Inovativni onlajn projekat “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu”

Mladi iz Zrenjanina su odlučili da poruče javnosti da im je bitno koju će vodu piti i kakav vazduh disati!

Jednog dana biće kasno, dobićemo svoju kaznu
Neće više biti šume koja nama daje vazduh!

Program “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu” je projekat CEKOM-a iz Zrenjanina u saradnji sa UG „Otvoreni krug Novi Sad“, a u okviru festivala Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije „Na sopstveni pogon“. Realizovan je od septembra do novembra 2020. godine. Festival je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Šta to bruji usred šume? Šta to zuji pokraj reke?
Zagled’o se čovek mali, velike mašine neke!
Šta je šuma bez drveća, to reka bez bistre vodeA čovek je mali, sputan, tužan, jadan bez prirode!

U toku projekta “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu” su stvorene tri originalne kompozicije sa ekološkom tematikom. Tekstove su pisali i izveli članovi CEKOM-a, uz pomoć Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog, članova UG “Otvoreni krug Novi Sad”, koji su bili zaduženi i za kompoziciju i aranžman telesnih perkusija. U kompozicijama je korišćena inovativna muzičko – izvođačka tehnika telesne muzike i telesnih perkusija. Kroz seriju onlajn radionica izvođači su naučili da pevaju, izvode koreografiju i telesne perkusije za svaku od pesama, a u toku oktobra i novembra su snimili pesme i muzičke spotove. Pesme će biti deo nove produkcije CEKOM-a, ekološke predstave koja će imati premijeru 2021. godine.Ako misliš „sve je večno“ i „sve svoju cenu ima“
Kolika je cena zdravlja kad su pluća puna dima?

CEKOM – Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju je počeo sa radom 2000. godine sa idejom alternativnog pristupa vaspitanju i obrazovanju dece i mladih, postojećim institucionalizovanim programima. Osnovni cilj u radu je doprinos formiranju zdrave, kreativne i slobodne ličnosti dece i mladih. Rad se odvija kroz besplatne radionice, koje se formiraju u odnosu na uzrast i interesovanja (dramska, likovna, muzička, fotografska, radionica animiranog filma, ekološka, dečija igraonica, radionica za pokret i ples, kulturu govora, bolju komunikaciju i toleranciju, za strip, novinarska…). Moderatori radionica su stručni ljudi različitih profila, obrazovanja i starosne dobi, sa iskustvom u radu sa decom i mladima, edukovani za rad u stvaralačkim radionicama. Takođe, tu je i veliki broj saradnika koji se uključuju po potrebi. Najznačajnije je da je u ovakav rad uključen veliki broj dece i mladih (od predškolskog do studentskog uzrasta, pa i stariji), kao i osobe sa inavaliditetom. Prilikom prijema na radionice ne vrši se nikakva selekcija učesnika. CEKOM je od osnivanja do danas, dobio veliki broj priznanja i nagrada (pokrajinskih, republičkih i međunarodnih).

Udruženje građana “Otvoreni krug Novi Sad” radi na primeni objedinjenih pozorišnih i muzičkih praksi. Članovi udruženja se bave tehnikom telesnih perkusija (body percussion) i telesne muzike (body music), kao izvođači (predstava “Кis”, koncert “Rikataka, novi balkanski ritam”) i kao edukatori i pedagozi (radionice “Telo kao instrument”, ”Detlići”).

Organizacija je osnovana u septembru 2015. godine i od tada kontinuirano održavaju radionice tehnike telesnih perkusija „Telo kao instrument“ u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Turska, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska) sa različitim ciljnim grupama: deca, mladi, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, deca i mladi iz socijalno ugroženih grupa, odrasli. Кao edukatori ostvarili su saradnju sa “Кotorskim festivalom pozorišta za decu”, Кulturnim centrom “Nikola Đurković” (Кotor), Gete institutom (Istanbul, Turska), “OPENS” Omladinska prestonica kulture (Novi Sad), festivalima “Piano siti Novi Sad”, “Festival ekološkog pozorišta za decu” (Bačka Palanka), “Mauntin mjuzik fest” (Divčibare), “Art trema fest Ruma”, Fondacijom “Danilo Кiš” (Subotica) i mnogim drugima.

Linkovi na muzičke spotove:

https://youtu.be/VbDRV5jEAmA
https://youtu.be/DCbvZXleQM8
https://youtu.be/QG6HqZxQaR8

Izvor: Alice in WonderBand

Related posts

Leave a Comment