Digitalno restaurisani srpski filmovi u novom bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade

Digitalno restaurisani klasici srpske kinematografije moći će da se vide na velikom platnu u novom bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, za čije je otvaranje odabrano sedam naslova u produkciji Centar filma, a svi su restaurisani u okviru projekta Vip Kinoteka.

Na repertoaru od 30. oktobra do 5. novembra biće „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana, „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića, „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Lepota poroka“ Živka Nikolića, još jedan Šijanov film „Davitelj protiv davitelja“, „Nešto između“ Srđana Karanovića i Paskaljevićev „Poseban tretman“.

U razvijenim zapadnim kinematografijama, posebno u Francuskoj, već nekoliko godina postoji trend ponovne distribucije značajnih filmova, naravno u njihovim digitalno restaurisanim verzijama. Takozvani re-run u nekim evropskim zemljama doživeli su i neki od filmova iz projekta Vip Kinoteka.

Mada je reč o ograničenoj distribuciji, to ipak pruža mogućnost da se nove generacije sa vrednim ostvarenjima upoznaju na pravi način – putem kvalitetne projekcije na velikom ekranu. Uvođenje ovakve prakse i kod nas predstavlja dobru priliku da se oživi interesovanje za srpski film kod široke publike.

Cineplexx Galerija Belgrade otvara se u okviru novog tržnog centra na obali Save i najavljuje se kao najmoderniji bioskop u regionu. Kao jedan od programa u okviru otvaranja predviđeni su „Dani srpskog klasičnog filma“, sa pomenutih sedam bisera domaće kinematografije. Ulaznice koštaju 300 dinara.

Kako ističu organizatori, susret nove publike sa ovim klasicima u Cineplexx Galerija Belgrade bioskopu predstavlja pravi spoj klasičnog i modernog i od velikog je značaja za našu kinematografiju. Ova ostvarenja su oduvek bila voljena među publikom i predstavljaju blago naše kulture. Samim tim, od velike važnosti je bilo sačuvati ove filmove i dati priliku publici da se podseti ili upozna sa velikanima srpskog glumišta, kao i najistaknutijim filmskim stvaraocima sa ovih prostora. Ponovo će se na velikom platnu pojaviti Dragan Nikolić, Milena Dravić, Pavle Vuisić, Zoran Radmilović, Olivera Marković, kao i mnogi drugi istaknuti glumci i glumice koji su obeležili scenu ovih prostora nekoliko decenija unazad.

Odabranih sedam filmova deo je kolekcije Vip Kinoteka, koja broji već 17 naslova. Projekat su 2017. godine pokrenuli Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile.

U Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu kinoteke ti filmovi su sačuvani od fizičkog propadanja, vraćen im je originalni kvalitet slike i zvuka i svi su prikazani na specijalnim projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci, a neki od njih i na specijalnim projekcijama u više srpskih gradova.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts

Leave a Comment