leave a Comment