Videorad Dragane Žarevac „Balans“ premijerno na Festival LesInstants Vidéo u Marseju

Videorad Balans Dragane Žarevac podržan od strane Filmskog centra Srbije premijerno u Marseju

Video rad Dragane Žarevac Balans (Tri reperformansa) u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ uz podršku Filmskog centra Srbije, biće premijerno predstavljen od 12. novembra 2020. u okviru festivala Les Instants Video u Marseju u Francuskoj. Ovogodišnje izdanje festivala odvija se pod sloganom „Smrti, život te vreba!“ (Mort, la vie te guette!) i prikazaće 17 video instalacija, 14 izloženih projekcija (expoprojekcija), 76 filmova i 12 video poema. Kako navode organizatori, festival će se odvijati u nadrealnoj situaciji jer će radovi biti izloženi u zatvorenom prostoru, bez prisustva publike, do trenutka kada će javni prostori u Francuskoj biti ponovo otvoreni za posetioce.

Festival Les Instants Vidéo je jedan od najstarijih i najuglednijih video festivala u Francuskoj i ovo je njegovo trideset treće izdanje. Sedište festivala je u Marseju, ali brojni prateći programi održavaju se u Luki (Italija), u Kazablanci (Maroko) i drugim mestima. Dragana Žarevac je 2000. godine, uz podršku distributerske kuće Er Ekskiz (Heure Exquise) iz Lila, dobila priliku da uredi jedan segment festivala i predstavila izbor video radova iz Srbije.

Balans (Tri reperformansa) je video rad Dragane Žarevac snimljen u produkciji NFC Filmarta uz podršku Filmskog centra Srbije.

Polazeći od arhivskih materijala u formi crteža i tekstualnih zapisa svojih prvih performansa izvedenih od novembra 1979. do aprila 1986. u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu i u Galeriji ŠKUC u Ljubljani, Dragana Žarevac u okviru rada Balans bira tri rada da ih ponovo izvede i zabeleži video-kamerom. Zaokružujući 40 godina rada, ona se arhivu obraća kao partituri, kao nizu naznaka i uputstava za novo preživljavanje situacije performansa. Vraćajući se na ista mesta gde su performansi prvobitno izvedeni, autorka u saradnji sa kustoskinjom Slađanom Petrović Varagić, ovim reperformansima preispituje umetnička polazišta i njihovu elaboraciju tokom godina koje su sledile, a istovremeno rekontekstualizuje performanse u prostoru novih država i izmenjenih institucija.

Izvor: Nezavisni filmski centar „Filmart“

Related posts

Leave a Comment