U Železničkom muzeju otvorena izložba „Na kolosecima prošlosti“

„Na kolosecima prošlosti“ naziv je izložbe koja je danas otvorena u Železničkom muzeju povodom obeležavanja jubileja – sedam decenija postojanja i rada jedne od najstarijih kulturnih institucija na Balkanu.

Železnički muzej u Beogradu osnovan je u februaru 1950. U to vreme bio je jedini muzej na tlu tadašnje FNRJ i drugi tehničko-istorijski muzej u Srbiji. Rešenje o osnivanju Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine potpisao je Todor Vujasinović, ministar železnica FNRJ. Prvi upravnik Muzeja bio je Dragoljub Janković, a prvu stalnu postavku „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“ Muzej je dobio 30.4.1953. godine.

Danas je Železnički muzej tehničko-istorijski muzej u sastavu „Železnica Srbije“ ad i njegova osnovna delatnost je da prikuplja, sređuje, izlaže, održava i čuva predmete i dokumenta, svedočanstva o nastanku i razvoju železnice. Muzej je, takođe, i jedan od najstarijih kulturnih institucija na Balkanu, koji predstavljajući javnosti tehnička kulturna dobra kao deo bogatog nacionalnog nasleđa iz prošlosti, populariše železnički saobraćaj, ali i podiže svest o tome da je neophodno zaštititi svaki delić železničke istorije, nastojeći da na taj način nacionalno nasleđe čuva, ali i razvija.
Muzejski fond broji oko 3.500 predmeta, koji su raspoređeni u četiri osnovne zbirke: Tehničku, Istorijsku, Umetničku i Zbirku primenjene umetnosti. Muzej raspolaže i bogatim Arhivskim odeljenjem i stručnom bibliotekom, kao i zbirkom modela i maketa, koja ilustruje razvoj železničkih sredstava kod nas.

Železnički muzej ima i svojevrstan „muzej na otvorenom“ – Odeljenje uzanog koloseka Požega, koje je u aprilu obeležilo trideset godina rada. U ovom odeljenju čuvaju se neki od najstarijih i najvrednijih eksponata iz Tehničke zbirke – lokomotive uzanog koloseka. Najznačajnije među njima su: lokomotiva „Rama“, za koju se smatra da je dovukla prvi voz u Sarajevo; zatim „Milan“, prva lokomotiva koja je građena u Kraljevini Srbiji 1882, kao i lokomotiva „Kostolac“ koja uživa status kulturnog dobra i koja je povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, novembra 2018, bila izložena u Francuskoj.

U Galeriji Železničkog muzeja prikazan je samo delić istorije, fragment prošlosti koji govori o razvoju železnice i železničarima. Izložba „Na kolosecima prošlosti“ otvorena je do sredine decembra, a posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana od 9 do 15 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mera.
Ulaz u Železnički muzej je slobodan (Nemanjina 6, ulaz iz parka).

Izvor: Železnica Srbije

Related posts

Leave a Comment