Program u SKC Kragujevca od 30. novembra do 6. decembra

Sreda, 2. decembar u 1900
Onlajn
Dažd – Danijela Glišić

RAZGOVOR O KNjIZI

U eri fatalnog ništavila koje suvereno vlada planetom i usmerava našu posrnulu civilizacju, gle ironije, ka prirodi i njenim lekovitim sadržajima, u tom vrtlogu globalne samodestrukcije, na mračnom književnom nebu pojavljuje se fantastična knjiga priča Dažd autorke Danijele Glišić namenjena je onima kojima je zuj pčele ili šuštanje lišća potrebnije od svih modernih igračaka našeg naprednog doba. U tom svetu raskošne vegetacije i rastrčanih životinja, umivenog kapima kiše, gde je topot konja svakodnevica onome kome je mašta saveznica, a bespuće dom, u tom puno-kolornom svetu, koji se nalazi u knjizi priča Dažd, žive slike nesavršenstva, slike koje vetar čas vitla čas nemirno izaziva. U toj zbirci kratke, sugestivne proze, nekoj vrsti priručnika za beg od kontaminiranog sveta, Danijela Glišić vešto plete niti koncepta koji će se neprimetno uvući pod kožu onim ljubiteljima pisane reči koji svaki trenutak odvajaju da odu u prirodu daleko od smogom prekrivenih gradova i leče svoje duševne rane nastale kao nuspojave života u urbanim sredinama. Za kraj mogu samo da poručim budućim čitaocima: Pažljivo čitajte ovo neobično delo u njemu ćete naći odgovore na sva ona pitanja od kojih ste odavno odustali.

(Karlo Astrahan, urednik knjige)

Danijela Glišić rođena je 1976. godine. Do sada je objavila pet knjige: Backgroun noise, Sanjalo mi se, Kad dođe devojka na konju, Naše nešto i Pozajmljene boje.

Petak, 4. decembar
Onlajn
ESTAM FESTIVAL

Ovogodišnji ESTAM WORLD MUSIC FESTIVAL biće održan u skladu sa novonastalom situacijom u skraćenom obimu, 4. decembra. Obeležiće ga egzotični instrumenti poput iranskog zarba i indijskog saroda. Imaćemo priliku da čujemo trio porodice Čemirani i sastav Mandala koji čine Sudešna Batačarja i Rastko Obradović.

Trio Chemirani, koga čine Djamchid, Keyvan i Bijan Chemirani – zarb, daf, saz.
Klasični persijski bubanj, ZARB, nastao je u severnom Iranu, pre putovanja preko Afrike i Azije, gde je postao popularan među muzičarima iz Turske, Istočne Evrope i Severne Afrike. Jedan od glavnih bliskoistočnih instrumenata, udaraljki, takođe se smatra i melodijskim instrumentom čije su kombinacije melodije i ritma neograničene…

Mandala će nastupiti na ovogodišnjem duet koji su napravili Sudeshna Bhattacharya i Rastko Obradović.
Sudeshna Bhattacharya neguje bogatu tradiciju severnoindijske klasične muzike. Njen instrument je SAROD koji je dug više od jednog metra, ima devetnaest žica, potomak srednjeazijskog rabinskog instrumenta, koji je pre sedam generacija modifikovan da odgovara više indijske muzike.
Sarod, i muzika svirana u Indiji, prenose se sa oca na sina, što znači da je vrlo malo ženskih muzičara u zemlji. U svetu su poznata samo tri instrumentalista, a Sudešna je jedna od njih. Do sada je njenu muziku upoznala publika u Indiji, Francuskoj, Norveškoj, Portugaliji, Engleskoj, Alžiru, Španiji, Italiji, Izraelu, Belgiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Monaku, Maroku, Tajlandu, Danskoj, Rumuniji i Švedskoj.
Trenutno živi u Norveškoj, gde je od 2015. godine univerzitetski predavač za studente master studija na Norveškoj akademiji za muziku.
Rastko Obradović, saksofonista koji je završio studije u Oslu i novu snagu na evropskoj džez sceni, nastupio je sa kvartetom u Kragujevcu i poznat je po delu naše publike. Ukrašen je autentičnim i očaravajućim tonom koji je otvorio vrata saradnje iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts

Leave a Comment