Gran-pri Pozorištu mladih iz Novog Sada za predstavu „Na vukovom tragu“

Žiri ovogodišnjeg 19. Međunarodnog festivalu za decu – Banja Luka 2020. održanog od 6. do 12. oktobra, dodelio je gran-pri, nagradu za najbolju predstavu u celini, Pozorištu mladih iz Novog Sada za lutkarsku predstavu Na vukovom tragu, rađenu po motivima romana Zov divljine Džeka Londona.

  • Predstava koja ostavlja bez daha, vrsno i nedvosmisleno dokazuje koliko je, uz sve filmske ekranizacije, teatar bliži „čitanju“ knjige, u kojem se razumeju svi – i oni koji stvaraju i oni koju veruju u „stvorenu“ umetnost – ocenio je žiri ovogodišnjeg festivala.

U konkurenciji na festivalu bilo je još 11 predstava iz osam država od kojih su neke dobile nagrade za: najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, kostimografiju i glumu.

Reditelj predstave Na vukovom tragu, Jakub Maksimov, dobio je specijalnu nagradu za adaptaciju romana Zov divljine kao i režiju predstave.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u istoimenoj predstavi, dobio je glumac Saša Latinović za ulogu psa Baka, za koju je žiri istakao da je nezaboravna.

  • Veštinom animacije, glasovnim varijacijama i nadahnutom igrom kreiran je nezaboravan lik – rekao je žiri.

Na vukovom tragu je autorska adaptacija čuvenog romana “Zov divljine” Džeka Londona. To je pozorišna kompozicija za šest glumaca, jednog bubnjara, deset mikrofona, četiri psa i jednog jelena, koja govori o kućnom psu Baku koji je bio ukraden i prodat za rad u provinciji Jukon u Kanadi tokom “Zlatne groznice” na Klondajku u Americi. Pas Bak se vraća na mesto gde su koreni njegove rase, njegova avantura je puna nevolja i iznenađenja – izazvanih ne samo nepoznatim okruženjem, vec i buđenjem Bakovog do tada nepoznatog duha – navode na sajtu Pozorišta mladih, Novi Sad.

Predstava se preporučuje publici starijoj od 10 godina.

Autorka: Marijana Jakobac

Foto: Srđan Doroški

Izvor: Artnovinarija

Related posts

Leave a Comment