Grupna čitanja romana „Očevi i deca“ I. S. Turgenjeva i „Šta da se radi“ N. G. Černiševskog

Tokom zajedničke analize romana „Zli dusi“ F. M. Dostojevskog u okviru programa Bibliotok, komentarisano je i upadljivo referisanje autora na dva poznata književnika tog vremena (danas bi rekli „prozivanje“): Turgenjeva koji se pojavljuje u liku Karmazinova u ovom romanu, kao i Černiševskog, čije se poznato delo „Šta da se radi“, napisano u zatvoru i čudom zakratko promaklo cenzuri, upadljivo nalazi na stolu jednog od glavnih tragikomičnih junaka. Čitanje ova dva romana dodatno osvetljava motive Dostojevskog za koncipiranje i uobličenje Zlih duh(ov)a.

Ono što može biti posebno zanimljivo današnjem čitalaštvu ovih klasičnih dela je aktuelnost rasprave koja se književnim sredstvima vodi između (načelno shvaćenih) političkih opredeljenja slavnih autora: progresističkog liberalizma Turgenjeva, utopijskog socijalizma Černiševskog i mističnog konzervatizma Dostojevskog. Čak i u najaktuelnijim političkim raspravama možemo prepoznati slične koncepte i srodne pozicije i argumente. Moralna načela, dileme i opredeljenja koje je svojim karakterizacijama Dostojevski doveo u prvi i navodno presudni plan ove diskusije, odjekuju i u najaktuelnijim političkim programima i debatama. I danas je pred političkim akterima i posmatračima isto pitanje koje je u mnogome podsticalo ove autore na kniževni rad: šta je i po kojim kriterijumima „dobro“, šta „loše“ a šta „zlo“ u idejama, utopijama i distopijama koje pretenduju da promene ili sačuvaju postojeći društveni poredak.

Radi šireg i kvalitetnijeg uvida u ove kriterijume, čitalačke grupe će u skladu sa mogućnostima i interesovanjima biti oformljenje u različitim socio-političkim kontekstima, u više mesta Srbije i zemalja regiona, a susreti i diskusije odvijaće se pretežno putem društvenih mreža. U Beogradu će čitanje biti organizovano sa učesnicima i učesnicama iz različitih delova grada, uključujući dugogodišnje saradnike i saradnice KC Rex iz Kaluđerice i Kamendina.

Deteljnije informacije i prijave za učešće: govorni.programi.rex@gmail.com

Izvor: KC „REX“

Related posts

Leave a Comment